29 C
Braşov
AcasăStiri Brasov7,6 milioane lei prejudiciu: Sentință în dosarul Martax

7,6 milioane lei prejudiciu: Sentință în dosarul Martax

Autor: Andra Odiru

- Advertisement -

l Aproape 6 ani de judecată

Marian Dorha, administrator al mai multor companii din domeniul taximetriei a fost condamnat la patru ani închisoare. Decizia a fost luată în primă instanță, de Curtea de Apel Brașov, în așa-numitul „Dosar Martax” și pronunțată pe 31 martie 2021. În același dosar au fost confiscate sume în valoare totală de peste 5 milioane de lei, de la societățile trimise în judecată, de la Marian Dorha și de la un alt inculpat din dosar. În plus, judecătorii au decis menținerea măsurilor asiguratorii instituite de Parchet, pentru mașini și imobile ale Martax SRL, până la acoperirea sumei de peste 7,6 milioane de lei.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o Marian Dorha: patru ani de închisoare și cinci ani interzicerea unor drepturi. Condamnările au fost pronunțate separat pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor. Iar pedepsele au fost contopite. „(…) în final, inculpatul urmând a executa pedeapsa de 4 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor (…) de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum și dreptul de a mai ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale”, se arată în sentința Curții de Apel Brașov. Din pedeapsă a fost dedusă o perioadă de trei luni, în care Marian Dorha a fost reținut sau arestat la domiciliu. În aceeași sentință, bărbatul a fost achitat pentru instigare la evaziune fiscală.

Dosar mamut

- Advertisement -

Dosarul Martax a avut 158 de inculpați. Ceilalți inculpați au primit fie pedepse între trei ani închisoare și zece luni și 20 de zile închisoare – toate cu suspendare, fie soluții de achitare, în primă instanță. În plus, Compania Martax SRL a primit o amendă penală de aproape 270 mii de lei, pentru spălarea banilor și evaziune fiscală, în formă continuată. Aceeași pedeapsă a fost pronunțată și în ce privește societatea Martax SRL. În ce privește sumele confiscate, cele mai multe din sume sunt formate din șapte cifre: peste două milioane de lei de la Martax, peste un milion de lei de la Compania Martax, peste 890 de mii de lei de la inculpatul Bârsan Ioan Marian și peste un milion de lei, bani confiscați de la Marian Dorha. Curtea de Apel a decis, de asemeni, menținerea măsurilor asiguratorii instituite de Parchet pe 225 de autovehicule ale celor două companii și pe două construcții și un teren, ale Martax SRL. Decizia instanței a fost pronunțată pe 31 martie 2021 și poate fi atacată în termen de zece zile.
Totul a început pe 25 noiembrie 2014. Peste 200 de polițiști și 75 de jandarmi, sub coordonarea unui procuror, au desfășurat șapte percheziții și au „tras pe dreapta” 159 de taximetriști. Ancheta penală a scos la iveală faptul că, în perioada ianuarie 2009 – 30 septembrie 2014, inculpații nu au evidenţiat în contabilitate toate veniturile obţinute din deconturile zilnice depuse de taximetrişti, astfel încât cele două societăţi s-au putut sustrage de la plata taxelor datorate statului. Ancheta procurorilor a mai scos la iveală cheltuieli nereale cu salariile taximetriștilor, aceste cheltuieli diminuând venitul taxabil al celor două societăți comerciale.
Ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov a stabilit faptul că inculpaţii au coordonat un sistem fraudulos de utilizare a aparatelor de taxat: fiecare taximetrist trebuia să folosească un sistem montat pe mașina de serviciu: în momentul în care un client nu cerea bonul fiscal, şoferul apăsa un buton, iar aparatul se reseta, cu ajutorul unui flux electric. În loc să înregistreze contravaloarea cursei, aparatul de taxare înregistra doar 1,35 de lei, adică tariful de pornire, care este mereu afişat pe aparat.
Marian Dorha a fost trimis în judecată, alături de ceilalți inculpați, pe 19 august 2016, la aproape doi ani după momentul perchezițiilor.

Acuzații împotriva acuzatorilor

În iunie 2018, la aproape doi ani de la momentul trimiterii în instanță, judecătorul din dosar a formulat o cerere de abținere în acest caz, acuzând “o stare de presiune pentru obţinerea unei soluţii într-un termen stabilit de alte persoane decât judecătorul cauzei, fapt ce este contrar dispoziţilor legale şi care poate prejudicia în mod grav drepturile şi interesele persoanelor, prin presiunea exercitată asupra judecătorului investit cu soluţionarea cauzei“. Inspecția Judiciară a respins aceste acuzații, însă magistratul a obținut, în cele din urmă, transferul la Curtea de Apel Pitești, invocând motive personale.
Acuzații a formulat și Marian Dorha, la adresa procurorului de caz. A făcut acest lucru în formă scrisă, într-o plângere adresată Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Acuzațiile la adresa acuzatorului au fost legate de faptul că mai multe declarații ale taximetriștilor ar coincide în pasaje întregi, inclusiv în ce privește greșeli de ortografie, iar un expert contabil ar fi participat, în același timp, la două proceduri judiciare desfășurate în locuri diferite, lucru evident imposibil.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE