5.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAtenție, cad țigle: Palatul administrativ al Braşovului se întoarce în proprietatea Statului...

Atenție, cad țigle: Palatul administrativ al Braşovului se întoarce în proprietatea Statului Român

Autor: Mihaela Parghel

l Fost sediu al CC al PCR Brașov

Imobilul în care funcţionează Consiliul Judeţean Braşov, Instituţia Prefectului şi Curtea de Apel Braşov vor reveni în proprietatea Statului Român, după ce în ultimii ani au fost la administraţia judeţeană. În şedinţa de plen de la finele acestei luni, aleşii judeţului vor pune în dezbatere proiectul de hotărâre, care se referă şi la clădirea în care acum funcţionează restaurantul Bistro 2003, administrat de firma Consiliului Judeţean, Consilprest, precum şi clădirea unde din faţa magazinului Star, unde se află, printre altele, şi partea administrativă a Muzeului Judeţean de Istorie.

Proprietatea la CJ, administrarea la Prefectură

Deocamdată, clădirea cunoscută şi ca Palatul administrativ al Braşovului se află în proprietatea Consiliului Judeţean Braşov şi administrarea Instituţiei Prefectului. „În urma discuțiilor purtate între reprezentanții legali ai Instituţiei Prefectului – Județul Braşov, ai Consiliului Judeţean Braşov şi reprezentanții Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov şi ca urmare a discuțiilor cu reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne s-a decis revenirea la situaţia anterioară a imobilelor (…) Prin adresa nr. 2846/24.02.2021 înregistrată la Consiliul Județean Braşov sub nr. 561/921/24.02.2021, Instituția Prefectului- Județul Braşov precizează următoarele: „Având în vedere prevederile art. 3 din HG nr. 706/1994 privind trecerea palatelor administrative din municipiile reşedinţe de județ în administrarea instituțiilor prefectului potrivit cărora prefecții, ca reprezentanți ai Guvernului, răspund de administrarea, folosinţa, conservarea şi protecţia palatelor administrative şi asigură respectarea reglementărilor legale în materie, în aplicarea strictă a prevederilor art. 253 lit. a, coroborate cu prevederile art. 200, respectiv art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vă solicităm în regim de urgenţă să dispuneţi măsurile legale ce se impun în vederea revenirii la situația anterioară de Carte funciară în ceea ce priveşte imobilul construcţie şi teren aferent -Palat administrativ, situat în Municipiul Braşov, B-dul Eroilor, nr. 3-5, jud. Braşov, proprietatea publică a Statului Român, aflat în administrarea Instituţiei Prefectului Județului Braşov, înscris în CF nr. 166891 Braşov, nr. cad. 166891, în CF nr. 199892 Braşov, nr. cad. 166892 şi în CF nr. 166894 Braşov, nr. cad. 166894 (datele de identificare ale celor trei imobile – n.r.)”, se arată în documentația care însoţeşte proiectul de hotărâre.

O istorie întortocheată a proprietăţii şi administrării

Actuala situaţie juridică a clădirii face imposibilă reabilitarea ei cu fonduri de la bugetul de stat, în contextul în care imobilul ar avea nevoie de intervenţii cât mai rapide pentru reparaţii. De altfel, de mai mulţi ani, pe faţadele clădirii pot fi frecvent văzute mesaje de tipul „atenţie, cad ţigle” sau împrejmuiri de siguranţă.
Între anii 1962 şi 1989, PCR a folosit clădirea situată în Braşov, Bulevardul Eroilor nr. 5, iar după căderea regimului, din 1994 s-a dispus, prin Hotărâre de Guvern, ca imobilul să devină bun de interes naţional, la fel ca alte palate administrative din municipiile reşedinţă de judeţ din ţară. Atunci a intrat şi în administrarea Prefecturii. Din 2002, imobilul şi celelalte două clădiri, care oficial sunt parte tot din Palatul administrativ, au fost înscrise în Cartea Funciară în proprietatea Consiliului Judeţean şi incluse în inventarul judeţului prin HG nr. 972. În 2010, cele trei instituţii care aveau sediul în imobil au împărţit spaţiile, printr-un protocol. În prezent, în Palatul administrativ mai funcţionează doar Consiliul Judeţean şi Instituția Prefectului, Curtea de Apel mutându-şi între timp sediul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române