5.2 C
Braşov
Acasă National A auzit ea pe vecinul că i-a făcut bine: Efectul „tratamentelor“ de...

A auzit ea pe vecinul că i-a făcut bine: Efectul „tratamentelor“ de pe Google și al „medicilor“ de pe Facebook

l Farmacist: „A venit o doamnă în farmacie să-mi ceară pentru dumneaei un medicament de prostată“

În isteria în masă produsă de virusul care a debusolat planeta şi a reconfigurat modul nostru de viaţă, oamenii au început să caute informaţii cu asiduitate. Să sape în adâncurile internetului după terapii salvatoare şi răspunsuri la întrebările proprii.
Bogdan Truică este farmacist şi a privit schimbările care au intervenit în comportamentul oamenilor, de la începutul pandemiei, din perspectiva specialistului care furnizează medicamentele pentru tratamente. Conform Republica.ro, farmacistul și-a împărtășit experienţa unui an de eliberare a rețetelor pentru diverse tratamente în pandemie, iar concluzia lui este: „Informaţia poate face şi rău”.
Bogdan Truică explică: „Sunt foarte multe surse de informaţii în epoca în care trăim, iar mulţi oameni citesc, de când cu pandemia, tot felul de sfaturi şi recomandări de pe Google, de pe Facebook, de pe diverse site-uri. Eu sunt de părere că trebuie să lăsăm specialiştii să îşi facă treaba. Şi eu îmi pot da cu părerea despre elicoptere sau despre maşinile de cursă, dar sunt farmacist şi nu cunosc suficiente lucruri care să legitimeze această părere. Este o problemă că oamenii, când citesc trei articole care converg către părerea pe care o au deja formată, devin şi mai siguri că au dreptate. Şi aici se petrece un fenomen riscant. Pentru că, pe de o parte, algoritmii de pe internet fac aşa încât, atunci când eşti interesat de un anumit subiect, să îţi apară recomandări similare cu căutările şi accesările precedente. Şi atunci, îţi pot apărea materiale conexe care să te facă să crezi că dreptatea e de partea ta şi toţi ceilalţi greşesc. Simţim nevoia să ne confirme cineva părerea şi ascultăm exact ce ne place să auzim. Pe termen lung, nu este în regulă. E de înţeles mecanismul, pentru că oamenii simt nevoia să deţină controlul, deşi ei sunt neputincioşi în faţa acestui virus”.

Pacienţii vin cu reţetele altor bolnavi

„Oamenii vin adesea fără prescripţii la farmacie. Vin cu scheme de tratament din spital care au, într-adevăr, o parafă a unui medic, dar care se aplică strict pentru cazul pacientului internat. Care poate are şi alte patologii, are anumite particularităţi. Dacă este un pacient diabetic şi hipertensiv şi medicul i-a prescris acestuia medicamente de tensiune, de diabet şi trei medicamente pentru Covid, oamenii vin şi le vor şi ei pe toate” spune farmacistul. „Nu avem doar medicamente şi tratamente, avem, în primul rând, bolnavi pentru care trebuie personalizate acestea.”

Am avut o doamnă care mi-a cerut un medicament pentru prostată

Farmacistul găseşte deschidere la pacienţi pentru a le explica aceste lucruri. Reuşeşte într-un caz sau două pe zi, dar în cele mai multe cazuri, pacienţii nici nu ascultă. Dacă nu iau de la tine, merg la altă farmacie.
„Şi înainte exista această tendinţă a pacienţilor de a veni cu recomandări de medicamente fără fundament. Ca fapt divers, chiar personal mi s-a întâmplat să vină o doamnă în farmacie şi să îmi ceară pentru dumneai un medicament de prostată, pentru că a auzit ea pe vecinul că i-a făcut bine. Şi sunt multe cazuri de acest gen”.
Însă în ultimul timp fenomenul s-a înteţit. A crescut cererea pentru informaţii şi automat au apărut şi oamenii care împărtăşesc genul acesta de informaţii.

Există, totuşi, şi o parte bună

Dar Bogdan Truică spune că există, totuşi, şi o latură pozitivă. Oamenii au achiziţionat suplimente pentru stimularea imunităţii, acţionând şi preventiv. Într-o ţară în care prevenţia şi programele pentru prevenţie sunt încă de domeniul viitorului, oamenii au început să mai ia o vitamina C, un calciu cu D3.
„Nu vorbesc de excese, mai ales la paracetamol şi ibuprofen, ci de o cură pentru imunitate. Dar, de exemplu, vitamina C nu prea se lua înainte. Vitamina C în exces oricum se elimină în urină, nu are ce rău să facă. Aşa că există şi o mică parte pozitivă în tot acest vălmăşag produs de pandemie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Miracol la Mândra. O fetiță de 2 ani, la un pas de moarte / Timp de 2 ore s-au chinuit medicii să o readucă...

O fetiţă de doar un an și 8 luni a ajuns inconştientă la spital după ce a căzut într-un pârâu și s-a înecat informează...

Liga 3. ACS SR Brașov a dat lovitura la Blejoi și a urcat pe loc de baraj! O primă repriză de vis

ACS SR Brașov a câștigat finala pentru locul doi din C5 cu CS Blejoi chiar pe terenul prahovenilor. Elevii lui Liviu Nicolae s-au impus...

Liga 3. ACS Kids Tâmpa Brașov, eșec la limită la Tg. Secuiesc / Moldovan a ratat un penalty pe final

ACS Kids Tâmpa Brașov a pierdut meciul disputat, astăzi, în deplasare, cu KSE Tg. Secuiesc, contând pentru etapa a 16-a din C5. Golul...

Liga 3. Corona Brașov, victorie pe final cu CSO Plopeni / Cetate Râșnov a dat lovitura la Ploiești

Corona Brașov s-a impus greu în meciul disputat astăzi, pe Tineretului, cu CSO Plopeni. Golul victoriei brașovenilor a fost marcat Iulian Dragoi cu un...

COMENTARII RECENTE