4.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Poliţia Locală a dat peste 100 de somaţii proprietarilor de...

UPDATE / Poliţia Locală a dat peste 100 de somaţii proprietarilor de clădiri din Centrul Istoric

73 de clădiri din Centrul Istoric al Brașovului sunt considerate „vulnerabile” în acest moment, din cauza stării lor exterioare, a pericolului de prăbuşire a unor bucăţi de tencuială sau elemente decorative sau din cauza zugrăvelilor scorojite şi a ţiglelor care stau să cadă în orice moment. Constatarea a făcut-o Poliţia Locală prin agenţii de la Disciplina în construcţii, care au în această perioadă o acţiune de verificare în acest sens. Până acum, Poliţia Locală a emis peste 100 de somaţii, ca prim pas în sancţionarea celor care nu au grijă de imobilele în care locuiesc. Din verificările făcute până acum,în Centrul Istoric, cele mai multe case degradate sunt situate pe străzile 15 Noiembrie, Nicolae Bălcescu și Michael Weiss.

Primul pas, notificarea. Următorul – amendă de până la 2.500 de lei

Notificările constituie un prim pas în implementarea la nivelul orașului a noului normativ aprobat de Legislativul local la sfârșitul lunii ianuarie, regulament prin care sunt stabilite o serie de reglementări ce vizează menținerea în stare bună a imobilelor. Astfel, proprietarii caselor degradate sunt, în primă fază, somați să-și repare fațadele și acoperișurile (conform Legii 50/1991), iar în cazul nerespectării obligațiilor legale cu privire la aceste aspecte, atunci în etapa a doua se pot aplica sancțiuni, care pot ajunge până la 2.500 de lei, potrivit HCL 61/2021. De asemenea, cetățenii prin somație sunt înștiințați că autoritatea administrației publice locală poate executa lucrări de punere în siguranță a imobilelor deteriorate, însă pe cheltuiala proprietarilor sancționați.

Somaţiile nu-şi găsesc toţi destinatarii

Procedurile de identificare clădirilor aflate în stadiu avansat de deteriorare din Centrul Istoric al Brașovului sunt în derulare, în continuare, iar polițiștii locali de la Disciplina în Construcții au în vedere desfășurarea de acțiuni similare și în cartierele din municipiu. Una dintre dificultăţile cu care se confruntă totuşi poliţiştii este cea a identificării proprietarilor, în contextul în care în centrul vechi există clădiri cu mai mulţi deţinători, în medie câte 10 pe imobil. Unii dintre aceștia și-au „părăsit” locuințele pentru a domicilia în străinătate, dar polițiștii locali sunt pregătiți să le trimită somațiile chiar și la actuala adresă.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române