11.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPentru sportivii brașoveni: Muzeul Judeţean de Istorie, a treia încercare pentru Muzeul...

Pentru sportivii brașoveni: Muzeul Judeţean de Istorie, a treia încercare pentru Muzeul Sportului

Autor: M.P.

l Nu vrea nimeni 25.000 lei

Muzeul Judeţean de Istorie, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, încearcă din nou să găsească o firmă care să realizeze designul viitoarei expoziţii permanente de la Muzeul Sportului şi Turismului Montan. Acesta va fi o secţie a Muzeului Judeţean de Istorie, amenajată la Clădirea Olimpia de la baza sportivă de sub Tâmpa. Este cea de a treia încercare de a contracta o astfel de firmă, după ce la primele două licitaţii nu s-a înscris nimeni.
Ofertele din partea firmelor specializate pe design interior pot fi depuse până la data de 5 aprilie, contractual având o valoare estimativă de 25.000 de lei fără TVA, identică cu cea de la procedurile anterioare de achiziţie, când nu a fost înregistrată nicio ofertă. Firmele interesate de acest contract trebuie să aibă capacitatea de a transpune într-o expoziţie permanentă dinamică, accesibilă şi atractivă conceptul deja realizat de Muzeul Judeţean de Istorie. Expoziţia va folosi noile tehnologii, aşa cum reiese din caietul de sarcini, astfel încât vizitatorii să fie transpuşi în diferite epoci ale sportului braşovean. Suprafaţa totală a viitorului Muzeu al Sportului şi Turismului Montan este de aproximativ 250 de metri pătraţi. Tematica principală a expoziției este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent.

Patru subteme pentru Muzeul Sportului

Expoziţia va fi structurată în patru subteme, cronologice, organizate după discipline sportive, respective începuturile sporturilor (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), perioada interbelică, perioada comunistă şi perioada contemporană. Piesele de „rezistenţă” vor fi 25 de obiecte restaurate şi care urmează a fi incluse în Patrimoniul Naţional, o parte dintre ele chiar în categoria „Tezaur”. Tematica este împărțită în patru subteme cronologice: Începuturile sporturilor (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), perioada interbelică, perioada comunistă și perioada contemporană. Structura subtemelor este organizată după discipline sportive. Reperele tematice sunt bunurile culturale cu o valoare istorică deosebită, printre care și cele 25 piese muzeale restaurate și clasate în cadrul proiectului, care vor beneficia de un focus interactiv cu ajutorul aparaturii multimedia.

De la „La Belle Époque”, la „Braşovul olimpic”

Subtema despre „La Belle Époque” a sportului braşovean cuprinde schiul și turismul montan sportiv, strâns legat la începuturi de practicarea schiului, prezentând cele mai vechi imagini de schiori transilvăneni, preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri; ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale, scrimă cu arme și măști. Brașovul interbelic sportiv înseamnă în primul rând „capitala sporturilor de iarnă din România”, cu reprezentări, inclusiv filme de epocă, și piese istorice din domeniul schiului, patinajului și hocheiului. În această subtemă mai sunt reprezentate fotbalul, călăria, atletismul. Subtema „Sportul popular” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Pentru această secțiune, alături de piesele muzeale, remarcăm imaginile filmate din arhiva TVR și vitrinele speciale dedicate celui mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, Ion Țiriac, a primului campion olimpic brașovean, luptătorul Constantin Pârvulescu, și a celui mai important fotbalist brașovean, Marius Lăcătuș. Subtema „Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, organizat la Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata-Cheile Grădiștei, primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți pentru istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele COSR, campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române