Supă cremă de năut
Ingrediente: 2 conserve de năut,o ceapă albă, 2-3 căței de usturoi, 125g cubulețe de bacon, un cartof, o lingură ulei de măsline extra virgin, sare și piper după gust, 1 linguriță busuioc uscat, 2 foi dafin, 1 litru apă, 100ml smântână
Preparare: tăiem ceapă foarte fin, trecem usturoiul prin presă sau îl dăm pe răzătoare. Scurgem năutul din conservă și îl spălăm sub jet de apă rece. Curățăm cartoful și îl tăiem în cubulețe mici. Într-o cratiță încăpătoare încingem uleiul, călim ceapa și usturoiul 1-2minute, adăugăm baconul, cartoful, sare, piper, oregano. Călim alte 2 minute. Punem năutul, foile de dafin, turnam apa. Lăsăm totul să fiarbă, cu capac, 20 minute.Adăugăm smântână dulce, amestecăm. Dăm supa printr-un blender până obținem o cremă. Potrivim la gust de sare și piper.