-4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUnde ajungem? Horă anti - Covid, cozi uriașe în Poiana Brașov,...

Unde ajungem? Horă anti – Covid, cozi uriașe în Poiana Brașov, primarul solicită brașovenilor să respecte regulile, iar la ATI nu sunt locuri

l Brașovul vesel! Sau inconștient!

În jur de 150 de brașoveni au participat sâmbătă după amiază la un protest împotriva restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, organizat în Centrul Civic din Brașov. Oamenii au făcut hora, unii fără a purta măști de protecție împotriva noului coronavirus. Jandarmii au aplicat, în total, trei sancțiuni, dintre care două pentru refuzul de a purta mască (una de 1.000 lei și cealaltă de 500 de lei) și un avertisment pentru organizator, pentru nerespectarea numărului de participanți, fiind primită aprobare doar pentru 100 de persoane. Deși jandarmii au aplicat doar 2 amenzi, mulți dintre „manifestanții anti-covid” nu au purtat mască. „Protestul” a reunit oameni de toate vârstele, nemulţumiţi de restricţiile impuse de autorităţi în contextul crizei sanitare.
Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de restricţiile impuse unor activităţi economice, faţă de faptul că trebuie să poarte mască de protecţie, să respecte reguli de distanţare fizică, au spus „Tatăl nostru”, au cântat imnul naţional iar la un moment dat s-au prins într-o Horă a Unirii.

Poiana Brașov – fără respectarea regulilor minime de protecție

Mii de turiști s-au înghesuit, la sfârșit de săptămână, pe pârtiile din Poiana Brașov și masivul Postăvarul. Aglomerația s-a văzut cel mai bine la instalațiile de transport pe cablu. La linia de telegondolă, coada formată în zona de îmbarcare a avut aproximativ 300 de metri lungime, în momentele de vârf. Turiștii s-au așezat la coadă la porțile instalației, prin culoarul delimitat din garduri mobile, până în dreptul caselor pentru cartele și apoi pe toată distanța spre baza pârtiilor Subteleferic și Drumul Roșu. Sâmbătă și duminică, la orele de vârf, peste 700 de persoane așteptau să urce cu telegondola, în masivul Postăvarul. Motivele pentru care și-au asumat riscului așteptării într-o zonă extrem de aglomerată sunt legate de calitatea stratului de zăpadă și de vremea foarte bună pentru practicarea sporturilor de iarnă. În Poiana Brașov, grosimea medie a stratului de zăpadă este de un metru, iar în zona superioară a masivului de aproape un metru și jumătate.

„Cu siguranță vom schia toată luna aprilie. Suntem funcționali cu toate instalațiile de transport pe cablu. Așa ceva se întâmplă o dată la foarte, foarte mulți ani. Cei mai în vârstă spun că atâta zăpadă nu a mai căzut în masivul Postăvarul de peste 30 de ani”, spune Dorin Drăgoi, coordonatorul echipelor tehnice care se ocupă de administrarea domeniului schiabil din Postăvarul.
Cea mai aglomerată zonă din Poiana Brașov a fost supravegheată, în weekend, de echipe ale Jandarmeriei și Poliției Locale. Cum de respectarea distanței fizice între turiștii de la coadă nu poate fi vorba, jandarmii și polițiștii au putut doar să le atragă atenția celor care nu au purtat o mască asupra faptului că se pun în pericol și riscă amenzi pe seama normelor sanitare în vigoare.

Allen Coliban: dacă numărul infectărilor scade, nu intrăm în carantină

„Carantinarea este luată în calcul doar în momentul în care incidența cazurilor de infectare cu Covid19 ajunge să fie mai mare de 6 la mia de locuitori, fără a fi prevăzut un termen limită la care trebuie dispusă această măsură”, a scris Coliban pe Facebook.
„În momentul în care scriu aceste rânduri, incidența infectărilor este de 6.4 la mia de locuitori, prima dată fiind observată incidența de 6 sau peste 6 la mie în data de 16 Martie. Școlile și grădinițele au fost închise la 48 de ore după, prin respectarea Ordinului de Ministru din 04 februarie 2021. Va intra Brașovul în carantină? Nu știm. Nu există un răspuns definitiv acum și cu siguranță eu mi-aș dori ca acest lucru să nu se întâmple. Răspunsul va fi dat de acei indicatori de care vorbeam mai sus. Dacă numărul infectărilor va scădea, atunci cu siguranță Brașovul nu va intra în carantină, în schimb dacă acest număr va continua să crească, singura opțiune pentru limitarea creșterii numărului de cazuri va presupune să se impună anumite măsuri mai dure de restricționare”.
Allen Coliban spune că Brașovul nu va reduce numărul de testări, chiar dacă ar părea că cei care testează mai mult sunt cei „pedepsiți” de sistem: „Cu toate acestea, încurajez continuarea testării într-un număr cât mai mare, înțelegând frustrările generate, pentru că asta înseamnă responsabilitate față de interesul și sănătatea publică. Prin testare insuficientă ne furăm singuri căciula, iar aici este vorba de vieți omenești. […] Pare că cei care sunt responsabili și testează mai mult și corect ajung să fie pedepsiți, în schimb cei care testează foarte puțin, cum sunt multe județe din România, par a fi recompensați”.
De pe Facebook, primarul a încercat să motiveze locuitorii municipiului Brașov: „Este nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru a reduce stresul de pe sistemul medical, iar o posibilă carantină nu trebuie văzută ca un bau-bau, ci ca o măsură necesară pentru a limita numărul de cazuri de infectare și astfel numărul deceselor. Nimeni nu își dorește această situație și sunt sigur ca suntem cu toții nerăbdători să trecem cât mai repede peste pandemie și să ne întoarcem la viața noastră de dinainte. Evoluția pandemiei în Europa în aceste momente ne arată că în lupta cu acest virus nu există soluții unice, care să se potrivească oricărei situații sau moment. Evaluăm, adaptăm, NE adaptăm, încercăm să traversăm această perioadă cu cat mai puține pierderi (de vieți și economice, deopotrivă)” .
În același timp, la secțiile ATI din Brașov nu mai este niciun loc liber pentru cei care, din cauza complicațiilor generate de infectarea cu Covid-19, au nevoie de terapie intensivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE