15.3 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulMartorul istoriei: Bătrânul Carpaţilor

Martorul istoriei: Bătrânul Carpaţilor

l Cel mai vechi copac din România se află în judeţul Braşov

- Advertisement -

La marginea satului Mercheașa din județul Brașov, aflat la 11 kilometri de oraşul Rupea, într-o oază de liniște și un peisaj care îți fură privirea, se află cel mai vârstnic copac din România. Merchenşenii sunt cu oameni gospodari şi asta se vede de cum intri în sat. Iar dacă îi întrebi cu ce se mândresc ei mai tare şi mai tare îţi vor spune într-o voce de copacul vechi de aproape un mileniu.

Peste 900 de ani de istorie

Acum mai bine de 900 de ani, un micut şi firav lăstar a răsărit plăpând dintr-o ghindă. Bătrânul gorun a asistat la venirea saşilor în Ardeal, la venirea şi plecarea cavalerilor teutoni, apoi la invaziile popoarelor migratoare. A fost martor la toate războaiele şi răscoalele şi, în tot acest timp, a crescut şi a avut norocul să scape de animale, apoi de toporul oamenilor, de trăznete, vijelii, dăunători. A fost aici atunci când descoperirea Americii era la sute de ani în viitor, când credeam că pământul e centrul universului, sau când România mai avea sute de ani până să devină o ţară. Şi va fi tot aici, la fel de mare şi calm, atunci când noi vom fi istorie.

Descoperit de o fetiţă

- Advertisement -

Circumferinţa măsurată la înălţimea de 1,3 m de la pământ este de 9,3 metri. Înălţimea arborelui este de 21,3 metri, coroana e întreagă, rotundă. În plus, până la înălţimea de trei metri de la pământ, are cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte de-a lungul vieţii sale. Turiștii vin să îl admire, indiferent de anotimp. Alţii îl ajută să meargă mai departe în istorie culegând o ghindă de pe jos şi plantându-o undeva departe într-un loc protejat. Stejarul secular de la Mercheaşa a fost descoperit în urmă cu zece ani, în urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”. O fetiţă din satul Mercheaşa a făcut descoperirea. În 2011, sătenii alături de asociaţia Geopark Perşani au înscris copacul într-un top al celor mai vechi arbori din ţară şi l-au botezat „Bătrânul Carpaţilor”.

Cel mai bătrân arbore din țară este un stejar din Mercheașa


Protejat de maşini

După descoperirea venerabilului arbore, Asociaţia Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă şi Silvică (ICAS) Braşov au evaluat vârsta stejarului, după o metodă stabilită de cercetătorii englezi, care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia şi au observat că acesta creştea mai mult de un metru într-o sută de ani. Un calcul simplu arătă că arborele are 9,3 metri circumferinţa, deci peste 900 de ani. Din evaluările făcute de cercetătorii de la ICAS Braşov a rezultat o vârstă de 923 de ani. În jurul stejarului, la o distanţă de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat, iar cei care vin cu maşina sunt atenţionaţi să-şi parcheze autoturismul la o distanţă de 400 de metri de copac.

Concurat de un stejar din Suceava

„Bătrânul din Carpaţi” făcea parte pe vremuri dintr-o pădure de stejari care se întindea pe 300 de hectare, dar care astăzi nu mai există. Cel mai bătrân stejar din România e de fapt gorun sau stejarul de deal, tot o specie de stejar, uşor diferit datorită ghindelor sale mai alungite şi a frunzelor mai puţin alungite şi mai puţin franjurate. Un timp acest titlu a fost contestat de alt stejar secular aflat în judeţul Suceava, localitatea Cajvana. Însă vârsta stejarului sucevean a fost estimată prin radiocarbon la 810 ani, prin urmare stejarul de la Mercheașa, cu aproximativ 920 de ani, a câştigat.

Drumul până la venerabilul stejar

Pentru a ajunge în localitatea Mercheașa trebuie străbătuţi 65 de kilometri de la Braşov. Se poate vizita cu mașina sau cu bicicleta. Ajungeți acolo ieşind de pe drumul european E 60 din Rupea pe DJ 132 sau din Rupea Gară pe DJ 131 A, şi o luaţi spre Homorod, iar apoi pe DJ 132 până în Mercheașa. Din
E 60 până la Mercheașa sunt 10 kilometri pe drum județean. Relativ ok, doar câteva gropi vă mai strică ocazional bucuria. Ajungeţi şi treceţi de satul Mercheașa şi la 300 de metri după ieşirea din sat veţi observa pe dreapta un drum de pământ care urcă pe un deal. Din şosea şi până la stejar sunt 2,5 km. Puteţi lăsa autoturismul jos, în şosea. Dacă nu e noroi, puteţi urca cu maşina o bucată bună de drum. Arborele se înalţă singuratic într-o poiană. Îl găsiţi imediat, pentru că e mare şi are un gard împrejur.

Secularii din Cristian

În judeţul nostru se află şi alţi arbori străvechi. La ieşirea din Cristian spre Râşnov, drumul coteşte spre stânga pe un drum de ţară. La câteva sute de metri de asfalt se află locul preferat al amatorilor de bere şi grătare. Picnicurile lor sunt vegheate de un grup de stejari bătrâni de peste patru sute de ani. În urmă cu mai mulţi ani, studenţii Facultăţii de Silvicultură din Braşov au încercat să dateze vârsta mai multor copaci din zonă. Cu ajutorul unui burghiu special au colectat material lemnos din tulpină până în miezul copacului. Pe lemnul extras au numărat inelele anuale. Astfel au determinat vârsta mai multor arbori. Acolo unde diametrele erau prea mari, au aproximat vârsta arborilor la peste 400 de ani.

Mişcarea Chipko

Mulţi turişti caută astfel de arbori speciali pentru a-i îmbrăţişa. Unii consideră aceasta o formă de terapie, alţii o folosesc pentru a se relaxa. „Tree hugger”, cel sau cea care îmbrățișează un copac, este o expresie deseori folosită în SUA pe post de insultă sau ca un eufemism care descrie o persoană complet ruptă de realitate. Ideea, promovată mai ales de mişcările hippie, a pornit de la un protest non-violent pentru protejarea copacilor în India. Mișcarea Chipko a început în 1973 în Uttarakhand şi Uttar Pradesh, la poalele Himalayei. Pădurea din India de unde a pornit Mişcarea Chipko a devenit un punct de adunare pentru multe viitoare mișcări ecologice din întreaga lume. „Chipko” înseamnă „a îmbrățișa” în limba indiană, reflectă pur și simplu principala lor tactică – aceea de a înconjura copaci cu braţele pentru a-i împiedica pe tăietorii de lemne să-i doboare.

Silvoterapie antipandemie

Conceptul Chipko a depăşit faza de protest ecologic şi a devenit o modă. Anul trecut, serviciul forestier din Islanda a oferit o sugestie neobişnuită persoanelor care suferă din cauza lipsei de contact în izolare, în contextul pandemiei de coronavirus: să îmbrăţişeze un copac. Fie că se numește ecowellness sau silvoterapie, noul trend e foarte în vogă, mai ales în Belgia sau Islanda. Similar, în Japonia, „shinrin yoku” sau „baia de pădure” este o practică uzuală ce implică petrecerea timpului în sânul naturii, atât pentru a avea grijă de sănătate, cât și pentru a redescoperi comuniunea cu natura și a deveni, astfel, mai înclinați să o protejăm.

Copacii vindecători

Deşi utilizată încă din antichitate, dendroterapia a fost recunoscută ca metodă terapeutică abia pe la începutul secolului al XX-lea. Aceasta se bazează pe faptul că orice pădure conţine oxigen, foarte benefic pentru organismul uman. Oxigenul ajută la activarea circulaţiei sangvine, creşte numărul globulelor roşii, uşurează respiraţia în cazul bolilor pulmonare, oxigenează creierul (întârzie îmbătrânirea), combate insomnia, întăreşte organismul, alungând stresul şi oboseala. Arborii seculari sunt adevărate fabrici de oxigen. În plus, ei au capacitatea de a absorbi praful. În pădure, concentraţia medie a prafului din aer este cu 30% mai mică decât la periferia localităţilor. În plus, plantele conţin fitoncidele, substanţe care sunt capabile de a ucide sau inhiba dezvoltarea infecţiilor bacteriologice sau fungice. De asemenea, îmbrățișarea unui copac creşte nivelul de oxitocină – denumită şi „hormonul iubirii” – responsabilă de legăturile emoţionale bazate pe încredere.

1097. Din acest an datează prima atestare medievală a oraşului Alba Iulia (anticul Appullum). Aici se pun bazele primei epis­copii de rit catolic a maghiarilor. Pe teritoriul Transilvaniei au loc lupte între pecenegi şi maghiari. Câţiva ani mai târziu, în 1001, Ştefan I devine primul rege al Ungariei.

1197. Începe domnia lui Ioniţă Vlahul, rege al bulgarilor şi românilor, în sudul Dunării. Teritoriul Transilvaniei este atacat de cumani. 13 ani mai târziu, printr-o diplomă a regelui maghiar Andrei al II-lea, Cavalerii Teutoni sunt așezați în Țara Bârsei.

1297. Voievod al Transilvaniei este Ladislau Kan. La sud, în Valahia, domneşte Tihomir, tatăl lui Basarab I, întemeietorul Țării Românești. Acesta se presupune că a fost legendarul Negru Vodă, descălecătorul, venit din Ţara Făgăraşului. Tihomir este aliat al lui Kahn împotriva lui Otto de Bavaria, care fusese ales rege al Ungariei.

1397. Trei ani mai devreme începuse construcţia zidurilor cetăţii Braşovului. În 1395, tot aici, se încheie alianța antiotomană între Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, și Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești. În 1400, are lor cea dintâi invazie turcească în Țara Bârsei.

1497. Doi ani mai devreme, are loc victoria armatelor transilvănene conduse de Pavel Chinezul şi Bartolomeu Dragffy asupra oştilor turceşti. În 1498, Braşovul preia domeniul Bran şi apărarea trecătorilor din zonă.

1597. Este anul în care Mihai Viteazul face pace cu Imperiul Otoman. Doi ani după, are loc bătălia de la Şelimbăr, în care voievodul înfrânge oastea transilvăneană. Tot atunci, intră în Alba Iulia ca stăpân al Transilvaniei. În 1599, oastea lui Mihai Viteazul trece prin Ţara Bârsei, poposind în tabără la Prejmer şi apoi între Cristian şi Ghimbav. După un an, îşi face intrarea triumfală în Braşov şi convocă Dieta Trans

1697. Un an mai târziu se înfiinţează Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) în Tran­silvania. Sinodul de la Alba Iulia decide integrarea religioasă a românilor ardeleni sub autoritatea papei de la Roma. Un an mai târziu, Transilvania trece de sub stăpânirea otomană sub cea habsburgică.

1787. Cu un an în urmă a început construcţia Bisericii “Sfânta Treime Grecească”, primul lăcaș de cult ortodox din Cetatea Brașovului. Trei ani mai târziu, apare primul ghid turistic al Transilvaniei la Sibiu. Iar în 1791, românii din Transilvania înaintează împăratului Leo­pold al II-lea memoriul intitulat “Supplex Libellus Valachorum”.

1897. La Braşov, începe construcţia Palatului Finanţelor, actualul sediu al Primăriei Municipiului Brașov. În acelaşi an, este asanat lacul din zona terenului viitorului Liceu Sportiv. Doi ani mai târziu, apar şi primele posturi telefonice din oraş.

1997. Doi ani mai devreme, România îşi depune candidatura la UE şi se lansează PROTV. În 1996, la conducerea primăriei Braşov, Adrian Moruzi este înlocuit de Ioan Ghişe. Doi ani mai târziu, în urma unui răsunător scandal de corupţie, care a scos la iveală devalizarea băncii, guvernul lichidează falimentara „Bancorex”.

2021. După 16 ani, Braşovul are un nou primar, Allen Coliban. Cu doar un an înainte, omenirea a trecut prin cea mai mare criză sanitară. În România, până în luna martie, la începutul valului trei al pandemiei globale de Covid -19, s-au înregistrat în total aproape 22.000 de morţi. Braşovul se află în campanie de vaccinare.

Cei mai bătrâni arbori

• Cel mai bătrân copac din Europa, este un pin supranumit Italus, are 1.230 ani şi se află în Parcul Naţional Pollino, în Italia la sud de Napoli.

• Cel mai bătrân copac din lume este tot un pin (Pinus Longaeva), însă de peste ocean şi anume din California, care are peste 5.000 de ani.

Best seller despre terapia cu copaci

În 2011, Matthew Siverstone a publicat o cartea “Orbit de ştiinţă“ în care-şi expune studiile privind proprietăţile vibraționale ale plantelor şi copacilor. Autorul, un antreprenor de succes, a fost nevoit să-şi întrerupă cariera datorită unei boli grave a fiului său. Deşi provenind dintr-un mediu medical foarte tradițional, atât fratele, cât și tatăl său fiind doctori, autorul a pus la îndoială fundamentul conceptelor tradiţionale din medicină.

Siverstone prezintă numeroase studii în care se arată cum starea generală de sănătate a copiilor suferind de diverse probleme a fost îmbunătățită prin interacţiunea cu plante și copaci. Explicația lui este că vibrațiile copacilor influenţează procesele biologice din corpul uman. Cartea a avut un succes mondial.

Cătălin Cantor, Asociația Carpaterra (declaraţie pentru Digi TV):

„Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică am constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în cir­cumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an. Arborele nostru, având circumferința de 9,3 metri, măsurată la 1,10 metri faţă de pământ, a fost estimat la peste 900 de ani.“

Veteranii pădurilor din România

STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE


Un stejar secular aflat în Cajvana, județul Suceava, are o înălțime de 23 metri și o circumferință de 11 metri, în punctul cel mai gros al copacului. Testarea vârstei stejarului, cu datare radio-carbon, a dus la concluzia că ar avea în jur de 800 de ani. Legenda arborelui spune că Ştefan cel Mare, celebrul domnitor moldovean, s-a odihnit la umbra lui.

STEJARUL CONTELUI TELEKI

Un alt arbore impresionant se află în Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, pe domeniul castelului Teleki. Stejarul, care are o înălțime de 25 de metri, a rămas în viață şi are o coroană bogată chiar dacă, potrivit sătenilor, a fost lovit de mai multe ori de trăsnet. Trunchiul este foarte gros, având 710 cm. Pe el este montată o mică tablă pe care scrie 1406. În anii 1920, stejarul a fost lovit de fulger de două ori. Ultimul proprietar, contele Teleki Ernő, al 10-lea din şirul moşierilor Teleki, a reuşit să stingă focul şi să salveze copacul.

PAZNICUL CIBINULUI

Un brad de aproximativ 500 de ani, mai înalt decât un bloc cu 10 etaje, se află în județul Sibiu. Bradul secular este cel mai vechi pom din Munții Cindrel. A fost denumit „Paznicul Cibinului”, iar în jurul lui s-a creat și o legendă. Se spune că a crescut atât de mult pentru că un cioban l-a rugat pe Dumnezeu într-un vis să-l ajute să-şi găsească oile rătăcite. Din vârful arborelui păstorul a putut să-şi zărească turma pierdută.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în rezim hotelier Brașov.
Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.
Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.
Lux și bun gust
Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.
Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului. 
Electocasnice hi-tech în bucătărie
Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești. 
Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.
Dormitor cu parfum de somn ușor
Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.
Baie mare cu produse de igienă
Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.
Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș mută câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.
Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.
Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.
În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.
Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.
Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.
Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar
Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.
Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.
Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.
Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.
Brazi tăiați livrați la domiliu
Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).
Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…
Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.
Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.
De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.
Brazi în ghiveci pentru Crăciun
De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.
Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.
Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.