5.4 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Ce putem face pentru a ne îmbunătăți circulația?

Sfat Expres: Ce putem face pentru a ne îmbunătăți circulația?

Chiar dacă pare greu de crezut, in corpul unui om se găsesc aproximativ 100.000 km de vase de sânge. Împreună cu inima si alți mușchi, acestea alcătuiesc sistemul circulator. Această rețea de drumuri asigură alimentarea cu sânge a fiecărei părți a corpului, însă când circulația devină slăbită, traseul sângelui este încetinit sau chiar blocat. Asta înseamnă ca celulele din corp nu reușesc sa primească toată cantitatea de oxigen si nutrienți de care au nevoie.

Semnele unei circulații deficitare:

Când membrele nu sunt vascularizate suficient, mâinile şi picioarele voastre pot începe să simtă răceala și/sau amorțeală. Dacă ai pielea foarte deschisă, vei observa că picioarele tale capătă o culoare vineție. Circulația “proastă” poate să ducă la uscarea pielii, la sensibilizarea unghiilor, acestea devenind fragile, la căderea părului, în special de pe picioare. În rândul bărbaților, circulația proastă poate afecta şi viaţa sexuală. În cazul celor diagnosticați cu diabet, zgârieturile, bășicile sau alte tipuri de răni, se vor vindeca mai greu.

Renunțaţi la fumat

Nicotina este ingredientul activ din țigările tradiționale, electronice sau cele care nu scot fum. Aceasta produce daune pereților arteriali si îngroașă sângele atât de mult, încât ajunge să nu mai poată traversa vasele. Daca sunteți fumător, încercați să renunțați.

Controlați-vă tensiunea

Dacă este prea mare poate provoca arterioscleroza, o boală care îngroașă arterele şi ajunge sa “sugrume” circulația sângelui. Faceți un control periodic si cereți detalii medicului dumneavoastră în legătura cu tensiunea optima în funcție de vârsta şi starea dumneavoastră de sănătate. Pentru a va controla periodic tensiunea, aveți posibilitatea să achiziționați aparate specializate care se pot utiliza acasă.

6 pahare cu apă pe zi

Sângele este jumătate apa. Așa ca pentru a îl menține în circulație, trebuie sa rămâneți hidratați.Setați-vă ca scop 6 pahare cu apă pe zi. În cazul în care aveți activități fizice mărite sau/şi în aer liber, va fi nevoie sa măriți doza de apă.

Ridicați-vă mai des în picioare

Poziția de pe scaunul de la birou nu este cea mai buna pentru circulația sângelui sau pentru spatele vostru. Aceasta slăbește mușchii picioarelor şi încetinește circulația sângelui, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor. Specialiștii recomandă pe cat posibil sa vă ridicați de la birou in timpul zilei, și de ce nu, să încercați să lucrați in picioare, pe birouri mai înalte. Poate dura o perioadă până vă obișnuiți, însă ridicatul activează valvele din venele picioarelor, trimițând sângele până la inima.

Faceți mișcare 30 de minute pe zi

Faceți mișcare, yoga, abordați poziții care favorizează circulația (stați cu picioarele in sus, sprijiniți de un perete, pentru a redirecționa traseul sângelui din partea inferioara a corpului). „Aerobic” înseamnă „cu oxigen”, astfel încâta tunci alergam, mergem, înotam, ieșim cu bicicleta sau facem alte exerciții asemănătoare, asimilam mai mult oxigen pe care îl distribuim în mușchi. În felul acesta, sângele este ținut în mișcare, ajutând inima să rămână sănătoasă, scăzând nivelul tensiunii arteriale. Plănuiți să faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, intre 5 si 7 zile pe săptămâna. Un alt exercițiu foarte benefic pentru tensiunea arterială dar si pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, sunt genuflexiunile. Acestea ajuta şi la echilibrarea circulației, şi la îmbunătățirea posturii si calmarea durerilor de spate.

Consumați mai multe fructe si legume si mai puțină carne

Nu există mai multe variante ale unei diete echilibrate: trebuie să păstram distanța față de grăsimile saturate, pe care le găsim în carnea roșie, în pui, brânză si alte alimente de origine animală. Evitați excesul de sare. Acest lucru vă ajută să vă mențineți greutatea in limite normale, colesterolul si tensiunea sănătoasă şi arterele curate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române