32.4 C
Braşov
AcasăCititori(P) O firmă de servicii funerare din sectorul 6 oferă detalii despre...

(P) O firmă de servicii funerare din sectorul 6 oferă detalii despre plata pensiei neîncasate a pensionarului decedat

Pierderea tragică a unui membru de familie poate însemna uneori mai mult decât clipele grele, însoțite de tristețe. De multe ori, birocrația încâlcită ne poate pune bețe în roate, iar aspectele legislative ne sunt de multe ori necunoscute, având în vedere circumstanțele care diferă de la caz la caz.

- Advertisement -

Un exemplu este procesul prin care se trece pentru a obține informații despre plata pensiei neîncasate a unei persoane pensionare trecute în neființă. Pentru a lămuri aspectele ce țin de legislație, am cerut ajutorul unei firme de servicii funerare din sectorul 6, care ne-a oferit consultanță și informațiile necesare în acest caz.

În primul rând, trebuie să știți că, în conformitate cu Legea nr. 19/2000, art. 97, pensia care nu a fost încasată de către pensionar pe durata vieții, pentru luna în care a avut loc decesul (sau alte drepturi restante de pensie cuvenite și neîncasate până la deces) se plătește către soțul / soția supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori.

Pentru a dispune de acest lucru, însă, dosarul cu actele necesare pentru plata pensiei decedatului vor trebui depuse în cel mai scurt timp la Casa Teritorială de Pensii a sectorului unde își avea domiciliul persoana decedată, ne informează firma de servicii funerare sector 6. Aceste acte constau în:

- Advertisement -

• Cerere tip;

• Certificatul de deces (original și copie);

• Actul de identitate al solicitantului (original și copie);

• Acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original și copie);

• Certificat de moștenitor (original și copie);

• Copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

După ce depuneți documentele necesare, instituția va elibera un ordin de plată (o adeverință) și va oferi indicații despre Oficiul Poștal unde se va face plata (de obicei Oficiul Poștal de unde primea pensia persoana care a decedat).

De asemenea, drepturile pot fi solicitate Casei de Pensii în cadrul termenului general de prescripție, respectiv în perioada de 3 ani calculați cu începere de la data decesului. Recomandarea specialiștilor de la firma de servicii funerare din sectorul 6 este de a depune dosarul cu acte cât mai repede posibil.

Este important de reținut că plata pensiei va fi făcută pentru luna în cursul căreia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectivă și numai dacă pensia nu a fost deja încasată de către pensionar înainte de producerea decesului.

Ca mențiune în acest caz, pentru ca dosarul cu acte să fie acceptat pentru plata pensiei este necesar să adăugați și certificatul de moștenitor, dacă persoana care face solicitarea nu este descendent sau ascendent de drept: părinți, copii, soț, soție (cfr. Codul Civil, Cap. 1 Art. 653). Pentru mai multe detalii despre această situație va recomandăm să discutați și cu un notar.

Există însă și situații în care pensia se încasează în continuare și în lunile ulterioare decesului. Se poate ajunge astfel în situația încasării de pensie necuvenită, atunci când pensia se încasează pe un card sau într-un cont curent. Iată ce sfaturi practice ne oferă firma de servicii funerare sector 6, mai exact funerarii-bucuresti.ro:

• Pentru a nu ajunge în situația returnării pensiei decedatului, este necesar ca rudele apropiate decedatului să anunțe imediat decesul la Casa de Pensii unde persoana care a decedat a avut depus dosarul pentru pensie.

• De asemenea, va trebui să anunțați și la ghișeul băncii unde persoana a avut contul curent și să prezentați o copie a certificatului de deces la ghișeu. Dacă pensia este virată în continuare pe cardul persoanei decedate, nu acceptați acest fapt și anunțați instituția în drept. Astfel, evitați să intrați sub incidența legilor în vigoare și să aveți obligația de a returna sumele încasate necuvenit.

• Pentru a vă ajuta în acest demers, specialiștii de la firma de servicii funerare din sectorul 6 vă pot oferi oricând consultanța necesară, la orice oră din zi sau din noapte. Cu toate că evenimentul tragic vă poate afecta profund, este important să acordați atenție legislației, pentru a evita orice alte neplăceri ulterioare.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE