6.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / A câta oară e ursul printre oameni? Pericol extrem, pe...

UPDATE / A câta oară e ursul printre oameni? Pericol extrem, pe pârtie, la Predeal ! Video

Autor: Andra Odiru

Au fost din nou momente de coșmar pe o pârtie din Predeal. Un urs a alergat spre un copil și spre tatăl acestuia și doar inspirația de moment a unui martor ocular a oprit atacul: omul era în telescaun și a făcut foarte mult zgomot. Ursul s-a retras în pădure, iar cele două persoane atacate au scăpat doar cu o spaimă foarte mare. E al doilea atac de acest gen, la Predeal, în doar o săptămână, iar autoritățile nu au luat încă nicio măsură în teren, pentru ca schiorii să poată fi în siguranță, pe pârtiile din stațiune.

Țipete disperate

Totul s-a întâmplat marți, după ora 12, pe pârtia Subteleferic, din Predeal. Copilul și tatăl lui erau pe mijlocul pârtiei, într-o zonă situată aproape de stația de îmbarcare a liniei de telescaun. George Lupu, un bărbat din București, era la schi, împreună cu un prieten. Omul a observat, din linia de telescaun, cum ursul fuge spre copil și spre tatăl lui. A făcut acest lucru înainte ca cei doi să realizeze că sunt în pericol. „Am început să țip cât am putut. Nici nu mai am voce, atât de tare am țipat. Nu puteam face altceva de sus, din scaun. Îmi venea să arunc cu bețele, să îmi dau jos schiurile, mi-am dat seama că ursul alerga spre cei de jos”, povestește George Lupu. Pe aceeași linie de telescaun, în urma bărbatului care a dat alarma pe pârtie era mama copilului. Femeia nu a înțeles, la început, de ce țipă omul din față. S-a speriat extrem de tare, la rândul ei, când și-a dat seama că în joc sunt viețile copilului și soțului ei. Din fericire, animalul s-a oprit din cursă și a fugit în pădure, speriat de țipetele din telescaun.

Apel 112

Bărbatul care i-a salvat pe copil și pe tatăl lui a fost și cel care a dat alarma la 112. A lansat apelul de urgență chiar din telescaun. La fața locului a fost mobilizată o echipă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov. Militarii postului de Jandarmerie Montană din Predeal au folosit un ATV cu șenile, pentru a ajunge rapid la fața locului. „Colegii mei au ajuns la fața locului, dar animalul nu a mai fost zărit. Au asigurat zona, până la îndepărtarea tuturor turiștilor”, spune plutonierul adjutant Ion Zaharia, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Pericol cu repetiție

În Predeal, nu mai miră pe nimeni că urșii apar pe pârtie și fugăresc schiori sau snowboarderi. Pe 23 ianuarie, în acest an, un schior a fost fugărit de urs, pe același domeniu schiabil. S-a întâmplat fix pe aceeași pârtie. Gestul care l-a salvat a fost simplu: schiorul și-a abandonat rucsacul și și-a continuat în viteză coborârea pe schiuri, atent să nu cadă. 
Pe 9 martie 2020, ursul a apărut pe pârtia Cocoșul, tot din Predeal. De această dată, șansa zecilor de schiori aflați pe pârtie, la acel moment a fost un instructor de schi, din stațiune. Omul i-a oprit pe practicanții sporturilor de iarnă în deal de locul în care a observat ursul. Și, preț de mai bine de șapte minute, a atras atenția animalului, spre vale. În cele din urmă, ursul a părăsit pârtia, iar turiștii au fost din nou într-o relativă siguranță.
Doar în cele două luni și jumătate scurse din acest an, Jandarmeria Montană Predeal a gestionat 25 de situații de urgență, de acest fel. De fiecare dată, mesajul care a declanșat alerta a fost același: „urs pe pârtie, la Predeal”. Jandarmeria Montană are competențe extrem de limitate, în astfel de cazuri. Militarii de la Predeal fug în teren la fiecare apel legat de prezența unui urs pe pârtii. De fiecare dată, delimitează zona periculoasă și îi țin pe turiști departe de animalele sălbatice. Folosesc petarde militare și fluiere, pentru a îndepărta ursul de schiori, însă nu se pot ocupa, potrivit legii, de prinderea sau tranchilizarea animalului.

Cine rezolvă problema de la Predeal?

Povestea urșilor de pe pârtiile din Predeal este povestea unui sistem birocratic, care schimbă lucrurile în teren abia când un turist ajunge să fie rănit sau ucis de atacul animalelor sălbatice. Totul pornește de la faptul că urșii sunt obișnuiți să caute și să găsească de mâncare în Predeal, la pensiunile din liziera pădurii. Traseele pe care urșii merg după mâncare, odată ieșiți din hibernare, traversează mai multe pârtii de schi din stațiune. Iar pericolul apare de fiecare dată când urșii înfometați apar, ziua în amiaza mare, printre turiști. În mod normal, gestionarul fondului de vânătoare trebuie să întrebe Agenția de Protecție a Mediului Brașov dacă e oportun ca ursul să fie prins și mutat de la Predeal. Cu punctul de vedere al Agenției, gestionarul trebuie să obțină acordul de relocare de la gestionarul fondului pe care urmează să ajungă ursul. Și abia apoi se poate adresa Ministerului Mediului, care analizează toată documentația și poate emite autorizația de mutare a ursului.
Ca și cum piedicile birocratice nu ar fi fost suficient de mari, la Predeal a apărut, săptămâna trecută, încă o problemă. Potrivit legii, gestionarea fondului de vânătoare se face pe baza unui contract încheiat de gestionar cu Ministerul Mediului. Pentru fondul de vânătoare de la Predeal, gestionarul a fost Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt”, din Brașov. „A fost”, pentru că pe 11 martie a expirat contractul de gestiune încheiat de Regie cu Ministerul Mediului. Potrivit legii, Regia Kronstadt e obligată ca, timp de 120 de zile, să asigure gestionarea fondului de vânătoare. Iar Ministerul e obligat ca, în acest timp, să lanseze procedurile pentru desemnarea unui nou gestionar. „Dacă dânșii nu execută prerogativele contractului prin care și-au asumat că ei, și după expirarea contractului de gestiune, trebuie să asigure administrarea, atunci Garda Forestieră, respectiv Garda de Mediu pot să aplice prevederile legale. Acest timp, de 120 de zile, e necesar până la organizarea unei noi sesiuni de atribuire”, spune Szep Robert, secretar de stat în Ministerul Mediului. Poate dura și zece zile până când în teren se întâmplă ceva, pentru ca schiorii să nu mai fie în pericol. Timp în care toată lumea schiază nestingherită, iar ursul se plimbă, la fel de puțin tulburat, pe drumul spre pensiunile la care știe că găsește de mâncare.
https://www.facebook.com/lupugeorgevictor/videos/1491897121018592/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române