4.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSingura întrebare: Când? 6/1000, la Brașov și vine carantina!

Singura întrebare: Când? 6/1000, la Brașov și vine carantina!

l Sânpetru, propus deja spre carantinare

Municipiul Brașov a ajuns la o incidență de 6 /1000 ieri, după descoperirea a încă 159 de cazuri de infectare cu Covid 19 în oraș.
Și județul a avut o creștere importantă a incidenței, de la 3,69/1000 la 4,11/1000. Încă 6 oameni au decedat în județ în ultimele 24 de ore în urma infectării cu SarsCov2.
Autoritățile urmăresc trendul infectărilor și vor decide, probabil până la sfârșitul acestei săptămâni, dacă municipiul intră în carantină, ceea ce este foarte probabil.
Conform legii, carantinarea se va face pentru 14 zile, cu o re-evaluare la finalul acestui interval. În cazul în care, la sfîrșitul intervalului de carantinare incidența nu scade suficient, decizia se prelungește cu încă 2 săptămâni.
Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Andreea Neculau a declarat că dacă trendul continuă să crească, va propune carantinarea : „Am așteptat să vedem datele de peste weekend, când testăm mai puțin, dar vedem că incidența crește în continuare. Mai urmărim maxim o săptămână și daca se menține, Brașovul va intra în carantină, nu stăm la discuții”, a precizat directorul DSP.
Propunerea de carantinare zonală este făcută de DSP, este înaintată Institutilui Național de Sănătate Publică unde se analizează și de obicei, se aprobă. După care avizul este transmis Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care decide ce măsuri vor fi luate. Spre exemplu, în municipiul Sibiu măsurile luate în timpul carantinei de 28 de zile din Noiembrie-Decembrie de anul trecut, măsurile luate au fost similare cu cele din timpul starii de urgență din Martie-Mai 2020. Reamintim, acestea sunt doar exemple de măsuri care au fost luate în alte localități carantinate la care se pot aștepta și locuitorii municipiului Brașov:
– brașovenii vor ieși din casă doar pe baza declarației pe propria răspundere și pentru un număr limitat de motive.
– grădinițele și clasele 0-4, care acum funcționează vor fi închise
– restaurantele închise la interior și exterior
-cumpărături pentru persoanele peste 65 de ani doar între orele 10 și 13
-sunt interzise jocurile de noroc
-activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat este interzisă
-numărul de persoane în magazine poate fi limitat la maximum 30% din capacitate, iar în cele două zile de weekend centrele comerciale își pot suspenda activitatea , cu excepția celor care comercializează alimente, a farmaciilor, curățătoriilor ori magazinelor cu hrană pentru animalele de companie.
– magazinele închise la ora 20, cu excepția farmaciilor non stop și a benzinăriilor
– interzicerea intrării/ieșirii din zona de carantină cu excepția anumitor situații, printre care: transportul de marfă indiferent de natura acesteia și persoanele care nu locuiesc în zona de carantină, dar desfășoară activități economice și în alte domenii, printre care al apărării, ordinii publice și securității naționale; persoanele care locuiesc în zona de carantină și își desfășoară activitatea profesională în afara acestei zone; deplasarea din alte motive justificate cum ar fi: decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, urgențe medicale.

În același timp, localitatea Sânpetru a fost deja propusă spre carantinare

”Constatând că riscul epidemiologic este la un nivel foarte ridicat, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare, DSP Brașov a decis să înainteze Institutului Național de Sănătate Publică –Centrul Național de Supraveghere și Combatere a Bolilor, propunerea de instituire a măsurii de carantină zonală în unitatea administrativ-teritorială Sânpetru.
Dacă Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Combatere a Bolilor își va da avizul favorabil, această propunere, însoțită de aviz, va fi transmisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov, care va vota proiectul unei hotărâri prin care se va solicita Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru unitatea administrativ-teritorială Sânpetru, județul Brașov, pentru o perioadă de 14 zile.” se arată în comunicatul DSP
La Sânpetru, incidența a ajuns, astăzi, la 7,58 cazuri la mia de locuitori.
Aceasta este a doua localitate din județ care intră în carantină. În Comuna Sâmbăta de Sus s-a instituit, începând cu data de 17 noiembrie, pentru o perioadă de 14 zile, carantinarea zonală, când incidența zonală ajunsese la 12,61 la mia de locuitori. La 1 decembrie 2020, când fusese ridicată, ajunsese la zero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române