24.6 C
Braşov
AcasăEconomic(P) Cum se modifică preţul RCA în 2021 şi care sunt motivele...

(P) Cum se modifică preţul RCA în 2021 şi care sunt motivele care vor sta la baza majorărilor?

Pentru că Ministerul Finanţelor din România a publicat anul acesta, în august, un proiect cu Ordonanţa de Urgenţă pentru toate modificările legii care vizează asigurările obligatorii auto, se pare că şi noua lege RCA se va modifica, după ce CE a cerut această modificare. Potrivit Romasig.ro, din acest punct de vedere este foarte probabil că poliţele RCA să crească, un aspect nu foarte bine văzut de utilizatori.

Ce spune noua lege pentru asigurare RCA?

Guvernul a luat decizia de a schimba legea pentru asigurare RCA printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Modificările sunt cele care pot să ducă la majorări de preţuri considerabile pentru poliţele care sunt obligatorii, pentru asigurare auto. CE a demarat în 2018 şi o procedură contravenţională contra României, din cauza tuturor modificărilor ce au fost făcute în legea RCA în 2017, ca urmare a protestelor iniţiate de marii operatori de transport. Aceştia au protestat împotriva preţurilor excesive de asigurare.

Se pare că CE consideră că modul în care funcţionează asiguratorii în prezent are rolul de a restrânge libertatea asiguratorilor. Se propune astfel modificarea legii cu privire la eliminarea obligaţiei BAAR care face că acesta să stabilească o primă de asigurare, pentru asiguraţii cu grad mare de risc. Aceste informaţii pot face că ceea ce un utilizator vede într-un calculator RCA să fie cu mult diferit faţă de ceea ce obţinea până în prezent.

Este influenţat preţul RCA? Va mai exista RCA ieftin?

Conform modificărilor, poliţa RCA creşte, iar noţiunea de RCA ieftin se modifică. Se pare că, în conformitate cu statisticile oferite, există în România asiguratori cu preţuri foarte mari şi asiguratori cu preţuri foarte mici. Aceşti asiguratori cu preţuri extrem de mici vor avea în continuare preţurile mai mici faţă de cei care au poliţe mari de asigurare RCA, prin urmare ideea de a obţine o asigurare RCA ieftină doar se modifică.

Paradoxal, chiar dacă preţurile cresc, va exista mereu cel mai ieftin RCA pe care utilizatorii îl pot achiziţiona, doar că pentru şoferi ideea de a plăti mai mult nu este deloc încântătoare, iar conform a ceea ce se discuta pe reţelele de socializare, şoferii sunt foarte nemulţumiţi.

Un număr mare de şoferi este afectat de noua lege RCA

Conform tuturor informaţiilor făcute publice până acum, se pare că decontarea directă va deveni decontare implicită. Până când această lege se aprobă, şoferii au opţiunea de a opta pentru decontarea directă, astfel încât să meargă la asiguratorul propriu pentru a îşi recupera prejudiciul. După pasul acesta asiguratorul va recupera sumele plătite de la asiguratorii vinovatului. Conform noii legi RCA, acest aspect se modifică şi specialiştii spun că preţurile cresc.

Conform autorităţilor este important ca legea să se modifice astfel încât consumatorii să poată să îşi deconteze dăuna la societatea la care s-au asigurat. Chiar dacă şi acum există această posibilitate, sunt mulţi asiguraţi care nu optează pentru ea cu scopul de a obţine preţuri mai mici şi astfel rămân în vechiul sistem, în care îşi recuperează daunele de la asiguratorul vinovatului, ceea ce face că întreg procesul de recuperare să fie de cele mai multe ori dezavantajos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”