10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMarele oraș românesc: „Făgăraşul în imagini”, la Muzeul Ţării Făgăraşului

Marele oraș românesc: „Făgăraşul în imagini”, la Muzeul Ţării Făgăraşului

l Villa Fogaras

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” inaugurează expoziția „Făgărașul în imagini de epocă”, în ziua aniversării a 730 de ani de la prima atestare documentară a localității, astfel că, începând din 11 martie 2021, vizitatorii Cetății Făgăraș se vor putea întoarce în timp prin zecile de picturi, schițe și fotografii realizate pe parcursul a sute de ani.

Prima atestare documentară certă a Făgăraşului, la 1291

Deschiderea expoziţiei se suprapune peste data în care a avut loc prima atestare documentară certă a Făgăraşului, pe 11 martie 1291. Peste un secol, la 1393, episcopul catolic Gobellinus numea Făgărașul ca fiind „marele oraș românesc”, iar într-un act emis aici de regele maghiar Sigismund, în 1397, califica așezarea drept „Villa Fogaras”. La scurt timp, însă, Făgărașul era indicat ca „oppidum” (târg), statut pe care îl va avea și în secolele următoare, până în anul 1863, când va fi declarat oficial oraș. Cu toate că a jucat un rol important în istoria Transilvaniei medievale, în mare măsură datorat puternicei sale cetăți, Făgărașul n-a cunoscut dezvoltarea la care au ajuns multe alte așezări citadine. Totuși, s-a înregistrat o evoluție specială a sa, marcată de o organizare internă aparte. În toată această perioadă, dar și mai târziu, călătorii străini care au poposit aici l-au perceput cel mai adesea ca o așezare importantă: „un oraș mare dar împrăștiat” (1702), „un oraș mare” (1738), „vrednic de luat în seamă, arată destul de frumos” (1828), „localitatea este foarte întinsă” (1838).

1947, anul în care Făgăraşul a fost suspus cu forţa de comunism

Cert este că după mijlocul secolului al XIX-lea, până la instaurarea regimului comunist, cosmopolitul Făgăraș devenea o așezare care s-a dezvoltat relativ încet, dar sigur, atât din punct de vedere edilitar, economic, educațional, cultural, cât și demografic. Au fost ridicate în această perioadă o serie întreagă de edificii publice și particulare care au definit micul oraș: au fost amenajate parcuri, s-au pietruit străzile, a fost introdus iluminatul, telefonia etc.
Totul s-a curmat după 1947, când regimul comunist a considerat că Făgărașul trebuie supus cu forța, în urma uneia dintre cele mai puternice rezistențe anticomuniste din țară, distrugând proprietatea particulară și industrializând orașul cu scopul eterogenizării populației sale. Așa-zisa sistematizare și urbanizare nu a făcut altceva decât să desfigureze aspectul patriarhal al vechiului oraș, prin demolarea a sute de case, în locul acestora apărând o serie întreagă de blocuri inestetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române