13 C
Braşov
AcasăNationalGoana după aur și platină: Nu mai „toarce” mașina? Poate i-a...

Goana după aur și platină: Nu mai „toarce” mașina? Poate i-a dispărut catalizatorul!

l Percheziții la hoții de catalizatoare

23 de de percheziții, în cinci județe ale țării au fost organizate luni dimineața de procurorii din Brașov, pentru demascarea unor suspecți de furt de catalizatoare de la autovehicule. Piesele auto de acest gen sunt la mare căutare pe piața neagră, pentru că pot conține chiar și șapte grame de aur sau platină. Demontarea catalizatoarelor poate dura mai puțin de un minut, dar are efecte grave asupra performanțelor mașinii.


Zeci de catalizatoare găsite la percheziții

Potrivit anchetatorilor, toate furturile de catalizatoare au fost săvârșite pe raza județului Brașov. Piesele demontate de la autovehicule au fost fie dezasamblate pe loc, fie trimise unor clienți din Bacău, Vrancea, Botoșani și Suceava. Ancheta vizează atât autori ai infracțiunilor de furt calificat – persoanele care se ocupau concret cu demontarea catalizatoarelor, cât și suspecți pentru fapte de tăinuire – cei care s-ar fi ocupat cu transportul și valorificarea componentelor auto furate. Anchetatorii continuă să calculeze prejudiciul în acest dosar, care la acest moment, din fapte probate, este de 19.400 de lei.


136 de polițiști

Cele 23 de percheziții au început concomitent, luni dimineața. Anchetatorii au intrat la domicilii ale suspecților și la sediile unor societăți comerciale din domeniul reparațiilor auto. Procedurile judiciare au fost desfășurate în Brașov și în județele unde erau vândute catalizatoarele. Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul luptătorilor de la Serviciile de Acțiuni Speciale din aceste județe și al militarilor Grupării Mobile de Jandarmi Brașov. „În urma perchezițiilor, vor fi ridicate mijloace de probă și se vor efectua activități procedurale ce se impun, pentru stabilirea situației de fapt. Totodată, polițiștii vor pune în aplicare 19 mandate de aducere, persoanele bănuite urmând a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov în vederea audierii”, a declarat, la începutul acțiunii, comisarul Alina Ivan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Poliției Județene Brașov.
În acțiuni au fost implicați 136 de polițiști, din cele cinci județe. Dosarul este instrumentat sub coordonarea unui magistrat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. Din cele 19 persoane pentru care procurorii au emis mandate de aducere, zece au calitatea de suspecți, iar restul sunt martori.

Hoți prinși în flagrant

Totul a început pe 24 ianuarie, cînd polițiștii Biroului de Investigații Criminale Brașov au prins în flagrant, chiar în timp ce tăiau catalizatoare, doi bărbați, de 23 de ani, din București și respectiv de 33 de ani, din Râmnicu Vâlcea. Flagrantul a fost realizat în Râmnicu Vîlcea. Anchetatorii au stabilit atunci că cei doi bărbați au tăiat, din septembrie 2020, 21 de catalizatoare, de la mașini din Brașov, Sibiu, Harghita, Covasna și Vâlcea. La momentul respectiv, cei doi bărbați au fost prezentați instanței de judecată și arestați pentru 30 de zile. După acest flagrant, dosarul s-a extins , ajungându-se astfel și la banda din Brașov.

Demontat în 40 de secunde

Catalizatorul este un dispozitiv menit să reducă emisiile motorului, prin transformarea compușilor dăunători din gazele nocive de eșapament în gaze inofensive pentru atmosferă. Catalizatorul nu lipsește din niciun sistem modern de purificare a emisiilor, de la autovehicule. O singură piesă de acest fel poate valora și 1.500 de euro. Pentru demontarea ei, infractorii ridică vehiculul de pe roți și folosesc un polizor unghiular, cu care taie racordurile catalizatorului. O operațiune care poate dura chiar și 40 de secunde. Catalizatorul poate conține până la șapte grame de aur sau platină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române