-4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Fără zurgălăi: Stațiunea celor 4 anotimpuri - pas înainte

UPDATE / Fără zurgălăi: Stațiunea celor 4 anotimpuri – pas înainte

l Coliban continuă proiectele din „era” Scripcaru

„Sania celor 4 anotimpuri” a venit ca idee într-un grup de lucru organizat de Ministerul Turismului în anul 2017. Ca urmare, la începutul anului 2020, fostul primar a prezentat zona de amplasare și indicatorii economici ai acestui proiect. În septembrie 2020, Consiliul Local Braşov a aprobat „Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov”, un proiect care prezenta obiectivele de investiții pe 3 ani ale Consiliului Local în Poiana Brașov, cu scopul declarat de a atrage în stațiune mai mulți turiști, pe perioade mai lungi de timp și în orice anotimp.
Ieri a fost data limită de depunere a ofertelor pentru întocmirea Studiului de fezabilitate în proiectul ,,Construire Sanie de vară în Poiana Brașov“. Valoarea estimată pentru realizarea acestei documentații este de 129.339 lei + TVA și o singură firmă de proiectare, din Constanța, a depus ofertă pentru realizarea studiului.
În perioada următoare, oferta acestui proiectant va fi analizată, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, iar după semnarea contractului, proiectantul va avea la dispoziție 45 de zile pentru elaborarea documentației.

Detalii temă de proiectare

Se propune construirea unei piste de sanie de vară, potrivită pentru operare de-a lungul întregului an (funcţionare inclusiv iama şi indiferent de condiţiile meteo), cu un sistem propriu de urcare. Acest sistem ar permite o operare confortabilă şi sigură în condiţii de umiditate, ploaie sau ninsoare. În versiunea proiectată, lungimea pistei de coborâre va fi de aproximativ 1.500 metri, cu o diferenţă de nivel de 155 metri, iar lungimea traseului de urcare ar fi de aproximativ 680 m.
Amplasamentul punctului de acces la pista de sanie de vară este în apropierea staţiei inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement al stagiunii, limitrof pârtiei Bradul.

Descrierea instalației de sanie de vară

Lungimea aproximativă a căii de rulare duble, pentru traseul de coborâre, va fi de aproximativ 1.500 m, format din segmente drepte, curbe, arcuri, salturi cu înălţimi diferite, poziţionată față de suprafața terenului astfel:
– aprox. 1000 de metri la 1 m înălţime,
– aprox. 200 de metri la 2 m înălţime,
– aprox. 150 de metri la 3 m înălţime,
– aprox. 150 de metri la 4 m înălţime,
Instalația va mai conține:
– aprox. 750 de metri plasă de protecţie pentru traseul de coborâre,
– 60 sănii cu două locuri,
– 120 frâne centrifugale la partea din spate,
– 60 pachete de siguranţă pentru sănii – scaun cu spătar înălţat, protecţie pentru faţă şi centură de siguranţă cu fixare in 3 puncte;
– un sistem inteligent de control al distanței compus din: aprox. 1.500 m profil protecție, 60 unități inteligente de control al distanței instalate în sănii, senzori magnetici, software specializat și unitate centrală de control, control magnetic în zona stațiilor;
– platforme de siguranță pentru 750 m la traseul de coborâre și 380 m la traseul de urcare.
Studiul de fezabilitate va cuprinde următoarele livrabile:
– Documentaţia tehnică pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate în Certificatul de Urbanism, depunerea şi susţinerea acestora la avizatori;
– Studiu topografic vizat de OCPI;
– Studiu geotehnic;
– Studiul peisagistic şi de amenajare urbană;
– Studiul privind soluția de alimentare cu energie electriă;
– Analiza cost-beneficiu;
– Studiul de fezabilitate propriu-zis şi devizul general.
,,Unul dintre programele municipalității este acela de a transforma Poiana Brașov din stațiune de iarnă în stațiune atractivă în toate anotimpurile. Pentru a realiza acest obiectiv avem mai proiecte în diferite faze de elaborare. Unul dintre acestea este proiectul saniei de vară, care în acest moment este în faza de achiziție a studioului de fezabilitate. La acesta se adaugă traseele de mountain bike, traseele pentru drumeții și alte facilități de petrecere a timpului liber, pentru ca turiștii să aleagă Poiana pe tot parcursul anului”, declara primarul Allen Coliban, la conferința de presă a concursului internațional de schi FIS Children Trophy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE