5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovNevăzuți, neauziți: Cercetașii militari, la înălțime

Nevăzuți, neauziți: Cercetașii militari, la înălțime

Autor: Andra Odiru

l Tabăra de pregătire din munți

Militarii structurilor de elită din Brigada II Vânători de Munte participă, în această săptămână, la o tabără de instrucție pe timp de iarnă. Cercetașii militari învață cum să afle tot despre inamic, fără să fie văzuți. Totul se întâmplă în zona cabanei Rențea, din apropierea municipiului Săcele, la peste 1.200 de metri altitudine.

Ochii și urechile vânătorilor de munte

Cercetașii militari sunt primii care se apropie de inamic, pe câmpul de luptă. Fac acest lucru în echipe mici. O grupă de cercetare are patru luptători, pregătiți să afle discret cât de numeroși sunt adversarii, ce tehnică de luptă și ce planuri au. „Deviza noastră este să ne îndeplinim misiunile fără să fim văzuți, auziți sau simțiți. Noi acționăm în structuri foarte mici. Obiectivul nostru nu este să scoatem din luptă inamicul, este să culegem informații despre el și să le transmitem mai departe, eșalonului“, spune locotententul Ionel Pop, comandantul Companiei 206 Cercetare.

Școală de supraviețuire

„Programa“ taberei de iarnă a cercetașilor militari include instrucția pe schiuri și exersarea misiunilor de salvare, în mediul montan. Adăposturile sunt și ele importante. Trebuie încropite în terenul inamic, în liniște, din lemne groase și cetină de brad. Vetrele de foc sunt la fel de importante, mai ales când luptătorii vor căldură, fără riscul ca fumul degajat să le trădeze poziția, în teren ostil“.

ABC-ul capcanelor

Capcanele improvizate fac și ele parte din ABC-ul cercetașului militar. Cu sfoară subțire, greu de văzut și cu ce le oferă pădurea, vânătorii de munte din această specializare trebuie să poată prinde păsări sau animale mari, să poată descuraja adversari și chiar să improvizeze instalații de alertare pentru musafiri nepoftiți. Cercetașii învață, la Rențea, cum pot improviza o astfel de instalație cu un pistol mitralieră, cu trăgaciul blocat, o instalație care poate goli un întreg încărcător și care se declanșează la simpla atingere a firului – capcană
La tabăra de iarnă participă 52 de cercetași din Brigada II Vânători de Munte „Sarmizegetusa“ Brașov. Pregătirea a început pe 15 februarie și se încheie pe 26 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE