5.6 C
Braşov
AcasăStiri Brasov87 de ani aproape de munte: Cel mai vârstnic monitor de schi...

87 de ani aproape de munte: Cel mai vârstnic monitor de schi e la Brașov

Autor: Andra Odiru

l Singura senzație care se aseamănă cu zborul

Vorbește domol, dar foarte foarte clar. Știe să se facă iubit, indiferent că schiorul începător, din fața lui, are zece sau 70 de ani. George Efitimie are 92 de ani și este decanul de vârstă al monitorilor de schi din Poiana Brașov. Alunecă pe schiuri de 87 de ani și de mai bine de jumătate de secol îi învață și pe alții să se bucure în siguranță de această senzație. Cea mai frumoasă lecție pe care o predă „nea Gică” este însă despre vitalitate și despre cât de mult înseamnă mișcarea și natura, pentru sănătatea omului.

Aproape de munte

George Eftimie s-a născut în 1928, la București. Tatăl lui a fost ceferist, iar întreaga familie s-a mutat la Predeal. Iar George Eftimie nu s-a despărțit de munte din acea perioadă. Și nici de schiuri. „Cred că întâi am știut să schiez și apoi să merg. Nu mai pun la socoteală faptul că locuiam pe un deluț și, din acest motiv, la școală mergeam pe schiuri”, spune bărbatul de 92 de ani. A absolvit Politehnica și a lucrat la Trustul de Construcții Civile și Industriale, din 1955 până în 1970. Este exact anul în care a devenit profesor la Liceul Auto, din Brașov. A predat matematică, fizică, electrotehnică și desen tehnic. 1970 este și anul în care a început să predea schiul. Timp de 19 ani, a făcut-o ca diriginte, pentru copiii din clasele lui: vara i-a inițiat pe elevi în tainele înotului, iar iarna le-a insuflat plăcerea schiului. În 1988, a ieșit la pensie. A fost doar începutul unui lung și frumos drum.


Poliglot din pasiune

George Eftimie a început să lucreze ca monitor de schi în Poiana Brașov în 1990, imediat după Revoluție. A făcut parte din prima școală privată de schi, din stațiune. Timp de 31 de ani, cine a avut nevoie de el, l-a găsit la baza pârtiei Bradul. Iar clienți n-au fost deloc puțini, pentru că mult timp, „nea Gică” a fost singurul monitor de schi vorbitor de limbă rusă, din stațiune. Plăcerea cunoașterii l-a împins să-și cumpere ghiduri de conversație în ivrit și turcă, iar cuvintele și expresiile învățate de acolo l-au făcut căutat și printre oaspeții israelieni și turci, din Poiana Brașov. Pentru fiecare dintre ei, George Eftimie a fost monitorul blajin și glumeț, de pe Bradul.

„Singura senzație care se aseamănă cu zborul“

Nicolae Parate este salvamontist în Poiana Brașov și îl cunoaște pe George Eftimie din primii ani de monitorie. „Este un om care știe să lucreze și cu copiii și cu adulții și cu cei mai în vârstă. Este de o răbdare ieșită din comun, este un om care, uitați-vă și dumneavoastrăcă, la 93 de ani aproape, este pe pârtie, muncește”, spune Nicolae Parate. În 31 de ani, meseria de monitor s-a schimbat mult, iar George Eftimie este puțin mâhnit că nu-și poate face online programarea ședințelor pe pârtie, așa cum fac mulți dintre colegii lui, mai tineri. Îi rămâne doar să aștepte clienți pe pârtie. Face acest lucru cu plăcere, pentru că se bucură de fiecare minut pe schiuri. „Am făcut școala de zbor fără motor, în timpul războiului. N-am mai reușit să o fac și pe cea cu motor, fiindcă s-a terminat războiul. Schiatul este singura senzație care se aseamănă cu zborul. Este extraordinar, dă un grad mare, mare de libertate și de satisfacție”, spune George Eftimie.

O lecție de viață

L-am întrebat pe cel mai vârstnic monitor de schi din Poiana Brașov cum și-a menținut sănătatea și spiritul atât de tinere. Mi-a vorbit despre telomeri, despre bucuria de a fi în natură, de a face ce îți place, dar și despre planurile lui de viitor. Scrie un roman autobiografic și vrea să își cumpere un reportofon de mare capacitate. Îi este mai ușor să înregistreze textul în format vocal. Este căsătorit, are un fiu, doi nepoți și doi strănepoți. Este preocupat de autostrada către Ploiești și și-a folosit cunoștințele de inginer în construcții pentru un proiect de autostradă, pe care l-a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). La 92 de ani, cu vitalitatea sa aparte, „nea Gică” este, pentru cei care îl cunosc, o adevărată lecție de viață. „Ce depinde de noi este să trăim o viață pe cât posibil de regulată și fără excese. Când aveam 20 de ani, mi-au picat două cărți în mână. Dintr-una am reținut un dicton latin, care spune „Aurea mediocritas”, adică să fii întotdeauna undeva la mijloc. Iar din cealaltă carte, am reținut că așa cum avem tinerețea, vom avea bătrânețea”, spune George Eftimie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE