5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovVor 61.379 mp de iarbă „betonați”: 19 blocuri cu 8 etaje pot...

Vor 61.379 mp de iarbă „betonați”: 19 blocuri cu 8 etaje pot apărea în coasta vilei lui Ceaușescu de la Dâmbul Morii

l Hotărâre de Consiliu Local care înalță casele de la maxim 13,5 m la 24 m

Povestea blocurilor de la Dâmbul Morii începe în anul 2007, atunci când acest teren a devenit proprietate privată în urma unor procese de retrocedare. Imediat dupa retrocedare, Consiliul Local Predeal a schimbat, prin hotărârea nr. 167/2007 indicatorii urbanistici pentru acest teren (Timișul de Jos, nr 26), după cum urmează: de la regim de înălțime = P+2+M și un CUT = 1, la un regim de înălțime = P+4+M, CUT = 2.5.
Această hotărâre a consilierilor locali din Predeal , votată în 2007, pare să încalce flagrant „Planul de Urbanism General” (PUG) Predeal care spune clar că în acea zonă, regimul de înălțime este P+2+M și un CUT = 1. Așadar, consilierii locali de atunci au aprobat ( poate din neștiință ) ca orice construcție care va fi făcută în acea zona să fie cu 2 etaje mai înaltă decât prevăd planurile urbanistice în vigoare. Dar, conform legii, modificarea indicatorilor urbanistici -adică înalțimea unităților locative și suprafața de teren utilizată pentru construcție, raportată la suprafața rămasă libera in jurul construcției (CUT) „poate fi făcută doar printr-o documentație de urbanism (în cazul nostru, P.U.Z), aprobată în condițiile legii”. Aceasta înseamnă că ar fi trebuit făcut studiu de oportunitate, obținut aviz de oportunitate, apoi aprobat P.UZ. deci, parcurși toti pașii indicați de lege. Această documentație obligatorie nu a existat și , evident, nu a stat la baza hotărârii de CL nr. 167/2007.
Dar această „schimbare” ( prin vot ) a regimului de înălțime și a CUT din zonă nu a produs efecte, de la momentul adoptării și până în ianuarie anul acesta.
Cînd, spre surpriza locuitorilor din zona Dâmbu Morii, pe site-ul Primăriei Predeal a apărut informarea despre intenția de a se construi pe acel teren un ansamblu rezidențial care cuprinde 19 clădiri cu 8 niveluri (n.r. deci o înălțime de minim 24 m), cu peste 1.400 apartamente și cu 1.482 locuri de parcare. Daniela Boghiu, care face parte din grupul de locuitori de la Dâmbul Morii care vor fi afectatați de această nouă „dezvoltare urbană” ne-a declarat :

Aici avem drumuri ca în Evul Mediu și vor să facă blocuri

„Pe un teren de aprox 61.000 mp, situat între DN1 (la nr 26) și pârâul Timiș, într-o zonă de locuințe cu regim maxim de înăltime de 13.5 m (P+2+M) conform planului de urbanism zonal (PUZ), ar urma să apară o aglomerare urbană cam cât jumătate din populația actuală a Predealului. Cum este și firesc, suntem îngrijorați de intenția autoritătilor locale de a aproba un asemenea proiect mai ales că, în Dâmbul Morii, nu avem canalizare, avem probleme mari cu calitatea apei potabile, avem drumuri ca în Evul Mediu, iar o asemenea aglomerare peste pârăul Timiș nu ne poate ajuta în nici un fel. Evident că nu suntem (și nici un putem fi) împotriva construcției pe un teren privat, dar considerăm că trebuie să se respecte legile în vigoare și să se construiscă în concordanță cu specificul zonei”.
În data de 4 ian, pe site-ul Primăriei Predeal a fost publicat un anunț de informare publică privind etapa de elaborare a propunerilor pentru documentatia PUZ „Construire ansamblu rezidențial în suprafata de 61.379 mp, cu dotări aferente, spații comerciale”, în zona Timisul de Jos (Dâmbul Morii), pe Șoseaua Națională – DN1, nr 26, jud. Brașov.
Conform Primăriei, ”Scopul inițierii acestui P.U.Z este modificarea funcțională a zonificării din P.U.G Predeal, pentru Unitatea Teritorială 1, din „Zonă de complexuri turistice, locuințe si dotări” în „Zonă locuințe colective și dotări, spații comerciale”.
Adică, „investitorii” cer Primariei să se schimbe și nivelul de înălțime pentru construcțiile din zonă, de la 13,5m la 24m (cerere bazată, aparent în mod eronat, pe HCL 167/2007 ) dar și destinația construcțiilor, de la cea de „complexuri turistice ” în cea de blocuri, parcări și magazine.
Daniela Boghiu spune că: „Ne-am informat cu privire la statutul acestor terenuri și am aflat că, în conformitate cu PUG Brasov, terenurile de care facem vorbire sunt clasificate ca „proprietate a municipiului Brașov, situat pe teritoriul administrativ al localității Predeal”. Terenurile (ca toată zona Dâmbul Morii dealtfel) sunt situate la o distanță de aprox 15 km de Predeal.
„În conformitate cu înscrierea în Cartea Funciară, terenurile figurează în intravilanul localității.
Brașov și au numere de CF Brașov. Și, conform legii, dacă terenul aparține de 2 localități, ambele consilii locale trebuie să iși dea acordul pentru o astfel de schimbare.
Din câte cunoaștem nu au existat demersuri de obținere a unei documentații de urbanism de la Primăria Brașov, așa cum era normal.“ Cu toate acestea, în anul 2019 , Primăria Predeal a eliberat un certificat de urbanism fără avea temei legal.
În acest moment, proiectul s-a întors în faza de re-informare a publicului. Până acum, la Primăria Predeal au fost înregistrate 10 petiții ale celor nemulțumiți, dintre care doar 3 au primit răspuns. Locuitorii din Dâmbu Morii ne-au declarat că sunt deciși să meargă până la capăt în încercarea de a stopa ceea ce pare a fi o ilegalitate generată de hotărîrea de Consiliu Local din anul 2007.

2 COMENTARII

  1. Se vede ca si in alte cazuri cum coruptia si fuga dupa profituri banesti incalca legea si nimeni dintre Autoritati nu intervine sa traga la raspundere primaria Predeal pentru abuzurile privind nerespectarea legi.Ce parere are Cosiliul judetean si prefectul Judetului nu se aude,nu se stie,sau nu vor sa fie detanjati.

  2. Da de ce nu îl întrebați pe Dorneanu!!..stie el despre ce e vorba, sacii cu timbre fiscale găsite în vila lui din zona asta!!..milioane de timbre pentru țigări și băuturi alcoolice găsite de miliție în cocioba lui de vreo 14 camere acum vreo zece ani….o fi vreo legătură între traficanții de țigări și alcool și cartierul ăsta???…dorneanu sa va răspunde….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE