6.7 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum se face ginul

Sfat Expres: Cum se face ginul

Strămoşul ginului e o poţiune din alcool şi ienupăr care se vindea în farmaciile din Olanda secolului 16 ca leac pentru diverse afecţiuni. El a fost făcut celebru de soldații englezi. Ostaşii au văzut că ginul vindecă rapid tremuratul picioarelor şi l-au numit „Dutch courage“.

O invenţie cu mult cap
Părintele ginului e socotit medicul şi fiziologul Francicus Sylvius de la Boë. Dupa ce a descoperit fisura silviana, savantul a vrut să sărbătorească… şi a inventat ginul pe la jumătatea secolului 17.

Naşi englezi, părinţi olandezi
Numele de „gin“ vine din cuvântul „jenever“, care înseamnă în olandeză atât „ienupar“, cât şi băutură cu aceasta planta. Numele de „gin“ vine din cuvântul „jenever“. Nevrând să piardă nicio clipă în care ar fi putut s-o savureze, englezii au prescurtat cuvântul în „gin“.

Inamicul malariei
Cînd malaria facea ravagii în coloniile britanice, chinina era singurul medicament eficient. Singura problemă: leacul era foarte amar. Soluţia: amestecarea chininei cu gin şi apă. Aşa s-au inventat apa tonica (apa cu chinina) şi ginul tonic.

Fabricarea ginului
Pe scurt, ginul se face din alcool pur aromat cu ienupar. În Anglia, alcoolul e distilat din grâu sau secară. Belgienii şi olandezii obțin alcoolul pentru „jenever“, varianta locala a ginului, în alambicuri tradiţionale din vin de malţ (un amestec de orz malţificat, grâu, porumb şi secară).
Aromele pot ajunge în alcoolul în două feluri. Cea mai ieftină, folosită în ginurile populare, se numeşte „compunere“ – alcoolul este combinat cu extracte de ienupar şi alte mirodenii. Mărcile mai cunoscute redistilează încă o dată acest „compound gin“
Pentru ginurile mai scumpe şi pentru „jenever“, vaporii de alcool trec în ultima etapă a distilării printr-o zonă a alambicului în care se afla diverse mirodenii.
După distilare, noul gin este diluat cu apă până ajunge la o tărie dorită, de obicei 40%. În final ginul este îmbuteliat fără a mai fi învechit. Doar „jenever“-urile olandeze şi belgiene ajung să stea la maturizat chiar şi doi ani în butoaie de stejar.

Cum se bea ginul
Niciodată sec. Asta e tot ce trebuie să ştii despre cum se bea ginul. Barmanii au numărat peste 7.000 de reţete de cocktailuri bazate pe gin.
Sec se bea doar „jenever”-ul olandez. Acesta se bea de obicei sec sau cel mult în compania unui hering uscat.

Tipuri de gin
Cel mai cunoscut este tipul de gin London Dry. O varianta a licorii londoneze este Plymouth gin, şi se produce doar în oraşul cu acelaşi nume. Tipul de gin Old Tom e mai dulce şi se bea la Londra încă secolul 18. Pe atunci, pe peretele exterior al cârciumilor era o placă de lemn în formă de motan. Trecătorii însetaţi lăsau un penny în gura „motanului“ şi-şi puneau buzele în jurul unui tub care ieşea dintre lăbuţele acestuia. Barmanul din cârciuma vedea moneda şi turna prin tub o porţie de gin direct în gura însetatului.
Ginul olandez sau belgian numit jenever e foarte diferit de ginul englezesc. El poate fi „jonge“ (adică tânăr, incolor şi mai light) sau “oude” (bătrân, auriu şi aromat). Acest tip de gin e singurul care se pune la învechit în butoaie de stejar.

sursă: www.bauturinobile.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române