1.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Stai 3 luni apoi pleci acasă: Şase braşoveni, selectaţi pentru...

UPDATE / Stai 3 luni apoi pleci acasă: Şase braşoveni, selectaţi pentru a fi reprezentanţii societăţii civile în Comisia Tehnică de Urbanism

l Deocamdată, numele celor 6 este secret pentru comunitatea brașoveană

Trei arhitecți, dintre care un doctor în urbanism şi un specialist în monumente istorice, doi ingineri specialiști în construcții civile – unul specializat și în monumente istorice şi un psiholog vor fi reprezentanţii societăţii civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). În urma apelului lansat de municipalitate, 20 de persoane şi-au manifestat intenţia de a face parte din comisia care avizează construcţiile şi lucrările de urbanism din Braşov, iar după selecţia făcută de Municipalitate au rămas şase. Fiecare dintre aceştia va avea, în Comisia Tehnică de Urbanism câte un mandat de trei luni. „Aceștia vor ocupa pe rând, în mandate de câte trei luni, această poziție. Vor avea drept de vot, fiind o premieră pentru municipiul Brașov faptul că un loc în comisie îi revine societății civile. Celorlalți aplicanți, care nu vor face parte din comisie, li se va oferi posibilitatea de a face parte din grupuri de lucru, dacă vor găsi domenii de interes pentru ei. Felul în care se iau deciziile legate de cum va arăta orașul nostru trebuie să aibă de-a face cu specialiști și cu felul în care comunitatea își dorește să arate orașul. De aceea Comisia Tehnică este acum compusă din specialiști, de la Ordinul Arhitecților din România, de la Registrul Urbaniștilor din România, precum și reprezentantul societății civile”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Vestea vine ca o surpriză, având în vedere că Primăria anunțase, aparent, că este nevoie de o singură persoană pentru aceasta poziție, nu de 6-12 oameni pe parcursul unui mandat de 4 ani. Astfel, fiecare reprezentant al societății civile va participa doar la câteva ședințe ale comisiei și apoi va lăsa locul altuia.

Mandate de câte trei luni pentru fiecare reprezentant al societăţii civile

Mandatele celor 6 vor acoperi perioadele martie – iunie 2021, iunie – septembrie 2021, septembrie-decembrie 2021, decembrie 2021 – martie 2022, martie – iunie 2022, iunie – septembrie 2022. Reprezentantul societăţii civile completează Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, un organism consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă din care fac parte, încă 11 membri, respectiv 7 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita, dintre care doi trebuie să fie și membri ai Registrului Urbaniștilor din România, arhitectul şef al municipiului Brașov, șeful Serviciului Autorizări în Construcții, şeful Serviciului Amenajarea Teritoriului și Gestiune Date Urbane şi şeful Serviciului Administrarea Patrimoniu și Urbanism Comercial.

Conform legii, comisia are următoarele îndatoriri:

– analizează şi fundamentează din punct de vedere tehnic şi al respectării legislaţiei, al respectării Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi Planurilor Urbanistice Zonale (P.U.Z.), documentaţiile de amenajare a teritoriului sau documentaţiile de urbanism (P.U.Z. şi P.U.D.), precum şi studiile de fundamentare sau cercetare, emiterea avizului arhitectului şef;
– analizează studiile şi documentaţiile de urbanism întocmite din lista de proiecte aprobată de Consiliului local în etapele prevăzute prin contractele de proiectare (aviz preliminar, aviz de consultare, aviz de principiu, după caz);
– poate semnala disfuncţionalităţile apărute în structura urbană (incompatibilităţi funcţionale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spaţiale, afectarea patrimoniului construit etc.) şi face propuneri de întocmire a unor documentaţii care să conducă la diminuarea sau înlăturarea acestora.
– analizează la solicitarea altor compartimente din Primăria Municipiului Braşov documentaţii specifice atribuţiei pe care o are.

1 COMENTARIU

  1. „Trei arhitecți, dintre care un doctor în urbanism și un specialist în monumente istorice, doi ingineri specialiști în construcții civile – unul specializat și în monumente istorice și un psiholog vor fi reprezentanții societății civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a municipiului Brașov.”
    Din 20 au fost alesi 6!
    Dar cine sunt? Detalii nimic!
    Or fi reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE