5.6 C
Braşov
AcasăSanatateLipsa Planului Național de Cancer face victime

Lipsa Planului Național de Cancer face victime

l Pe lângă dubla taxare, există o discriminare negativă a pacienților oncologici față de pacientii infectați cu Covid, ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat contratimp

Diagnosticarea bolnavilor de cancer a scăzut cu 30-40% în anul pandemiei în țara noastră, comparativ cu anul 2019, avertizează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România, de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. În contextul lansării Planului European de Cancer și al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul și tratamentul cancerului, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea și adoptarea unui Plan Național de Cancer menit să reducă povara bolii, arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pacienții oncologici sunt extrem de vulnerabili în fața pandemiei

Un astfel de instrument cadru este singura soluție pentru ca in România să se reducă incidența și mortalitatea prin cancer și totodată să crească calitatea vieții pacienților oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi și prin utilizarea eficace si eficientă a resurselor disponibile, iar Planul Național de Cancer ar trebui să facă parte din strategia de siguranță națională, arată reprezentanții pacienților oncologici. Pacienții oncologici sunt extrem de vulnerabili în fața provocărilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situația este amplificată de lipsa unui Plan Național de Cancer (PNC). „Din păcate, așa cum o știam deja din sondajele și datele strânse de noi anul trecut de la pacienți și așa cum confirmă acum și datele oficiale recente, pandemia a avut implicații majore asupra diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici. De aceea, în 2021 solicităm autorităților să isi facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament și monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluții tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanța (telemedicină, monitorizarea la distanță a unor parametri medicali etc.)”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. „Lipsa Planului Național de Cancer nu a făcut decât să genereze victime odată ce accesul la investigații și tratamente a fost restricționat prin acel Ordin de Ministru care prioritiza doar asistență medicală asigurata urgențelor. Având în vedere evoluția galopantă a cancerului și implicatiile sale socio-economice, acestă afecțiune trebuie să fie abordată ca o urgență și tratată cu prioritate”, subliniază Cezar Irimia

Principalele probleme cu care se luptă bolnavii de cancer

Principalele probleme semnalate în ultima perioadă de pacienții oncologici prin call center-ul Federației Asociațiilor Bolnavilor de cancer – Suport pacient – 021 253 0591:
1. Pacienții consideră că majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem în sine, atât în mediul public, cât și în cel privat.
2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienții sunt nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigații.
3. Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient.
4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedură decontată intervalul de așteptare atinge 6 – 8 luni – fapt confirmat public și de medici.
5. Comunicarea cu personalul medical și spital în general (în unele locuri) este foarte dificilă, indiferent că este sau nu pandemie.
6. Pacienții semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.
7. Comunicarea medic – pacient este foarte dificila spre zero (în unele locuri); medicul nu explică sau nu răspunde concret întrebărilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului și a suprasolicitării.
8. Personalul medical este insuficient! Lipsa specialiștilor din sistem generează cozi la ușa cabinetului de pana la 8-12 ore!
9. Majoritatea pacienților semnalează faptul că plafoanele de la CJAS se consumă mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii și tratament.
10. Sunt semnalate ambiguități sau condiții mult prea restrictive pentru pacienții are au nevoie de încadrare în grad de handicap.
11. Pacienții consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuțiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiți să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigații, proceduri etc.
12. Pacienții care nu au informații elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu știu unde să se adreseze prima dată, se duc în “orb” și accesează potențiale investigații în funcție de bănuielile proprii. Considerăm că medicul de familie reprezintă primul îndrumător și trebuie să fie alături de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.
13. Exista echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialiști – ori nu exista deloc, ori activează insuficient.
14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din rețeaua cu circuit deschis, lipsă ce agravează starea de sănătate a pacienților.
15. Întreruperea tratamentelor pacienților oncologici fără o argumentare științifică.
16. Accesul anevoios în spitale, din cauza testării SARS-CoV-2 și a organizării defectuoase a traseelor.
17. Discriminarea negativă a pacienților oncologici față de pacientii infectați cu Covid, ultimii având prioritate ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat specific, la timp și fără amânări dat fiind natura iminenta a bolii.
18. Vaccinarea pacienților oncologici, rămâne o afirmație între incertitudine și adevăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE