10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovO investiție de 100 milioane Euro/ Szenner Zoltan, vicepreședintele CJ Brașov: ...

O investiție de 100 milioane Euro/ Szenner Zoltan, vicepreședintele CJ Brașov: „Am ajuns să vorbesc și în somn de SMID și CMID”

l 5 % colectare este foarte puțin

S.M.I.D (Sistem de management integrat al deseurilor) şi C.M.I.D. (Centru de management integrat al deșeurilor), sunt două acronime de care am ajuns să vorbesc și în somn și care vor fi extrem de importante pentru județul Brașov în viitorul apropiat”, spune Szenner Zoltan.

Ce reprezintă S.M.I.D. și C.M.I.D.?

S.M.I.D. este un sistem complet de management integrat al deșeurilor la nivel județean, care integrează toate componentele unui asemenea sistem și care va schimba complet modul în care se colectează, sortează, tratează, reciclează și depozitează deșeurile în județul nostru. Este o investiție de aproximativ 100 milioane de Euro care poate fi realizată din fonduri europene.
C.M.I.D. – este ca o „fabrică” unde se prelucrează deșeurile. Include, printre altele, o stație de sortare, o stație de Tratare mecano-biologica, o stație de compostare, instalație de digestie anaerobă cu o instalație de tratare și cogenerare pentru biogazul rezultat, stație de epurare și alte clădiri anexe. Toate instalațiile vor fi amplasate în hale închise, fără rampe deschise unde se depozitează deșeuri.
Vicepreşedintele CJ Brașov spune: „Pentru mine acțiunile de colectare separată sortare, reciclare au o însemnătate deosebită pentru ca în final aceste acțiuni ne vor duce la economisirea resurselor, la protejarea naturii, a sănătății noastre, a tuturor și implicit la creșterea calității vieții.
În această primă etapă, suntem în căutare de locații disponibile pentru C.M.I.D., împreună cu colegii de la Consiliul Județean și ADI Iso Mediu
Printre motivele pentru care este absolut necesar să ducem la bun sfârsit acest proiect – depozite de deșeuri ilegale pe care le-am găsit prin județ.”
Stadiul proiectului SMID și etapele pe care Consiliul Județean Brașov trebuie să le parcurgă până la depunerea Cererii de finanțare, etape care sunt interdependente:
l Colectarea datelor privind gestionarea deșeurilor. A fost necesară o colectare a datelor din trei surse de la toate UAT-urile, societățile de salubrizare și de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov. A fost o fază preliminară, foarte importantă, pentru că pe baza acestora se elaborează proiecțiile privind populația și cantitățile de deșeuri care se vor genera pentru perioada de derulare a proiectului.
l Realizarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) 2020-2025, adică a unui document strategic care stă la baza documentelor anexe cererii de finanțare, acesta fiind depus la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, acum în curs de evaluare, în faza elaborării Raportului de Mediu. Urmează faza dezbaterii publice pe acest plan.
l A urmat elaborarea Master Planului de gestionare a deșeurilor, document prin care s-au identificat necesitățile investiționale în domeniul gestionarii deșeurilor municipale ale Județului Brașov.
l Etapa următoare a proiectului este elaborarea Studiului de Fezabilitate, finalizarea acestuia fiind condiționată de stabilirea amplasamentelor pentru investițiile propuse în cadrul proiectului SMID.

Dificultățile care au cauzat întârzieri, descrise de Szenner Zoltan:

„Procedura de licitație publică pentru servicii de consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea proiectului a fost derulată în perioada 14 noiembrie 2017 – 20 august 2018. Rezultatul a fost contestat de ofertantul clasat pe locul doi și astfel s-au parcurs toate căile de atac (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Tribunal, Curtea de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție). Oferta declarată câștigătoare în urma licitației a fost cea a Asocierii SC EPMC Consulting SRL – SC Fintech Advisers SRL, contractul a fost încheiat cu această asociere, sentințele instanțelor de judecată fiind în favoarea Autorității Contractante
Prima fază, cea a colectării datelor, a fost dificilă pentru că au fost colectate date din 3 surse pentru fiecare localitate. În baza acestor date s-au elaborat opțiunile tehnice pentru componentele SMID
În faza actuală cea mai dificilă sarcină o reprezintă stabilirea amplasamentelor pentru investițiile propuse în cadrul proiectului SMID. Au fost purtate discuții sau efectuate vizite pe teren la UAT-le Săcele, Dumbrăvița, Codlea, Făgăraș, Victoria, Predeal, Tărlungeni, Budila, Vulcan, Râșnov, Zărnești și Rupea. Singura localitate care a dorit să pună la dispoziție un teren, chiar dacă este insuficient pentru construirea CMID, este Săcele. Pentru următoarea cea mai mare investiție, proiectată a se realiza la Făgăraș, Primăria Făgăraș, nu a reușit încă să găsească terenul necesar.
Este o investiție în valoare de 100 milioane de euro, dar cel mai important, brașovenii trebuie să știe că întârzierea acestei investiții dăunează pe termen lung sănătății noastre, a tuturor. Colectarea selectivă a deșeurilor la nivel de doar 5% în județ are un impact negativ asupra noastră, indiferent unde locuim“, a declarat vicepreședintele Consiliului Judetean Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române