5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAlegeri anticipate la Cristian: Primarul din comuna Cristian a rămas definitiv fără...

Alegeri anticipate la Cristian: Primarul din comuna Cristian a rămas definitiv fără fotoliu

l Primarul reales în septembrie 2020 a fost declarat incompatibil după 5 ani de procese

În urmă cu 5 ani, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către COJOCARU GICU, atunci funcţionar public în cadrul Primăriei Oraşului Râşnov, Judeţul Braşov, ca urmare a deținerii simultane de funcții.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ieri, după 3 ani de amânări, să respingă recursul formulat de actualul primar, Gicu Cojocaru la o decizie anterioară de incompatibilitate.
Cojocaru a făcut recurs la această hotărâre și cât timp judecătorii de la diferite instanțe s-au gândit, el a câștigat un mandat de primar al localității Cristian, în 2016, și încă unul la alegerile locale de anul trecut.
Conform deciziei instanței „COJOCARU GICU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 23 aprilie 2003 – 11 mai 2012, şi 25 iunie – 14 august 2012, întrucât a deținut, simultan, următoarele funcții și calități:
– în perioada 23 aprilie 2003 – 23 iunie 2004, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi funcţia de inspector fiscal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;
– în perioada 23 iunie 2004 – 11 mai 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Zărneşti, şi funcţia de inspector fiscal, respectiv, inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;
– în perioada 25 iunie – 01 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de consilier în cadrul Primăriei Comunei Râşnov, Judeţul Braşov, şi funcţia publică de inspector principal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;
-în perioada 28 iunie – 14 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Cristian, Judeţul Braşov”
Ce spune legea: „Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit […]. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate […] în cadrul autorităților sau instituțiilor publice […]”. (art.94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003 )
În urma acestei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, primarul Gicu Cojocaru trebuie să părăsească imediat postul câștigat la alegerile din septembrie 2020. Secretarul primăriei va întocmi un referat în care să prezinte actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Referatul este trimis la Prefectură în termen de 10 zile de la data la care a intervenit schimbarea iar Guvernul decide data organizării alegerilor anticipate la Cristian. Conform legii, poziția de primar interimar al comunei va fi ocupată, pentru o perioadă de maxim 90 de zile, până când trebuie organizate alegeri parțiale în comuna brașoveană Cristian de către viceprimarul Octavian Buta.
Comuna Cristian este cea mai bogată localitate din județ. Deşi nu are obiective turistice de renume, fabricile ridicate aici au adus milioane de euro Primăriei prin impozitele plătite la bugetul local.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE