9.1 C
Braşov
AcasăCititoriCum păstrăm mâncarea în frigider

Cum păstrăm mâncarea în frigider

În cazul în care gãtim mâncare pentru toatã sãptãmâna, atunci împãrţiţi cantitatea în jumãtate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând sã dezgheţaţi atât cât aveţi nevoie.
Mâncarea gãtitã trebuie pãstratã în anumite condiţii pentru a evita eventualele probleme de sãnãtate.
Probabil cã nu de pu ţine ori mâncarea gãtitã a stat în frigider zile la rând, pentru ca mai apoi sã ne întrebãm dacã mai este sigur sã o reîncãlzim şi sã o mâncãm, pentru a nu o irosi.
Pentru a evita eventualele probleme de sãnãtate ar fi indicat sã urmãm câteva reguli: Indiferent de tipul de mâncare gãtitã resturile nu trebuie pãstrate în frigider mai mult de patru zile. Astfel, în condiţiile în care frigiderul este setat la temperatura optimã, de aproximativ – 5 grade Celsius, patru zile este perioada maximã în care ar trebui sã consumãm mâncarea. În cazul în care gãtim mâncare pentru toatã sãptãmâna, atunci împãrţiţi cantitatea în jumãtate, şi o parte puneţi-o în congelator, în recipiente mai mici, urmând sã dezgheţaţi atît cît aveţi nevoie.
1. Nu lãsaţi mâncarea proaspãt gãtitã sã se rãceascã timp de câteva ore la temperatura camerei, înainte de a o bãga în frigider
Nu puţine sunt persoanele care pregãtesc o oalã mare cu ciorbã, apoi o lasã şi mai mult de douã ore sã se rãceascã pe aragaz înainte de a o bãga în frigider. Mâncarea lãsatã mai mult de douã ore la temperatura camerei este supusã dezvoltãrii bacteriilor. De aceea, este mai bine sã împãrţiţi în douã recipiente supa sau orice altã mâncare aţi pregãtit şi sã o bãgaţi în frigider, respectiv în congelator cât mai repede, chiar dacã este încã fierbinte.
2. Depozitaţi mâncarea fierbinte în recipiente mai mici.
Recipientele de dimensiuni mai mici sunt de preferat celor mari atunci când bãgaţi mâncarea caldã în frigider, pentru cã cu cât acestea sunt mai mici, cu atât se va rãci mai repede cantitatea de mâncare din ele.
3. Nu folosiţi orice recipiente din plastic
Este tentant sã depozitãm mâncarea în cutia de plastic rãmasã de la o cantitate mai mare de iaurt sau de îngheţatã (n.r- de tipul gãletuşelor de plastic), dar dacã nu este un recipient fãcut pentru a fi reutilizat, nu va pãstra resturile de mâncare aşa cum trebuie.
4. Reîncãlziţi mâncarea în mod corect
Nu este corect sã scoatem mâncarea din cuptorul cu microunde şi sã o mâncãm chiar dacã observãm cã la mijloc nu s-a încãlzit. Nu numai cã mâncarea nu mai este la fel de gustoasã, dar studiile au arãtat cã temperaturile între – 5 şi 60 de grade Celsius reprezintã un factor de risc în acest caz din cauza înmulţirii bacteriilor şi microorganismelor. De aceea, este nevoie ca mâncarea sã fie reîncãlzitã uniform, de preferat, la peste 70 de grade Celsius şi sã o amestecãm pentru a se încãlzi uniform.

sursă: www.sfaturi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române