15.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCând stânga nu știe ce face dreapta! Cu sau fără formular de...

Când stânga nu știe ce face dreapta! Cu sau fără formular de exprimare a consimțământului la Brașov?

Orar la un Colegiu Național din Brașov: prima oră online, 3 ore la școală, ultimele două ore online

Vineri seara, Ministerul Sănătății anunța pe pagina sa de socializare că: „Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie”. De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății explicau: „În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”. Mai mult, pe site-ul Ministerului Sănătății apăruse și un document care se putea printa pentru a fi semnat de părinți.

Contre între miniștrii responsabili

Sâmbătă dimineața, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu declara că nu știe nimic despre acest formular.
Sâmbătă în jurul prânzului, Prim ministrul Florin Câțu spunea „Cineva s-a grăbit să pună acel document în spațiul public. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală”.
Imediat după conferința de presă a Prim ministrului a apărut și declarația Ministrului Învătămîntului: „Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizam că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă”. Duminică seara, același ministru spunea: „Componenta sanitară este atributul ministerului sănătății. In precizările comunicate de ministerul educației am menționat ca vom sprijini orice demers al ministerului sănătațiii pt protejarea dreptului la sănătate. Din punct de vedere administrativ acest formular va trebui procesat prin cabinetele medicale din scoli (acolo unde exista), ceea ce presupune respectarea gestionarii corecte a datelor cu caracter personal din formular.  Așteptăm lămuriri de la Autoritatea pentru Protecția datelor pentru a proceda corect și legal referitor la acest aspect. Când toate aspectele vor fi clarificate referitor la acest formular, Ministerul Educației va transmite în rețeaua școlară Modelul de formular elaborat de Ministerul Sănătății”
Săptămâna trecută, Inspectorul Școlar General al ISJ Brașov, Ovidiu Florin Tripșa declara in emisiunea „Vorbe sau Fapte” realizată de Ovidiu Văcaru la Kroncast Media că, dintr-o eroare, în unele școli din județul Brașov stocul de măști este 0. Primarul Allen Coliban declara în aceeași zi ca toate școlile au/vor avea măști astăzi.

Orar Colegiu Național din Brașov: prima oră on-line, 3 ore în clasă apoi 2 ore on-line

Dincolo de aceste contre între ministere și fără să ne explicam de unde au apărut aceste neconcordanțe între informațiile prezentate de autoritățile locale brașovene, 60.000 de elevii brașoveni din clasele primare și terminale au început școala. Nu știm clar cum o să se facă distanțarea de 1 metru între elevi în clase. Probabil este imposibil. Nu știm ce fac profesorii cu boli cronice care încă nu au fost vaccinați. Nu știm dacă este suficient dezinfectant, așa cum se spune.
Însă Monitorul Expres a aflat în exclusivitate că, la un Colegiu Național din Brașov, pentru o clasă orarul arată după cum urmează: elevii au astăzi prima oră on-line, urmată de 3 ore cu prezență fizică apoi alte 2 ore on-line. Așadar, elevul face prima oră acasă, în pauza dintre ore fuge la școală, stă 3 ore în bancă după care, în pauza dintre ora 4 și 5 fuge acasă pentru ultimele 2 ore on-line. Motivul acestei” organizări” a orarului ne-a fost dezvăluit de un elev afectat: „Sunt mulți profesori care au boli cronice, nu sunt vaccinați și, în consecință, nu vin la școală”. Copiii nu știu cum vor putea să urmeze acest orar. Dacă ne gândim la elevii care locuiesc în afara orașului, este practic imposibil să urmeze orarul. Poate vor face orele on-line în clasă. Dar deocamdată elevii nu știu nimic în legătură cu acest subiect, nimeni nu le-a explicat. În același timp, toate autoritățile, și în special Ministrul Învățământului ne asigură ca totul este bine. Și că totul va fi bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române