4.6 C
Braşov
AcasăSanatateA apărut ordinul comun pentru deschiderea școlilor. Elevii și studenții sunt în...

A apărut ordinul comun pentru deschiderea școlilor. Elevii și studenții sunt în continuare nemulțumiți !

În această dimineață, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației privind redeschiderea școlilor și a desfășurării activității didactice în universități, începând cu data de 8 februarie. Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică lipsa unui dialog social mai larg în realizarea acestui ordin, care a fost aprobat fără a consulta, în mod adecvat, beneficiarii primari ai sistemului educațional: elevii și studenții.

”În privința învățământului preuniversitar, atragem atenția asupra procesului birocratic
pe care unitățile de învățământ trebuie să îl parcurgă pentru redeschidere: Direcția de
Sănătate Publică informează inspectoratul școlar cu privire la situația epidemiologică de la nivelul fiecărei
localități, inspectoratul școlar transmite datele către unitățile de învățământ, iar unitatea de
învățământ propune inspectoratului școlar și DSP un anumit scenariu de funcționare, spre avizare, în timp ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență emite hotărârea finală. Considerăm că ziua de vineri, ultima zi rămasă înainte de redeschiderea școlilor, nu este suficientă pentru a realiza toate aceste pregătiri atât din punct de vedere birocratic, cât și din punct de vedere material” spun elevii și studenții.

Nu sunt spații cu destinația de izolator și cadre medicale pentru școli

”Mai mult, conform ordinului, școlile au datoria de a stabili spațiile specifice atât pentru
derularea procesului de învățământ, cât și pentru izolarea persoanelor simptomatice sau testate pozitiv. În acest sens, atragem atenția asupra lipsei spațiilor școlare de tip „izolator” și a lipsei resursei umane medicale, fără de care persoanele simptomatice nu pot beneficia de niciun fel de ajutor specializat, precum testarea rapidă antigen COVID-19.
În același timp, considerăm că prevederile art. 9, alin. (1) din Ordinul Comun nu respectă indicațiile sanitare precizate până acum de către autorități și experți în sănătate publică, deoarece cursurile fizice se suspendă pentru 14 zile doar la „apariția a două cazuri confirmate
de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal”. Altfel spus, dacă un singur elev este testat pozitiv pentru COVID-19, toți ceilalți elevi din clasă merg în continuare la școală, expunându-se astfel unui risc substanțial”, este părerea reprezentanților elevilor .

Orele de sport-fără mască. Elevii nu sunt de acord !

”Pe lângă toate acestea, la punctul II.3 din Anexă, „Organizarea procesului de învățământ și a activităților sportive” observăm faptul că în timpul activităților sportive derulate în cadrul sălilor de sport, elevii nu au obligația de a purta mască, ceea ce îi expune pe aceștia la un risc semnificativ de infectare, având în vedere faptul că majoritatea sălilor de sport nu sunt/nu pot fi aerisite în mod eficient” spun protestatarii .

Nici studenții nu sunt mulțumiți

Asociațiile studenților critica lipsa de claritate din ordinul comun : ”În privința învățământului superior, în mod neașteptat, cvasi majoritatea reglementărilor la nivel național cu privire la normele igienico-sanitare, prevăzute în Ghidul precedent, au fost abrogate, urmând ca fiecare universitate să decidă conform autonomiei universitare. Amintim faptul că ocrotirea sănătății publice reprezintă responsabilitatea statului român, conform art. 34, alin. (2) din Constituția României.
Autonomia universitară nu acoperă elemente ce țin de instituirea de norme igienico-sanitare, iar universitățile nu au calificarea necesară pentru a stabili asemenea norme. Din acest punct de vedere, în actualul ordin nu mai regăsim dispoziții privind căminele și cantinele, privind
regularitatea dezinfectării sau privind grupurile sanitare. Pentru a putea îndeplini dezideratul de a oferi toate condițiile necesare alegerii unui scenariu hibrid, cu garantarea siguranței tuturor celor implicați (studenți, cadre didactice,
personal auxiliar), se impun următoarele măsuri:

 Stabilirea unui plan general de măsuri de protecție la nivelul universității, care să includă
cel puțin temele precizate în ghidul abrogat și care să fie avizat de DSP în vederea
asigurării conformității cu standardele de protecție igienico-sanitară;
 Stabilirea unui termen rezonabil de luare a deciziei de trecere de la scenariul online la
scenariul hibrid/fizic, astfel încât studenții să aibă timpul necesar întoarcerii în centrul
universitar și identificării unui loc de cazare, precum și pentru pregătirea cazării în
cămine;
 Asigurarea testării rapide a studenților, în maniera prevăzută pentru învățământul
preuniversitar.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE