-3.8 C
Braşov
AcasăNationalS-au schimbat prioritățile la vaccinare

S-au schimbat prioritățile la vaccinare

l Orice loc liber pentru vaccinare care va apărea în luna februarie la Brașov va fi doar pentru vârstnici și bolnavi cronici
l Conform DSP, brașovenii cu vârsta peste 65 ani deja programați rămân la programarea inițială

19.266 brașoveni au fost vaccinați până ieri în cele 4 centre deschise în județul Brașov (CATTIA, Căminul de persoane vârstnice din Noua, Căminul Cultural din Feldioara și Sala de Sport a Liceului Ortodox Sf. Constantin Brâncoveanu din Fagaraș). 14.008 dintre cei 19.266 au fost vaccinați în cele 2 centre din municipiul Brașov.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă seara că în luna februarie, doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu dizabilități și cele cu imunitatea scăzută, precum și cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia se vor putea programa la vaccinare atunci când se eliberează locuri prin reluarea la nivel optim a furnizării de vaccinuri. Aceasta este o schimbare majoră a strategiei de vaccinare, care până acum includea, pe lângă cei mentionați anterior, și persoane care lucrează în domenii esențiale. Conform DSP, brașovenii cu vârsta peste 65 ani deja programați rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost. Cei care au făcut prima doză rămân planificați pentru rapel conform programării.

Esențialii vor fi anunțați începând de astăzi când sunt reprogramați

Fiecare „esențial” brașovean amânat de la vaccinare va fi înștiințat prin SMS cu privire la data și ora la care a fost reprogramat, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic. La sfârșitul săptămânii trecute, „esențialii” programați pentru vaccinare cu prima doză în perioada 28 ianuarie – 11 februarie fuseseră deja amânați cu 10 zile față de programarea inițială. Voiculescu nu a precizat dacă această amânare se va extinde şi după data de 8 februarie, când „esențialii” fuseseră reprogramați la vaccinare. Dacă ministerul va decide amânarea din nou a celor din domeniile prioritare, la nivel național se pot elibera aproximativ 35.000 de locuri pentru vaccinarea celor peste 65 de ani si a bolnavilor cronici.

Fabricile de vaccinuri nu fac față cererii

Motivul acestei schimbări de strategie este în primul rând întârzierea livrării vaccinurilor de la ambii furnizori (BioNTech si Moderna). BioNTech a decis extinderea liniei de producție din Belgia pentru că cererea de vaccinuri este mult mai mare decât cea estimată inițial. Astfel încât, în timpul acestei operațiuni, livrările vor fi reduse. Este estimat că în jurul datei de 15 februarie livrările vor fi reluate la ritmul inițial și între timp se vor livra și dozele restante. De asemenea, această decizie vine și ca urmare a Comunicatului Agenției Europene a Medicamentului din 28 ianuarie, care indică faptul că rapelul (a doua doză) în cazul vaccinului BioNTech Pfizer trebuie făcut la exact 21 de zile după administrarea primei doze, deci trebuie asigurate stocuri pentru cei care au primit deja prima doză. În același timp, al doilea furnizor de vaccin (Moderna) nu poate garanta încă o livrare constantă a produsului. Prima livrare în România va fi pe 5 februarie și va consta în 42.000 de doze, cu 20 % mai puțin decât comanda făcută de Guvernul României.

Cine sunt esenţialii

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activitaților de Vaccinare, lucrătorii care desfășoară activități în domenii – cheie, esențiale sunt:
Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
Unități de producție, transport și distribuție gaze;
Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
Transport de persoane și mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
Personalul poștal și din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Conform Ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, Serviciul Telecomunicații Speciale ( care a dezvoltat aplicația de programare) se va ocupa de blocarea programărilor pe platforma de vaccinare a celor care în acest moment nu mai îndeplinesc condițiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE