5.6 C
Braşov
AcasăSanatateZahărul cel bun e rău

Zahărul cel bun e rău

l Renunțarea la zahăr și înlocuirea lui cu miere de albine și fructe are efecte benefice asupra sănătății în câteva zile

Zilnic, cercetătorii descoperă noi și noi efecte nocive ale dulciurilor rafinate. Zahărul rafinat, sintetic, adică în forma cea mai nocivă, este prezent în alimentația modernă a omului în cantități apreciabile. Efectul? Boli care afectează populații întregi. Renunțarea la zahăr și înlocuirea lui cu miere de albine și fructe au efecte benefice asupra sănătății în câteva zile

Cum acționează zahărul rafinat?

Ce se întâmplă atunci când mâncăm alimente pe bază de zahăr? Zahărul străbate repede intestinul subțire și ajunge în sânge, unde provoacă senzația de saturație și hiperglicemie. Pancreasul alertat peste măsură, va secreta mai multă insulină decât e normal, ceea ce are ca rezultat scăderea zahărului din sânge sub medie. În scurt timp, se instalează o stare de hipoglicemie. Ficatul își va face datoria și va transfera o parte din rezervele sale de glucide în sânge. Toate aceste modificări dereglează metabolismul și, în timp, obosesc și uzează organismul, cu preponderență pancreasul, dat și sistemul nervos. Dacă pancreasul normalizează tot mai greu glicemia, consecința e inevitabilă: diabetul zaharat. În plus, consumul de zahăr scade imunitatea. Aproximativ 1,5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul, conform studiilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Obezitate și reumatism

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce, nu pentru că zahărul ar fi prea bogat în calorii, ci pentru că perturbă echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea în exces a țesutului adipos. Un alt efect neplăcut al consumului de zahăr este celulita, aspectul de coajă de portocală, ca rezultat al dereglării schimbului de substanțe. O serie de alte boli cum ar fi: reumatismul, anemia, astenia, degenerescența osoasă, scleroza multiplă, sinuzita și rinita cronică, tulburările hormonale se agravează ca o consecință a excesului de zahăr și se retrag ca prin farmec după ce se renunță la el.

Osteoporoză și cancer

Lipsa de calciu și chiar osteoporoza se instalează și ele cu timpul, mai ales dacă ingerarea regulată de zahăr este însoțită și de un stres puternic. S-a constatat în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, că, treptat, calciul este din nou bine asimilat. Alte boli cauzate de consumul mare de zahăr sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual. Mai mult, pe lista nenorocirilor cauzate de zahăr este trecut și cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că persoanele care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt de cinci ori mai predispuse la cancer localizat mai ales în tubul digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE