4.6 C
Braşov
AcasăSanatateEficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în...

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată

l Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil

Ministerul Sănătăţii a explicat ieri, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ce înseamnă eficacitatea unui vaccin. „Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, “eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, a transmis Ministerul Sănătăţii. 

Cum se ajunge la estimarea eficacităţii

Sursa citată explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii: „Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul şi cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină). În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii. 

Eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%

În urma studiului s-a observat că:
Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
„Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate – riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate) *100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat Ministerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE