6.7 C
Braşov
Acasă Stiri Brasov UPDATE: Un cartier de blocuri cu 7 niveluri ar urma să...

UPDATE: Un cartier de blocuri cu 7 niveluri ar urma să răsară la Timișul de Jos. Petiție online: „NU VREM pădure de blocuri în Timișul de Jos – Dâmbu Morii!”

l Dacă Primăria Predeal dă verde PUZ-ului, o suprafață verde, cu copaci și poieni, de dimensiunea a cinci stadioane, ar dispărea sub lama excavatoarelor
l Cu o zi înainte de a se încheia, la dezbaterea publică de pe site-ul Primăriei Predeal nu se poate posta nimic

Între Timișul de Jos și Brașov, pe DN1, drum europen E60, în vecinătatea fostei vile de 18.000 mp a lui Ceaușescu, trecută în 2010 în ograda miliardarul Ioan Neculaie, chiar lângă șosea, la umbra pădurii, va fi ridicat de-a dreptul un cartier de blocuri înalte, cu spații comericale și tot tacâmul aferent unui cartier rezidențial. Așa, dintr-o mișcare de pix și efortul câtorva excavatoare, ar urma să dispară pur și simplu 58.000 mp de spațiu verde cu copaci și poienițe. Adică, o suprafață verde cam cât cinci stadioane, într-o zonă de mare interes turistic. Ar urma să apară însă o pădure de blocuri cu 6 etaje plus mansardă, o imagine numai bună pentru a acoperi peisajul natural din zona Dâmbul Morii.

Petiție online: „NU VREM pădure de blocuri în Timișul de Jos – Dâmbu Morii!”

Locuitorii din zonă sunt nemulțumiți de proiectul complexului imobiliar și nu vor să dispară 58.000 mp de spațiu verde cu copaci și poienițe. În încercarea de a opri proiectul, ei au lansat marți o petiție online care a adunat într-o zi peste 200 de semnături.

În petiție se spune că „nu a fost o consultare reală cu cetăţenii, a fost afişat doar un anunţ pe site-ul Primăriei, la care mulţi bătrâni din zonă nu au acces. Anunţul a fost postat pe data de 4 ianuarie, imediat după sărbători, cu intenţia vădită de a trece cât mai mult timp neobservat. Observaţiile nu au putut fi trimise pe site-ul indicat deoarece acesta nu este nici la aceasta oră definitivat şi nu există posibilitatea scrierii de comentarii”.

Locuitorii din Dâmbul Morii au găsit o cale pentru a-și anunța poziția

În atenția: Domnului Primar al Primăriei Predeal/Ref: Intenție elaborare P.U.Z Timișul De Jos
Domnule Primar,
În data de 4 ian 2021, pe site-ul Primăriei Predeal, la secțiunea “Anunțuri publice” a fost publicat un anunț de intenție elaborare P.U.Z pentru Timișul de Jos, zona Dâmbu Morii.
În anunț se specifică termenul de ramburs al observațiilor (15 zile) și două căi de transmitere a acestor obiecțiuni: scris, prin Poștă și, respectiv, prin postare pe pagina web a Primăriei Predeal, la secțiunea Serviciul Urbanism, Autorizări construcții.
Din start, avem următoarea problemă – pe pagina web mai sus menționată, la secțiunea indicată în anunț, nu se pot posta nici un fel de comentarii. Pentru edificare, am anéxat print screen-uri după toate submeniurile care se pot accesa pe site, legate de ceea ce ne interesează.
Vă rog să ne indicați unde și cum anume am fi putut să postăm eventualele observații pe site.
După cum vedeți, una dintre posibilitățile de comunicare cu Primaria Predeal, indicată chiar de angajații acesteia, NU EXISTĂ.
Mai mult decât atât, mulți locuitori din zonă nu au conexiune la internet sau chiar dacă o au, vârsta, coroborată cu lipsa abilităților de acest gen, îi impiedică să utilizeze mijloacele tehnice moderne de informare. Ca atare, afișarea unui astfel de anunț doar pe site-ul Primăriei nu este suficientă pentru ca infomații vitale să ajungă la cetățenii pe care îi impactează. Pare că este îndeplinită doar o formalitate (atât cât să nu fie tras cineva la răspundere) și nu este urmărit interesul cetățenilor pe care ii reprezentați.
Ca și locuitori ai acestei zone, proprietari și plătitori de taxe și impozite, am analizat cu atenție atât anunțul cât și planul anexat și NE OPUNEM vehement elaborării acestui P.U.Z dintr-o multitudine de motive pe care o să le expunem mai jos:
Locuim într-o zonă în care Primăria Predeal a investit puțin, spre deloc. Mărturie stau drumurile neasfaltate, lipsa canalizării, problemele cu apa potabilă. Suntem contactați de autorități/candidați la funcțiile publice doar în perioada campaniilor electorale. In schimb, aproape pe furiș, se incearcă aprobarea unor proiecte haotice, cu efect ireversibil asupra mediului și asupra noastră ca și cetățeni si proprietari.
Zona în care locuim este caracterizată actualmente de un cadru natural generos, cu priveliști deosebite și cu potențial turistic crescut. Este motivul pentru care, foarte mulți din locuitorii de aici au ales acest loc să trăiască, în ciuda faptului că, administrativ, suntem foarte prost conduși.
Așezarea este formată în general din locuințe unifamiliale, precum și câteva unități turistice de cazare, construite la un regim de înălțime max: S (D) + P + 2E + M, adică max 13.5 m de la cota naturală a terenului. Cum este posibil ca, la câțiva metri de o casă cu inățimea de max 13 m “să răsară” un bloc de 24 m? Toate locuințele aflate acum pe malul Timișului, dar nu numai acestea, vor avea o astfel de “perspectivă”. In acest context, considerăm că ne este adusă atingere a dreptului de proprietate privată iar viața noastră privată va fi “ ca o carte deschisă” pentru toți viitorii locatari de la etajele superioare ale acestor blocuri. Evident, vom vedea și soarele atunci când legile fizicii ne-o vor permite, după înalțimea celor 20 de blocuri de 7 etaje pe care intenționați să le “plantați” în zonă.
De ce în Timișul de Jos se poate iniția un astfel de proiect? Vă rog să ne indicați dacă în tot Predeal-ul, există blocuri cu asemenea regim de înălțime și, dacă nu există, de ce? Nu cumva pentru că este zonă turistică iar urbanizarea nu ar trebui să fie haotică? Nu se aplică acest principiu și în cazul Timiș, Đâmbu Morii? Evident că, în cazul unor asemenea construcții, peisajul, vederile pitorești se vor modifica radical.
Din ce am sesizat la analiza planului afișat, ansamblul va fi construit în albia majoră a Timișului, ceea ce, la un asemenea regim de înălțime a construcțiilor ne face să ne punem problema stabilității malului.
Legea urbanismului interzice în mod expres adoptarea planurilor urbanistice zonale pro causa, cu scop declarat de a promova un anumit proiect de investiții. Având în vedere cele menționate mai sus și pentru că, în calitate de cetățeni ai Predeal-ului, nu ne simțim apărați de instituția pe care o reprezentați, considerăm că trebuie să ne apărăm singuri drepturile.(….)
Acesta este un prim demers iar după ce ne veți pune la dispoziție documentele solicitate și prevăzute în legislația în vigoare, vom reveni cu puncte de vedere. (…) 17.ian 2021 /Locuitorii din Dâmbu Morii, Timișul de Jos.

Deocamdată investiția este o ,,intenție“ și cere aprobare

Deocamdată investiția este o ,,intenție“. Dar, ar putea deveni ușor realitate. Terenul este pe raza administrativă a orașului Predeal, iar constructorul viitorului cartier de blocuri de pe marginea Șoselei Naționale este Mihail Ungureanu-SC Bogdan Invest SRL. Pentru început, Consiliul Local Predeal dă avizul de oportunitate, iar serviciul local de urbanism face consultarea publică.

Dezbaterea ar trebui să scoată la iveală nereguli și consecințe

Consultarea publică tocmai se încheie și e greu de evaluat, mai ales că platforma de pe site este inaccesibilă cetățenilor. Asta nu înseamnă că oamenii nu au înțeles că proiectul nu e chiar în regulă. La prima vedere, din ceea ce se vede în planșă depusă la dosar, un specialist în urbanism spune că aceste construcții sunt făcute în albia majoră a râului Timiș, ceea ce ar impune un punct de vedere, dacă nu un aviz, al Apelor Române, iar amplasarea pare să încalce restricții de siguranță și trafic față de drumul național, care este și singurul drum european din regiune, ceea ce ar implica aprobări din partea Poliției și al Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Anunțul Primăriei Predeal a fost postat în 4 ianuarie. ,,Observațiile și propunerile pot fi transmise în termen de 15 zile prin postă la Primăria Orașului Predeal pe adresa Predeal. Str. M. Saulescu nr. 127 sau postând un comentariu pe pagina web a Primariei Predeal la secțiunea Serviciul —Urbanism, Autorizări constructii“. Deocamdată, la secțiunea Urbanism pe site-ul Primăriei Predeal nu se poate posta și nici nu găsim scrisori sau opinii legate de viitorul cartier rezidențial de la Timișul de Jos. Iar marți, pe 19 ianuarie, ,,dezbaterea“ ar fi gata.

1 COMENTARIU

  1. Firma SC Bogdan Invest SRL n-a fost făcută de Scripcaru în vederea tunului de 5 milioane de euro de la Grădina Zoologică?!
    Concluzia? Campania de mutilare a Brașovului continuă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Premieră! Sepsi OSK o învinge pe CFR Cluj

Sepsi OSK a detonat bomba în Liga 1. Elevii lui Leo Grozavu au câștigat în n Gruia, scor 1-0 cu CFR Cluj. Este primul...

(P) Ce fel de geantă preferi în funcție de semnul zodiacal!

Chiar dacă afirmăm că astrologia nu ne pasionează deloc, și nu avem decât cunoștințe vagi în domeniu, sunt mulți dintre noi care își încep...

(P) Cum vor arăta sloturile în 100 de ani?

Nu există jucător de cazinou online care să nu fie atras de sloturile pe care le găseşte în paginile din oferta acestuia. Şi nici...

Hochei pe gheață. 12 jucători ai Coronei, convocați la echipa națională a României

În perioada 13-22 mai, naționala României de hochei pe gheață va participa la un turneu internațional în Slovenia la care au mai fost invitate...

COMENTARII RECENTE