13 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum gătim scoicile

Sfat Expres: Cum gătim scoicile

Din clasa scoicilor cu cochilie fac parte scoicile Saint-Jacques, midiile şi stridiile. Acestea se pot consuma crude sau fierte. Există câteva reguli care te ajută să le gătești și să le servești corect. Scoicile sunt de apă dulce sau marine. Ele se găsesc sub multe forme şi dimenisuni, de la specimene mici la unele imense. Scoicile se pot consuma crude numai dacă ştii că sunt foarte proaspete. Pentru siguranţă e mai bine să fie preparate.

Cum se mănâncă midiile

Midiile sunt cele mai comune dintre scoici şi se găsesc pe coastele mărilor şi oceanelor din toată lumea. Carnea lor este dulce şi suculentă, având o culoare portocalie. Cea mai buna metoda de gătire este în abur sau fierte.
Nu alege midii cu învelişul spart sau deteriorat sau dacă sunt deschise. Înainte de a le găti ţine-le într-un bol cu apă rece, 20 de minute. Este o metodă prin care ele se curăţă singure. Apoi, le poţi desăvârşi curăţirea cu ajutorul unei perii de sârmă.
Scoate-le aţa.
Cu degetul mare şi arătător trage de firul care iese din midii, când într-o parte, când în alta. După fierbere midiile ar trebui să se deschidă şi să poată fi consumată carnea, împreună cu sosuri, cu usturoi, unt şi mirodenii.

Cum se mănâncă scoicile Saint-Jacques

Scoicile Saint-Jaques au cochilii foarte elegante care protejează o carne albă şi dulce de care sunt ataşate de obicei icre de culoare portocalie în formă de seceră. Ele pot fi mari, care se găsesc fie în cochilie, fie decorticate, sau mici, care sunt de obicei decorticate. În bucătăriile europene se gătesc de obicei sotate în unt.

Cum se mănâncă stridiile

Există peste 100 de specii, cele mai multe cultivate. Sunt considerate alimente de lux şi se consumă de obicei crude, cu puţin suc de lămâie, supă sau sos iute care le potenţează gustul (cele de talie mică). Chiar dacă se gătesc (cele de talie mare), timpul trebuie să fie foarte scurt (pe grătar, poşate sau în aburi), fiindcă altfel devin cauciucate. Dacă sunt servite crude se stoarce lămâia peste ele şi apoi se scoate carnea cu o furculiţa specială, ţinând scoica cu mâna stângă şi se bagă toată bucata în gură, nu se taie niciodată. Se pot şi sorbi din cochilie, dacă eşti acasă sau cu prietenii. Dacă sunt fierte se ridică jumătăţile de cochilii şi se scot trăgând de „trompă“. Teaca se aruncă, apoi stridia se înmoaie în supă, în unt şi se înghite.

Reţete cu scoici

Reţetă de scoici marinareşti
Ingrediente pentru scoici marinăreşti 2 kg scoici 300 ml vin alb 2 cepe mici 1 legătură pătrunjel 4 căţei de usturoi, piper .
Preparare Se spală scoicile bine închise (cele deschise deja se aruncă) în mai multe ape pentru a înlătura nisipul Se taie mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul. Într-o crati ţă se pun scoicile, împreuna cu ceapa, usturoiul şi vinul alb şi se aşaza pe foc mediu. Se pune capac şi se lasă pe foc 10 minute, pentru ca scoicile să se deschidă. Se presară pătrunjel, se potriveşte de piper şi se aduc la masă. Se pot servi alături de cartofi pr ăjiti.

Reţetă de scoici cu vin
Ingrediente 250 ml vin alb sec, 1 kg scoici, 3 fire de ceapă verde, 2-3 căţei de usturoi , 1 legătură de pătrunjel, 1 lingură de ulei, 1 praf de piper.
Preparare Se spală scoicile foarte bine, pentru a îndepărta nisipul. Numai cele închise, cele deschise se aruncă Într-o cratiţă încăpătoare se pune uleiul la încins, apoi ceapa tăiată mărunt şi usturoiul să se călească. Se adaugă scoicile, vinul, 1 praf de piper, se acoperă cu capac ş i se lasă pe foc în jur de 15 minute să se deschidă toate. Se pune pătrunjelul, se amestecă prin scuturarea vasului şi se aduc la masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române