1.6 C
Braşov
Acasă Sanatate Cafeaua întărește imunitatea

Cafeaua întărește imunitatea

În timpul iernii, o cafeluță pe zi te ferește de virozele respiratorii

Iarna este anotimpul zăpezii, dar și al răcelii și gripei. Mai nou și al… coronavirusului. Deși nimeni nu poate evita frigul, asta nu înseamnă că nu îi putem face față. Organismul uman are mecanisme înnăscute cu ajutorul cărora luptă împotriva factorilor externi care pot afecta buna funcționare a acestuia. Printre acestea, se numără și antioxidanții.

Antioxidanții acționează ca un sistem de autoapărare

Studiile au demonstrat că un consum moderat de cafea poate asigura o parte semnificativă din cantitatea de antioxidanți necesară organismului. Astfel, consumul moderat de cafea, susținut de o dietă echilibrată și de exercițiile fizice, ajută la întărirea organismului, mai ales în timpul sezonului rece. Cercetătorii spun că antioxidanții acționează ca un sistem de autoapărare a organismului împotriva atacurilor radicalilor liberi asupra celulelor din corpul uman.
În urma reacțiilor metabolice care au loc în mod normal în organismul uman se pot forma și radicali liberi. Reactivitatea lor chimică poate dăuna tuturor macromoleculelor celulare, afectând astfel organismul.

Nu frigul e dușmanul

Mai mult, există cauze externe care favorizează formarea radicalilor liberi, precum fumul de țigară, poluanții din mediu, radiațiile, razele ultraviolete, anumite pesticide și solvenții industriali.
Antioxidanții din cafea, dar nu numai – sunt conținuți și de fructe, în special afine, coacăze, mure, fructe de pădure în general – funcționează ca un scut de protecție împotriva consecințelor negative ale procesului de oxidare produs de radicalii liberi. Trecerea de la cald la rece poate duce de multe ori la situații neplăcute, cum ar fi virozele respiratorii, precum răceala sau gripa. Însă nu frigul în sine provoacă în mod direct aceste afecțiuni, ci ceilalți factori care slăbesc protecția naturală a organismului, respectiv faptul că se petrece mai puțin timp în exterior și oamenii sunt mai puțin activi și consumă alimente nesănătoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Prejudicii colosale la Ministerul Muncii: Ajutoare sociale plătite unor proprietari de şalupe şi cu conturi bancare „grase”

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), subordonată Ministerului Muncii, a făcut plăţi ilegale de zeci de milioane de lei în perioada 2018...

Începe circul! Cum a amenințat-o Ilie Năstase pe soția sa

l „Dacă divorțezi…” Ioana Năstase a depus actele de divorț! Când totul părea că se va rezolva între cei doi, lucrurile au degenerat definitiv. Ilie...

Cum arată mormântul Mădălinei Manole, la aproape 11 ani de la moartea ei

Se împlinesc 11 ani în iulie de când Mădălina Manole s-a sinucis bând un pahar plin de Furadan, un insecticid extrem de toxic. Liniște...

Cu ce se ocupă acum Irina Nicolae, fosta solistă a trupei A.S.I.A, la 15 ani după ce a părăsit România

Irina Nicolae, fosta solistă a trupei A.S.I.A, locuiește împreună cu familia ei în Budapesta, de 15 ani. Viața artistei s-a schimbat total și s-a...

COMENTARII RECENTE