23 C
Braşov
AcasăStiri BrasovLa vaccinare, doar cu programare: Doar 4 din cele 20 de centre...

La vaccinare, doar cu programare: Doar 4 din cele 20 de centre de vaccinare intră în funcţiune de azi

l Se fac vaccinări, în etapa a doua, doar în municipiul Braşov, Făgăraş şi Feldioara

- Advertisement -

Doar patru din cele 20 de centre de vaccinare anunţate pentru judeţul Braşov vor începe să funcţioneze de astăzi. Este vorba despre cele două în municipiul Brașov, la CATTIA, respectiv la Căminul pentru persoane vârstnice din Noua, unul la Făgăraș, la Liceul Teologic Ortodox, și unul la Feldioara, la Căminul cultural. Dacă amenajarea propriu-zisă a centrelor nu a dat mari bătăi de cap, asigurarea personalului necesar este o chestiune de care autorităţile trebuie să se ocupe îndeaproape, în cel mai scurt timp.

Este foarte important să ne programăm

Viceprimarul Flavia Boghiu a făcut un apel la brașoveni să vină la aceste centre doar în baza programării și să respecte această programare. „Programarea se face pe platforma online disponibilă la nivel național, fie de către persoanele doritoare, fie de către medicii de familie, fie de către copiii beneficiarilor -dacă vorbim de persoane în vârstă – sau de Direcția de Asistență Socială, pentru cei care au nevoie de asistență în acest sens. Important de știut este că odată ce facem programarea în platformă, se face automat și programarea la rapel, adică venirea la cea de-a doua doză de vaccin, la 21 de zile. Dacă ne programăm și nu onorăm programarea, rămâne valabilă cea de peste 21 de zile (și, practic, programarea va ocupa timpul inutil, n.n). De aceea, este foarte important să ne programăm și să venim în ziua și la ora stabilite“, a explicat viceprimarul.

- Advertisement -

Asigurarea resursei umane suficiente este principala provocare

Amenajarea celor 20 de centre de vaccinare din județul Brașov nu a pus la grea încercare autoritățile locale, însă asigurarea resursei umane preprezintă o provocare. Practic, pentru cele 20 de centre din județul nostru, directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau,  a precizat că este nevoie de aproximativ 400 de personae- medici, asistente și registratori. Pentru fiecare punct de vaccinare (într-un centru pot fi mai multe) este nevoie de un medic, două asistente și un registrator, iar programul este de 12 ore pe zi, de la 8.00 la 20.00. „În primă fază, la nivelul județului au fost identificate persoane aflate la dispoziția primăriilor, respectiv personalul din domeniul asistenței sociale, medicii și asistenții de la școli, care sunt prezenți deja în aceste centre de vaccinare. În plus, în județul nostru, medicii de familie au înțeles importanta vaccinării și au răspuns în număr mare solicitării noastre de a se alătura centrelor de vaccinare. La CATTIA sunt în jur de 30 de medici de familie și asistente medicale doritoare să participe, iar centrul de la Feldioara este operaționalizat, în întregime, cu ajutorul medicilor de familie. În schimb, sunt ceva probleme cu personalul în zone mai îndepărtate, cum este la Rupea”, a declarat dr. Neculau vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la CATTIA. 

12 cadre medicale din sistemul şcolar vor rămâne în continuare la DSP, pentru vaccinare

Pe de altă parte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a anunțat că medicii școlari detașați la DSP Brașov pentru realizarea anchetelor epidemiologice vor fi repartizați la centrele de vaccinare  „Am reținut 12 persoane care să ne sprijine în continuare”. Totuși, după 8 februarie medicii se vor întoarce în școli, dacă şi în acele locuri unde clasele se vor redeschide în format fizic. Însă dr. Neculau a dat asigurări că locul lor la centrele de vaccinare va fi luat de medici de familie.

Opt fluxuri de vaccinare, în patru centre

Faţă de cele 20 de centre de vaccinare anunţate, de azi întră în funcţiune patru, fiecare cu câte două fluxuri de personal. Deocamdată, judeţul aşteaptă un nou transport de doze de vaccin, dat fiind că, la sfârşitul săptămânii trecute mai erau disponibile 480. „La nivelul județului Brașov sunt operaționale opt fluxuri de vaccinare. Această etapă a fost accelerată, iar pentru etapa a doua de vaccinare există un număr limitat de doze disponibile. Noi trebuie să asigurăm, simultan, vaccinarea cu a doua doză a personalului din linia întâi și pe același flux să începem în ritm accelerat etapa a doua de vaccinare. De aceea începem cu o structură redusă. Noi sperăm ca această situație să fie de scurtă durată, pe măsură ce se onorează comenzile. În una sau două săptămâni se va reglementa situația”, a explicat vineri directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau. 

La Brașov, centrele au nevoie de 400 de persoane, medici, asistenți, registratori medical

,,Numărul de angajați pentru aceste centre este de aproximativ 400 de persoane, medici, asistenți, registratori medicali, cunoscută fiind structura unui punct de vaccinare care are nevoie de un medic, doi asistenți medicali și un registrator. Această structură de personal trebuie să fie prezentă într-un centru 12 ore pe zi, de la ora 8.00 la ora 8.00 seara. Aici, la CATTIA, sunt deja în jur de 30 de medici de familie și asistenți medicali care sunt doritori să participe, o parte dintre ei sunt aici prezenți. Sunt foarte bucuroasă de acest lucru, există centre în județ centre care sunt operaționalizate în întregime de medicii de familie, cum este, de exemplu, Feldioara. Mă bucur că există această emulație, sunt medici de multe specialități, sunt asistenți de toate specialitățile care își doresc să vină și cadrul legal care se va aproba astăzi va lămuri și formula contractuală a acestor persoane”, a precizat directorul DSP Brașov, Andrea Neculau.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii