5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCJ ia în calcul construirea Centrului de management integrat al deşeurilor la...

CJ ia în calcul construirea Centrului de management integrat al deşeurilor la Tărlungeni

l „Este un teren viran, lângă o fermă de curcani, unde au fost excavări de pietriș, iar acum este locul în care se depozitează deșeuri în mod ilegal“, spune vicepreședintele CJ Szenner Zoltan

Consiliul Județean Brașov ia în calcul un teren de 30 hectare de la Tărlungeni pentru realizarea viitorului Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), aferent județului Brașov. Pentru acest lucru, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan încearcă în aceste zile o informare cât mai completă, pentru a se prezenta ulterior în faţa cetăţenilor care au întrebări despre un astfe de centru, astfel că ieri a ajuns şi la Sălaj, pentru a viziona un proict similar. CMID este construcție prevăzută în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, un document aflat acum în curs de elaborare și care va conține strategia de colectare, transport, depozitare și reciclare a gunoiului produs în localitățile brașovene. Potrivit vicepreședintelui CJ  Brașov, Szenner Zoltan, terenul de la Tărlungeni este un al doilea amplasament luat în considerare pentru realizarea Centrului, iar stabilirea acestia nu exclude prima variantă găsită până acum, a terenului pus la dispoziție de primăria municipiului Săcele.

O „fabrică de deşeuri”

În prezent, pentru acest amplasament de la Tărlungeni se fac verificări și documentații. Este vorba despre un raport de impact asupra mediului, dar şi un studiu de inundabilitate care au fost solicitate pentru a vedea dacă este oportună această alegere pentru CMID. Szenner subliniază că un astfel de centru de management integrat este absolut necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de protecţie a mediului asumate de România şi subliniază că acesta va fi mai  mult decât un depozit de deșeuri. În plus, Centrul de management integrat al deşeurilor va fi acoperit, ceea ce, ar trebui să exclude orice potenţiale mirosuri. Practic, în acest caz se vorbește despre o „fabrică de deşeuri”, după cum a subliniat Szenner. „La Brașov, inclusiv preluarea deșeurilor se va face direct în hală iar compostarea se va face în tunele de compostare, nu vor exista rampe de stocare deschise. Este ca o fabrică, și ce este cel mai important: la CMID nu va fi depozit de deșeuri!”, adeclarat Zoltan Szenner.

Vizite şi informări la alte centre funcţionale din ţară

Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Județean, Szenner Zoltan se arată deschis să răspundă și întrebărilor pe care localnicii le au cu privire la o investiție de acest fel, mai ales că unii dintre ei deja s-au arătat îngrijorați de eventuale mirosuri pe care le-ar provoca deşeurile. „O parte din temerile tuturor, izvorăsc și din faptul ca nu există o imagine clară asupra investiției și totul pare abstract și negativ. Eu am fost și am văzut mai multe investiții de acest gen, de curând la Covasna, și am fost plăcut impresionat deși erau mult mai simple ca tehnologie decât cea care ar urma sa fie realizată la Brașov. Nu am simțit miros deși multe erau cu platforme acoperite dar deschise, nu în hale complet închise cum urmează sa fie cea de aici”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov. De altfel, pe lângă modelul de la Covasna, Zoltan Szenner a verificat ieri şi un centrul similar, în judeţul Sălaj. Acesta din urmă se apropie mai mult de proiectul pe care Consiliul Judeţean vrea să îl dezvolte, fiind un centru centru complet acoperit.

Plusurile şi minusurile terenului de la Tărlungeni

Deşi este luată în calcul şi varianta amplasamentului pus la dispoziţie de Săcele, terenul de la Tărlungeni are câteva atuu-uri pe care Szenner le-a subliniat:. „Vreau să demontez opinia că este un teren propice pentru construcția de case. Este un teren viran, lângă o fermă de curcani, unde au fost excavări de pietriș, iar acum este locul în care se depozitează deșeuri în mod ilegal. Deșeuri pe care tot Primăria Tărlungeni este obligată să le strângă și să le ducă la depozitare pe cheltuiala comunei. Terenul este mai mare decât este necesar, este pe lungime, astfel încât permite amplasarea investiției în zona cea mai îndepărtată de comună și păstrarea distanțelor prevăzute de lege, fără probleme. Pe lângă faptul că se va amenaja zona și vor dispărea cheltuielile legate de ridicarea deșeurilor depozitate ilegal, comuna va avea și o serie de avantaje directe: se vor crea 80-100 de locuri de muncă de care vor putea beneficia persoanele asistate social din comună, comuna , pe lângă faptul că vor scadea cheltuielile cu asistența socială, va beneficia și de taxele și impozitele de pe urma investiției”.  Există însă şi unele inconveniente pentru amplasarea CMID în această zonă din Tărlungeni, iar una dintre ele este traficul. „Recunosc că unul dintre dezavantaje este traficul, dar acesta nu va fi atat de intens cum este prezentat și există mai multe variante de traseu pentru locația aceasta. De exemplu, varianta prin Prejmer care e doar cu puțin mai lungă dar e mai rapidă. De asemenea este în proiect viitoarea ocolitoare largă a Brașovului care în mai multe variante preconizate se va intersecta cu drumul județean dintre Prejmer și Cărpiniș. Deci mașinile de salubritate pot să aibă acces la locație pe această ocolitoare după care să urmeze drumul județean şi ajung la C.M.I.D. fără să mai tranziteze Cărpiniș sau Prejmer”, a spus Szenner.

Un Sistem de management căutat încă din perioada 2007 – 2013

Autorităţile judeţene braşovene sunt într-o luptă contracronomentru pentru aplicarea unui Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. O încercare de dezvoltare a unui SMID a existat şi în perioada 2007 – 2017 însă aceasta a eşuat, în lipsa unor acţiuni concrete. „Dacă nu reușim nici acum, nu vor mai fi finanțări pe acest tip de proiecte, vom pierde ocazia definitiv, în timp ce toți vedem că sunt probleme reale în gestionarea deșeurilor. Vedem deșeurile aruncate pe câmp, faptul ca nu peste tot se colectează selectiv, faptul că se recicleaza puțin și probabil mulți dintre dvs. nu știți că în județ suntem foarte departe de țintele de reciclare pe care trebuie sa le atingem. Toate acestea vor însemna infringement – care nu e deloc un termen abstract și se traduce în penalități pe care tot noi le vom plăti, atât din punct de vedere financiar cât și prin sănătatea afectată de poluare la un grad ridicat. Vă asigur că nu sunt lipsit de considerație pentru locuitorii comunei și dacă reușim să realizăm investiția, voi face tot ce ține de mine să existe cât mai puțin deranj”, a încheiat Zoltan Szenner. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE