O alimentaţie sănătoasă include şi consumul de brânzeturi şi produse lactate, dar slabe în grăsimi. Sunt brânzeturi maturate, de tipul telemea, feta, cu specific românesc, dar şi balcanic.
În general, brânzeturile sunt grase, unele au procente ridicate de grăsime. Din cauza densităţii calorice mari, trebuie mâncate cu moderaţie, în niciun caz un calup la o masă. Trebuie să facă parte constant din dietă, dar o feliuţă- două pe zi sunt suficiente.
Brânzeturile reprezintă o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine (A, D, E, K) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu), motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriilor de vârstă.
Brânza poate fi o delicioasă sursă de proteine, calciu şi fosfor. În plus, dacă alegeţi anumite sortimente de brânză, veţi avea parte de multe alte beneficii pentru sănătate.
Cum vă daţi seama că este proaspătă
În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.
Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel amoniacului), atunci nu este proaspătă.
Ce brânzeturi alegem să punem pe platou pentru evenimente
O brânză cu aromă familiară, în situația în care nu cunoașteți oaspeții, sau dacă sunt și copii, este singura recomandare. În rest, fiți curioși să încercați brânzeturi noi.
Câteva dintre recomandările noastre pentru un platou cu cinci brânzeturi
– brânză moale, tip Brie, Camembert sau tip Mozzarella (pastă opărită)
– brânză de capră, tip Chevre, Crottin, Selles-sur-Cher, Valençay
– brânză semitare, tip Cheddar, Gouda, Tilsit
– brânză tare, tip Parmezan, Pecorino, Comté, Manchego,
– brânză cu mucegai albastru, tip Roquefort, Gorgonzola, Stilton
În concluzie: pentru o masă pentru evenimente folosiţi:
– 3-5 tipuri de brânză, moale, semitare, tare cu diferite perioade de maturare
– 1-2 tipuri de mezeluri, salam, prosciutto
– 2-3 tipuri de biscuiți (sau pâine)
– fructe de sezon sau fructe uscate
– nuci
– legume sau fructe murate sau marinate, castraveți cornichon sau măsline
(sursă:
www.stiueu.ro