21.3 C
Braşov
AcasăNationalEfectele online: Profesorii care vor recupera materia pierdută de elevi vor fi...

Efectele online: Profesorii care vor recupera materia pierdută de elevi vor fi plătiţi în plus

l Ministrul Educaţiei Naţionale Sorin Cîmpeanu anunţă că cele mai recente raportări arată faptul că sute de mii de elevi nu au avut acces la şcoala online

- Advertisement -

Ministrul Educaţiei Naţionale Sorin Cîmpeanu anunţă că cele mai recente raportări arată faptul că sute de mii de elevi nu au avut acces la şcoala online, fie pentru că nu au mijloace informatice, fie din cauză că nu au conexiune la internet. El anunţă că profesorii vor primi bani pentru a participa la „acţiuni remediale”, în funcţie de volumul orelor la care vor participa.

237.000 de elevi nu au telefon, tablete sau laptop, 286.000 de elevi nu au internet

„Sunt 7203 şcoli în România, care trebuie să fie chestionate prin intermediul sistemului informatic integrat. În momentul de faţă, raportările la nivelul zilei de vineri sunt următoarele: 237.000 de elevi, respectiv 286.000 de elevi, nu au avut acces la mijloace informatice, respectiv internet”, a afirmat ministrul Educaţiei duminică, într-o intervenţie la o televiziune centrală.
Ministrul a precizat că la minister sunt aşteptate „raportări updatate” la nivelul zilei de luni(astăzi) cu privire la acest subiect.  În acest context, Sorin Cîmpeanu a reafirmat nevoia unor acţiuni în cadrul cărora elevii să poată recupera materia pierdută pe parcursul şcolii online. „Este esenţial să putem relua şcoala în format fizic pentru a evalua ce pierderi au înregistrat elevii, nu din perspectiva a ceea ce a predat profesorul, ci din perspectiva a ceea de a asimilat elevul. E nevoie de o identificare particularizată peste care să intervii cu acţiuni remediale. Am identificat sursele de finanţare a acţiunilor remediale”, a adăugat Cîmpeanu. Acesta a precizat că sursele de finanţare pentru plata cadrelor didactice care vor participa la aceste acţiuni au fost identificate fiind vorba despre fonduri europene şi bani prin programul Romania Secondary Education.
„Cu siguranţă profesorii vor primi bani conform cu volumul orelor de acţiuni remediale pe care le vor presta”, a adăugat ministrul.

- Advertisement -

Trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie

Revenirea elevilor în bănci începând cu data de 8 februarie a fost agreată după întâlnirea avută joi de reprezentanţii părinţilor și ministrul Educaţiei. În cazul celor din ani terminali s-ar putea întâmpla şi mai repede. Pentru a recupera materia ar putea face ore inclusiv sâmbăta. De menționat că acestea sunt în prezent ipoteze luate în calcul.
Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele
1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.
2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.
Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.
Vicepremierul Kelemen Hunor vrea ca școala să înceapă față în față din 8 februarie. El a spus la RFI că autoritățile iau în calcul și scenariul ca elevii să revină fizic în bănci doar în anumite localități, unde există mai puține cazuri de COVID-19.

Redeschiderea școlilor nu e condiționată de campania de vaccinare

Ministerul Educației nu condiționează redeschiderea școlilor de campania de vaccinare privind cadrele didactice. Însă, până în 15 ianuarie, ministerul așteaptă centralizarea datelor din instituțiile de învățământ, pentru a se vedea câți dintre angajații din învățământul preuniversitar și universitar se vor vaccina. Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea zilele trecute că dacă este nevoie să se vaccineze în direct pentru a transmite un mesaj de încredere colegilor lui o va face. În schimb, există un număr ridicat de profesori care spun că nu au toate informațiile necesare privitoare la vaccin. Invitat la Digi24, profesorul Mircea Bartic a subliniat că este nevoie de redeschiderea școlilor în siguranță și de o campanie de informare intensă cu privire la vaccinare, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru profesori. El a susținut că profesorii ar trebui să își găsească timp pentru a vorbi cu copiii despre importanța vaccinului anti-Covid, școala fiind pentru mulți dintre elevii proveniți din zone defavorizate singura cale de informare. „Dacă ne întoarcem pripit și vor fi colegi care vor începe eterna fobie de vaccin, mi-e să nu ne întoarcem de unde am plecat. Poate Ministerul educației ar trebui să insiste mai mult pentru a convinge profesorii că vaccinarea este bună și pe respectarea măsurilor de sănătate”, a spus profesorul.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE