-3.3 C
Braşov
AcasăNationalDupă calendar: Examenele naţionale vor avea loc la datele planificate

După calendar: Examenele naţionale vor avea loc la datele planificate

l Reprezentanţii studenţilor doresc dezvoltarea unei platforme unice la nivel naţional pentru înscrierea şi admiterea la facultate

Ministrul Cîmpeanu s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii sindicatelor „Spiru Haret”, FSLI, Alma Mater, ai Consiliului Naţional al Elevilor, ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuni­versitar, dar şi cu cei ai studen­ţilor de la ANOSR, UNSR şi USR. Ministrul a precizat că nu s-a făcut referire la anularea sau decalarea examenelor naţionale.

Tematica examenelor va trebui să fie adaptată, recunoaște ministrul Educației

Potrivit ministrului, examenele naţionale trebuie să aibă loc la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce trebuie adaptată la ceea ce s-a predat şi la ceea ce a asimilat elevul. „În niciun caz, în nicio discuţie nu a rezultat anularea şi nici măcar decalarea examenelor naţionale. Pentru predictibilitate, examenele naţionale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce într-adevăr va trebui să fie adaptată la ceea ce s-a predat şi la ceea ce a asimilat elevul. Ceea ce s-a predat ştim din raportări, ceea ce a asimilat elevul vei putea şti în urma unei evaluări personalizate. Pentru că există discrepanţe mari pe care trebuie să le recunoaştem, să le asumăm şi să vedem ce putem să facem mai bine pentru a diminua pierderile. Nu pretinde nimeni că vom putea compensa absolut toate pierderile, este important să compensăm cât mai mult din aceste pierderi”, a arătat ministrul Educaţiei. Întrebat la ce buget se aşteaptă anul acesta pentru Educaţie, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „La un buget mai mare în valoare absolută decât bugetul anului 2020”.

Registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii

Pe de altă parte, Ministrul Educaţiei a declarat, în aceeași de presă, că reprezentanţii studenţilor, cu care a avut o întrevedere tot ieri, doresc dezvoltarea unei platforme unice la nivel naţional pentru înscrierea şi admiterea la facultate. „Studenţii vor o platformă de admitere la facultate unică la nivel naţional. Este un lucru pe care o să îl dezvoltăm în consultările de mâine cu reprezentanţii rectorilor din România, pentru că, v-am spus, există autonomie universitară, există universităţi în care deja există aceste platforme, studenţii doresc o platformă unică”, a afirmat ministrul.
El a precizat că reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunii Naţionale a Studenţilor din România şi Uniunii Studenţilor din România şi-au exprimat susţinerea pentru realizarea unui registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii.
„Spre bucuria mea, studenţii sunt cei care au adus în discuţie susţinerea pentru Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii, conştientizând faptul că în acest registru vor fi cuprinse diplomele de bacalaureat, licenţă, master şi doctorat, dar va fi cuprins şi întreg conţinutul tezelor de doctorat şi, atenţie, au agreat să fie cuprins şi conţinutul tezelor de licenţă şi al lucrărilor de disertaţie”, a adăugat Cîmpeanu. În opinia sa, este un lucru „excepţional” faptul că studenţii sunt de acord ca tezele lor de licenţă din momentul operaţionalizării acestui sistem să fie cuprinse într-o bază de date în care să poată fi accesate, consultate şi verificate pentru eventuale similitudini.
Potrivit lui Cîmpeanu, reprezentanţii ANOSR, UNSR şi USR au solicitat, totodată, operaţionalizarea şi consolidarea accesului studenţilor la asigurări de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE