-5.9 C
Braşov
AcasăInternationalHaos și violențe în Washington . Trump, acuzat de o încercare de...

Haos și violențe în Washington . Trump, acuzat de o încercare de lovitură de stat

Sute de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul in timpul dezbaterilor din Congres, au forâat ardurile, au năvălit pe scări sau s-au cățărat cu funii de alpinism cu care veniseră dotați pe terasele Capitolului și apoi au păstruns în mai multe încăperi și birouri, au aruncat cu petarde și fumigene, la scurt timp după ce vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu se poate opune, așa cum îi ceruse Donald Trump, la recunoașterea victoriei lui Joe Biden. „Preluăm Camera”, „acesta este parlamentul nostru”, au strigat protestatarii, care au fost în permanență incitați la violențe de însuși Trump.
Protestatarii pro-Trump au reușit să rupă baricadele de securitate și să intre în Capitoliul american, în timp ce Congresul dezbătea certificarea victoriei electorale obținută de Biden.

Mai mulți ofițeri au fost răniți, iar cel puțin unul a fost transportat la spital, au declarat pentru CNN mai multe surse.În timpul incidentelor a fost împușcată în piept și o femeie, care după câteva ore a murit la spital.
Fostul șef al poliției din DC spune că Trump este responsabil pentru încălcarea legii la Capitoliul SUA. Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, consideră intrarea protestatarilor pro-Trum în Capitoliul SUA „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, potrivit CNN.

Conducerea Camerei și a Senatului a fost dusă în siguranță într-o locație nedezvăluită, potrivit CNN.
Poliția Capitolului SUA lucrează mai întâi la securizarea celui de-al doilea etaj al Capitoliului și apoi își va extinde controlul și asupra primului etaj si a parterului. În afara Capitolului, Departamentul de Poliție Metropolitană din DC continuă să adune forțe de ordine, însă nu s-a făcut încă nicio mișcare majoră față de mulțimea protestatarilor.
Clădirea Capitolului a fost închisă oficială, însă în interior au mai rămas, în continuare, suporteri ai președinteului în funcție, Donald Trump, iar parte din ei au fost arestați. Protestatarii violenți îi cautau congresmenii pentru a-i forța să întoarcă rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump.

Între timp, forțele de protecție i-a evacuat în siguranță pe congresmeni.
După miezul nopții,ora României, forțele de ordine din Washington DC au anunțat că au securizat clădirea Capitoliului și că susținătorii lui Trump au fost îndepărtați.
Ilhan Omar, una dintre membrele democrate ale Camerei Reprezentanților a anunțat că a început deja redactarea articolelor de punere sub acuzare a lui Donald Trump, în contextul insurecției – „Nu-i mai putem permite să rămână în funcție (n. red. – lui Donald Trump), este vorba de salvarea republicii și îndeplinirea jurământului nostru”, a scris Omar pe Twitter.
Donald Trump a mai fost pus sub acuzare și anul trecut, însă atunci a fost salvat de Senatul controlat de republicani.
Acum, mai mulți congresmani republicani îl acuză pe Trump de o încercare de lovitură de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE