-3.3 C
Braşov
AcasăSanatateMai atenți la sănătate: Analize recomandate la început de an

Mai atenți la sănătate: Analize recomandate la început de an

l Faceţi anual evaluarea glicemiei, colesterolului şi a hemoglobinei
l Femeile ar trebui să facă şi testul Babeş-Papanicolau şi evaluarea ecografică a sânilor, iar bărbații o evaluare a glandei prostate

La început de an, mai toți ne propunem să mâncăm mai sănătos, să facem mai multă mișcare și să fim mai atenți la sănătatea noastră. Pasul cel mai ușor de făcut, înaintea schimbării modului de alimentație sau stabilirii unui program susținut de mișcare, este o simplă vizită la doctor. El este cel care ne va îndruma pentru a face un set de analize care să ne arate starea noastră actuală de sănătate și ce avem de făcut, dacă ceva nu este în regulă.

Ce analize și teste trebuie să facem?

Testele de care avem nevoie depind de vârstă, sănătatea, sexul și factorii noștri de risc. Factorii de risc pot include istoricul familial și aspecte legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul.
Analizele preventive variază în funcţie de vârstă, unele teste fiind recomandate după 40 de ani. Persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire se investighează anual. După vârsta a două, anumite teste se repetă de două ori pe an. Analizele, fie ele de sânge sau din alte secreții, pot indică diverse patologii și pot ajută medicul pentru conturarea unui diagnostic și inițierea unui tratament corespunzător.
Pentru că cele mai frecvente analize sunt cele de sânge, este indicat să știm exact ce poate arată o simplă hemoleucogramă. De asemenea, este important să înțelegem și celelalte analize, pentru a putea ști care sunt cele mai importante și când ar trebui repetate.
l Hemoleucograma completă este o analiză recomandată pentru depistarea unor afecțiuni cum ar fi: anemiile, iar în cazuri speciale chiar leucemii.
Alți trei parametri foarte utilizați în practică medicală sunt: viteză de sedimentare a hematiilor (VSH), fibrinogenul (Fib) și proteină C reactivă (PCR/CRP), care reprezintă markerii inflamatori și joacă un rol important în depistarea unor inflamații localizate în diverse locuri ale corpului.
Aceste trei analize pot fi recomandate în același timp cu hemoleucograma sau separate, dar de preferat toate trei împreună pentru a pune în evidență un eventual sindrom inflamator prezent.
l VSH-ul are valori diferite în funcție de vârstă și sex și poate fi scăzut în afecțiuni precum: anemia cu celule în secera, leucemie, insuficientă congestiva, hipervascozitate sanguină, afecțiuni renale, policitemia vera – în care măduva osoasă produce în exces celule sanguine.
Valori crescute ale VSH-ului se întâlnesc în: anemie, pneumonie, afecțiuni abdominale cum ar fi apendicită, poliartrita, infecții la nivelul pielii sau chiar în perioada sarcinii.
l Fibrinogenul este și el modificat în inflamații acute, alături ce cei doi parametri, dar nu este obligatoriu că într-o afecțiune toți cei trei parametri să fie modificați.
l Proteina C reactivă este o proteină sintetizată la nivelul ficatului, fiind și ea un indicator de faza acută, ce are un rol important în evaluarea gradului afecțiunilor inflamatorii.
l Glicemia este o analiză foarte utilă, ce ne indică cantitatea de zahăr din sânge și ajută la diagnosticarea diabetului zaharat, ce nu trebuie să lipsească de pe lista recomandărilor analizelor de rutină.
În funcție de valorile obținute se stabilește un eventual diagnostic și i se explică pacientului eventualele cauze ale glicemiei mărite iar acestea sunt: excesele alimentare, stresul, hormoni hiperglicemianți măriți, diabet zaharat nediagnosticat sau aportul insuficient de insulină, lipsa mișcării și un stil de viață sedentar.
O valoare scăzută a glicemiei se întâlnește în următoarele situații: lipsa alimentației, anumite medicamente, aportul prea mare de insulină, consumul de alcool, în cazul operației de micșorare a stomacului în care aportul de mâncare este prea mic sau arderile prea intense.

Profilul lipidic

Profilul lipidic reprezintă un grup de teste care arată riscul de boală coronariană. Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău), VLDL -coleserol, trigliceride, Lipide totale,
l LDL colesterolul – colesterolul „rău” – se depune pe peretele arterial, pe care îl îngroașă progresiv putând chiar bloca fluxul sanguin. Crește în acest fel riscul de infarct miocardic sau de atac vascular ischemic.
l HDL colesterolul – colesterolul „bun” – îndepărtează colesterolul din pereții vaselor de sânge și îl transporta către ficat și împiedică depunerea să. Trigliceridele – o altă formă de transport a grăsimilor în organism. Creșterea lor se asociază cu un risc cardiovascular mai scăzut comparativ cu colesterolul.

Transaminaze

Transaminazele sunt enzime care își au originea îndeosebi în ficat (dar și în alte țesuturi). Acestea sunt TGO și TGP. O valoare crescută trebuie interpretată de către medic în funcție de regimul de viață al pacientului iar dacă valorile mari persistă și există și alte analize coroborate, cu valori crescute, se poate pune diagnosticul unei boli de ficat.

Creatinina

Creatinina serică este o analiză care poate indică o perturbare a funcției renale.
Acestea sunt doar câteva dintre analize de verificare a stării de sănătate cel mai des recomandate. Nu va bazați însă doar pe acestea! Programați-vă pentru un set de analize general!
Chiar dacă vă simțiți bine și nu credeți că aveți nevoie de investigații de rutină, faceți un efort și mergeți la un control. O simplă vizită la medic va poate scăpa de probleme mari de sănătate!

Și mai atenți cu noi, după 40 de ani

În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. După vârsta de 40 de ani, specialiştii recomandă mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar şi de 1 mm. În cazul bărbaţilor, după 40 de ani, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate. În plus, în cazul ambelor sexe, în funcţie de eventualele probleme de sănătate şi de vârstă, investigaţiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominală, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenţei sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenţei la insulină, testarea pentru HPV, dar şi cu măsurarea nivelului vitaminelor D şi B 12.

De ce este importantă testarea pentru vitamina D

„Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecţia împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenţia osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menţine un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce priveşte nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcţionarea corectă a neurotransmiţătorilor, dar pentru articulaţii şi muşchi. Nivelul de B12 este şi un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12”, completează experta în programe de check up.

Analize obligatorii pentru fumători

În plus, medicii recomandă celor care fumează mai mult de 30 de pachete de ţigări pe an o tomografie cu doză mică de radiaţii. Dacă se abandonează consumul de tutun, investigaţia trebuie făcută timp de 15 ani după renunţarea la fumat. Tomografia cu doză mică de radiaţii nu este destinată doar fumătorilor, ci şi celor care au avut afecţiuni pulmonare, infecţii, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică.

Ai grijă de ficat

Un alt organ ţintă al programelor de check up este şi ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcţiei ficatului, ecografia şi eventuale investigaţii suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză. Ecografia abdominală oferă informaţii şi despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge şi efectuarea markerilor tumorali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE