9.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSfântul Vasile, ocrotitorul săracilor și al bolnavilor

Sfântul Vasile, ocrotitorul săracilor și al bolnavilor

Prima zi a anului este închinată Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre primii patriarhi ai Constantinopolului, cel care a avut un rol esențial în delimitarea ritului răsăritean, al ortodoxiei. În multe sate este sărbătorit ca patronul casei.

Ocrotitorul săracilor și al bolnavilor

Sfântul Vasile cel Mare, una dintre personalitatile cele mai reprezentative ale secolului al IV-lea, a adus o contributie de o importanță deosebită nu doar în organizarea activităților caritabile, concretizate în renumita Vasiliada, ci și în dezvoltarea învățăturii Bisericii despre tămăduirea omului și practica medicală, ca unul ce avea și cunoștinte medicale, deprinse la cursurile urmate în Atena. În scrierile Sfântului Vasile cel Mare, medicina apare în general ca un mijloc privilegiat de manifestare a iubirii: „Și voi toți care exercitați medicina, funcția voastră este de a practica filantropia“ (Epistola 189, 1). Sfinții Părinți considerau ca medicul îndeplinește o meserie ca oricare alta – Sf. Vasile cel Mare îl așează pe medic între meșteșugari (Epistola 233, 1) – și ca, prin urmare, formarea sa profesională nu trebuie să fie mai religioasă decât cea a unui cârmaci de corabie și trebuie să se facă în școlile existente (Origen, Contra lui Cels, III, 13.).

Cine a fost marele sfânt

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 329 și a murit în data de 1 ianuarie 379. La moartea sa, el a fost jelit deopotrivă de creștini, dar și de evrei ori de pagâni. El a luptat împotriva celor care negau divinitatea lui Isus Christos. Sfântul Vasile cel Mare a studiat la renumita școala din Atena, apoi a urmărit desavârșirea sa spirituală ân mînăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia. În calitate de episcop, a avut o mare grijă pentru pregătirea preoților săi. De asemenea, a depus eforturi considerabile pentru organizarea Bisericii și a lasat în urmă o serie de importante opere teologice, cum ar fi lucrarea „Despre Spiritul Sfânt”. Bunicul său a fost martir pentru Hristos în timpul împăratului roman Diocletian, sora sa cea mare a fost cea care i-a îndemnat pe frați pe calea slujirii Mântuitorului, iar fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei.

În ziua de Sfântul Vasile cerul este deschis
Se spune că în ziua de Sfântul Vasile cerul este deschis. În asemenea zile se consideră că rugăciunile sunt mai eficiente. De aceea, în această zi li se face „pre parte“ fetelor, adică li se prezice viitorul. Pentru aceasta, în trecut, se foloseau mai multe tehnici de ghicit, atât cu ajutorul cărților, cât și cu oglinda. De asemenea, pentru ca să-și viseze ursitul, fetele de la sate puneau sub limbă busuioc, înainte să se culce.

Ce e bine să faci în prima zi a anului

Pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul şi să aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.
Tot de Anul Nou, pe nemâncate, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.
De Sfântul Vasile se zice că este bine să bei mult vin, existând credinţa că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.
În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.
Tot la ţară, fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru vedea cum va fi alesul. Astfel, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române