28 C
Braşov
AcasăMagazinRămase din strămoși: Cum îți faci norocul de Anul Nou

Rămase din strămoși: Cum îți faci norocul de Anul Nou

l Pentru a ocoli necazurile, oamenii s-au înconjurat de tot felul de superstiții cu speranța că anul care vine va fi măcar un pic mai bun decât cel care tocmai se încheie

Este bine știut că de felul în care pășești în noul an depinde cum îți merge pe parcursul acestuia. Mai mult sau mai puțin conștienți, repetăm ritualuri moștenite de la părinți și bunici, obicieiuri și superstiții care au rezistat peste timp, chiar dacă unele s-au mai modificat, iar semnificațiile nu ne provoacă dileme. Forța tradiției este atât de mare încât chiar și cei care de regulă râd de superstițiile băbești nu prea se încumetă să nu țină cont de ele.

Puneți pe masă struguri, linte sau fasole

Se spune că, la sfârșitul anului, este bine ca tot omul să aibă datoriile plătite, pentru ca în anul care vine să nu fie nevoit să scoată mulți bani din buzunare. Se mai spune, de asemenea, că în prag de an nou casa trebuie sa fie curată, oricând gata să primească oaspeți. Nici rufele murdare nu este bine să fie lăsate pentru după Anul Nou. Spălându-le înainte de intrarea în noul an, te ferești de sărăcie și de mizerie. Pregătirea bucatelor pentru seara dintre ani este învăluită și ea în umbra superstițiilor. Astfel, pentru noaptea dintre ani nu se gătește mâncare din carne de pasăre, deoarece așa cum găina scormonește în pământ și-l împrăștie, tot așa se risipesc norocul și bunăstarea casei. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peștele care, mâncat în această noapte ne va ajuta să ne descurcăm împotriva „curenților“. Boabele de fasole, de struguri și de linte sunt un potențial factor de abundență.

Zgomotul de la ora 12.00 alungă spiritele rele

Trebuie să avem grijă ce obiect avem în mână de Anul Nou, la 12 noaptea sau cel pe care punem mâna imediat dupa ora 12 pentru că acesta va fi cel mai important plan al vieții în anul care vine. Dacă ținem bani, vom avea tot anul, dacă ținem paharul va fi un an vesel. Trebuie să avem grijă și ce dorință ne punem în noaptea de Revelion, pentru că are toate șansele să se îndeplinească. Ca să ne ferim de ghinion trebuie să avem grijă să nu întoarcem fila calendarului înainte ca anul să se sfârșească. Banii din portofel trebuie să fie noi. Nu avem voie să spargem nimic sau să plângem în această zi. Dar obligatoriu trebuie să îmbrăcăm ceva nou pe 1 ianuarie și să ne ferim de strănuturi. Cercetătorii care au studiat fenomenul superstițiilor au ajuns la concluzia că foarte puține din cele care circulă astăzi nu vin din vechime. Una din aceste superstiții noi este credința că dacă facem mult zgomot la miezul nopții reușim să alungăm spiritele rele. În ultimii ani, clopoțeilor le-au sărit în ajutor mai zgomotoasele petarde și focurile de artificii.

Ce ne aduce noroc și bucurie în anul 2021

l Se spune că acel obiect pe care îl ții în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vieții tale în anul care vine. Dacă ții bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îți ții iubita de mână, îți va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ții paharul în mână, va fi un an vesel.
l O dorință pusă la miezul nopții de Revelion are toate șansele să se împlinească.
l E bine să ai pe masa de Anul Nou crenguțe de vâsc. Aduce noroc.
l Aduce ghinion dacă agăți calendarul înainte ca noul an să înceapă sau să întorci fila de calendar înainte ca luna să se încheie.
l Aduce ghinion să intri în noul an fără nici un ban în buzunar; e bine să aveți bani în fiecare portofel.
l Nu trebuie sa aruncati nimic din casa în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul!
l E bine să nu vă găsească anul nou cu datorii, altfel veți avea datorii tot anul.
l Primul om care vă trece pragul în prima zi din noul an va influența tot anul. Persoanele blonde sau roșcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
l Prima persoană care vă sună sau vă bate la ușă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care vă intră în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.
l E bine ca ceva sau cineva să vă intre în casă în prima zi din anul nou, nu să iasă!
l Faceți ceva – cât de mic – care are legatură directă cu munca dv. în prima zi a noului an pentru a vă merge bine la serviciu tot anul.
l Nu spălați nimic în prima zi a noului an.
l Prima zi din noul an trebuie să vă găsească în curățenie deplină, deci e bine ca înaintea anului nou să faceți curățenie și în cele mai ascunse unghere.
l Îmbrăcați ceva nou pe 1 ianuarie.
l Nu plângeți în prima zi a noului an.
l Faceți mult zgomot la miezul nopții pentru a alunga spiritele rele. Puteți face asta cu clopoței, biciuri sau artificii.
l Nu împrumutați bani și nu faceți datorii pe 1 ianuarie.
l E semn rău dacă strănuți în noaptea dintre ani.
l În noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie se mănâncă bucate din carne de porc, dar și pește, pentru ca tot anul să îți meargă bine, ca peștelui în apă. Dar nu se mănâncă pui pentru că nu veți avea spor și veți scurma tot anul în gunoi, ca găina
l Anul Nou va fi luminos și bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
l E bine să vă îmbrăcați în roșu, sau măcar cu ceva roșu, în noaptea de Revelion.
l Nu înjurați și nu folosiți cuvinte urâte în ajun de An Nou.
l Lăsați ușa, geamul, dulapurile deschise în noaptea de Anul Nou.
l În dimineața de 1 ianuarie se pun bani de argint în apa cu care se spală membrii familiei.
l Se zice că ceea ce faci în ajun de An Nou vei face tot anul următor.
l În noaptea dintre ani se pune pe masă, cu fața în jos, o sită. Câte găuri are sita, atâtea bucurii vei avea anul viitor.
l Este bine ca la cumpăna dintre ani să ai bani în sân, pentru a avea tot anul. Unele persoane obișnuiesc să pună o monedă în paharul de șampanie, pentru a fi prospere în anul următor.
l Aveți noroc în noul an dacă de Revelion răsturnați cutia cu chibrituri, vărsați vin pe masă, dacă vă țiuie urechea, dacă dați de pomană sau dacă atingeți spatele unui cocoșat.
l Încă după miezul nopții de Anul Nou, copiii își încep colindatul cu sorcova. Oamenii cred că dacă sunt sorcoviți vor fi sănătoși și le va merge bine în anul ce-a început

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”