-4.3 C
Braşov
AcasăSportSpecial: Șeful CJA Brașov, Lucian Măiereanu, evidențiat de FRF pentru întreaga...

Special: Șeful CJA Brașov, Lucian Măiereanu, evidențiat de FRF pentru întreaga carieră

Autor: Adi MARICA

l Ajuns la 70 de ani, șeful CJA Brașov și-a încheiat activitatea ca observator în cadrul FRF

După o carieră de peste 50 de ani în lumea fotbalului, ca fotbalist, arbitru și observator FRF, Lucian Măiereanu (70 de ani) și-a încheiat activitatea ca observator la Liga a 2-a. „La împlinirea vârstei de 70 de ani, doi dintre observatorii de la Liga 2 și-au încheiat, de asemenea, activitatea: Cornel Corocan și Lucian Măiereanu. Federația Română de Fotbal și Comisia Centrală a Arbitrilor dorește să le mulțumească acestora pentru întreaga carieră și le urează succes în viitor“, menționează site-ul FRF.

A început fotbalul pe stadionul Veseliei

Lucian Măiereanu, actualul șef al Comisiei Județene de Arbitri Brașov, este un nume cunoscut în fotbalul brașovean.
Povestea lui Lucian Măiereanu în fotbal începe acum mai bine de 60 de ani când a început să joace fotbal la Dinamo Victoria. În cartierul Ferentari, pe stadionul Veseliei. „Ne antrenam pe stadionul Veseliei, actualul Electromagnetica. După patru ani, Dinamo Victoria s-a desființat și eu am fost transferat la Dinamo unde am jucat până la tineret. Mi-am dat seama că nu am valoare să ajung fotbalist în Liga I, astfel că am renunțat la fotbal și am intrat la Facultate la ASE la Cibernetică, iar în 73 am început școala de arbitrii. În 74 am absolvit Facultatea și Școala de arbitri. Am primit repartiție la Săcele la Electroprecizia. M-am întors la origini pentru că mama este săceleancă și aici îmi petreceam vacanțele în copilărie“, povestește Lucian Măiereanu.

100 de meciuri ca arbitru asistent în prima ligă

Cariera de arbitru avea să fie una îndelungată, ajungând la circa 100 de meciuri ca arbitru asistent în Liga I. „Peste 90 % din meciurile de Liga I am făcut parte din brigada celui mai mare arbitru brașovean, regretatul Radu Petrescu“, spune actualul șef al CJA Brașov. Debutul ca arbitru în Liga a 2-a a avut loc la Oradea, pe 7 martie 1982 la un meci FCM Bihor – Dacia Orăștie, scor 3-0, unde i-a avut la cele două tușe ca asistenți pe Floricel și Tăulea. Debutul în Liga I avea să aibă loc peste doar o săptămână, pe 14 martie 1982 la un meci Dinamo – Jiul, scor 2-1, cu Radu Petrescu la centru.


L-a scos din sărite pe Mircea Lucescu

Perioada ca arbitru a fost una plină de evenimente. Povestește Lucian Măiereanu. „Un meci de poveste a fost în 82 pe Tineretului. Era un meci din sferturile Cupei României între Dinamo și Corvinul. Marea majoritatea a spectatorilor brașoveni simpatizau cu cei de la Hunedoara. Pe finalul jocului, la scorul de 3-2 pentru Dinamo, Mircea Lucescu pe atunci antrenor și jucător la Corvinul, a executat un corner, mingea a depășit linia de poartă, iar Andone a marcat cu capul. Eu am semnalizat, dar centralul Radu Petrescu a observat târziu. A anulat golul Corvinului și a ieșit un adevărat scandal. Cei de la Corvinul, în frunte cu Mircea Lucescu și Ioan Andone , m-au înconjurat, au protestat vehement, dar Radu Petrescu a rămas pe poziție. S-a terminat 4-3 pentru Dinamo, iar observatorul Francisc Koloși, cel care era și șeful CCA, a apreciat prestația mea și m-a delegat la semifinala dintre FC Argeș și FC Baia Mare“.

A dormit în mașină la cutremurul din 86

Lucian Măiereanu a trăit sperietura cutremurului din 86 chiar înaintea unui meci Dinamo – U Craiova. „Când aveam meciuri în București mergeam la mama care stătea în Drumul Taberei într-un bloc cu 10 etaje. Acolo am prins cutremurul din 86. Noi stăteam la etajul 8. Îmi amintesc că blocul s-a zguduit serios. Am dormit toată noaptea în mașină. A doua zi era meciul Dinamo – Craiova, iar oltenii nu doreau să joace pentru că nu s-au putut odihni noaptea din cauza cutremurului. FRF nu a fost de acord cu amânarea jocului, astfel că partida s-a jucat și s-a încheiat la egalitate. Meciul a fost condus de Radu Petrescu, iar eu și Moroianu eram arbitri asistenți“, rememorează Măiereanu clipele de panică la cutremurul din 1986.

26 de ani ca observator FRF

În 1993, Lucian Măiereanu a pus punct unei cariere de 19 ani în arbitraj, iar din 1994 a început cariera de observator de arbitrii, una care s-a întins pe durata a 26 de ani. „A fost o perioadă frumoasă în care am avut ocazia să cunosc foarte mulți oameni. Cel mai frumoase amintiri sunt cuplajele de pe fostul 23 August cu Steaua, Dinamo, Rapid și Sportul Studențesc.

Ce meciuri cu peste 80.000 de spectatori! Ca observator am avut parte de arbitraje foarte bune, dar și arbitraje slabe care s-au lăsat cu rețineri de la delegări“, a spus Lucian Măiereanu. Timp de un mandat, Măiereanu a fost șeful AJF Brașov (1995-1999), iar de mai bine de 20 de ani este șeful Comisiei Județene de Arbitri Brașov unde a pus umărul la formarea unor arbitri. Printre cei mai cunoscuți arbitrii șlefuiți de Măiereanu sunt: Florin Hîncu, Robert Dumitru, Marian Barbu, Stelian Slabu, Bogdan Hârlab, Dragoș Bogdan, Constantin Cantemir, Mihai Kiuță, Cristian Dobre, Dan Ilieș sau Florin Ghimbășan. Despre viitorul arbitrajului brașovean, Măiereanu propune doi arbitri. „Pe Octavian Ciucanu și Claudiu Șchiopeț îi văd cât de curînd în Liga a 2- a l și, de ce nu, chiar mai sus“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE