23.8 C
Braşov
AcasăEconomicPentru anumite categorii: Amânarea ratelor la bănci va fi prelungită

Pentru anumite categorii: Amânarea ratelor la bănci va fi prelungită

l Premierul Florin Cîțu a mai anunțat ieri creșterea salariului minim pe economie, înghețarea salariilor bugetarilor și creșterea alocațiilor copiilor cu 10% din ianuarie și cu încă 10% din august

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, după ședința de guvern, că se lucrează la o soluție prin care anumite categorii ale populației, afectate de pandemie, vor putea să-și amâne în continuare plata ratelor la bănci. Soluția este în acord cu recomandările europene, iar detaliile vor fi anunțate în zilele următoare, a precizat prim-ministrul. „Am avut discuţii în toată această perioadă referitor la amânarea ratelor la bănci. Știți că există o decizie a EBA prin care amânarea se poate acorda pe nouă luni. În acest moment am găsit o soluţie prin care vom putea prelungi pentru anumite categorii această facilitate. Sper în zilele următoare să avem detaliile. Ne apropiem de o soluţie care să permită celor au fost și sunt încă afectaţi de această criză să poată să beneficieze de această facilitate”, a declarat prim-minstrul. Surse neoficiale au lăsat să se înțeleagă că această facilitate va fi acordată în special angajaților din domeniul HoReCa.

Salariile bugetarilor îngheață

Premierul Florin Cîțu a susținut într-o declarație de presă la Palatul Victoria că nu vor exista tăieri de salarii în perioada următoare și că veniturile bugetarilor rămân la nivelul decembrie 2020, urmând a fi făcută o analiză amplă în acest sens. „În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o tot timpul şi o să repet, nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii”, a declarat Cîțu.
„Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci, veniturile angajaților din sectorul public se mențin la nivelul decembrie 2020. Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu”, a adăugat premierul.

Salariul minim și alocațiile vor crește

Alocațiile copiilor vor crește cu 10% din ianuarie 2021 și cu încă 10% din august, iar prevederea va apărea într-o ordonanță de urgență ce va fi adoptată miercuri de guvernul Cîțu, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Punctul de pensie va crește doar în septembrie. Prin aceeași ordonanță de urgență, salariul minim va crește peste rata inflației. Premierul Florin Cîţu, a afirmat, ieri, că s-a găsit „o formulă de compromis“ pentru creşetera salariului minim, acesta urmând a fi majorat cu 3,1%, mai mult decât este rata inflaţiei, estimată la 1,8%. „Arată că susţinem veniturile mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori”, a afirmat premierul.
„Economia României trece printr-o criză economică, alături de toate economiile lumii. Pe de o parte,  antreprenorii care au dus greul anul trecut, au susţinut economia în această perioadă de criză au venit cu propunerea de a menţine  – de a nu creşte salariul minim în economie, pe de altă parte sindicatele au venit cu propunerea de a creşte salariul minim pe economie cu peste 7%”, a afirmat, ieri, după şedinţa de Guvern, Florin Cîţu. 

Reprezentanții HoReCa vor fi scutiți de impozitul specific până în martie 2021

Guvernul urmează să aprobe o schemă de sprijin pentru industria HoReCa, a anunțat premierul Florin Cîțu într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria. Reprezentanții acestui sector vor fi scutiți de plata impozitului specific până în martie 2021. Florin Cîțu a declarat se va aproba o schemă de sprijin pentru industria Horeca, una dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Astfel, cei din sectorul Horeca vor fi scutiți de impozitul specific până în martie 2021. „Va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru Horeca. Știți deja că schema are un buget de 500 de milioane de euro”, a spus Cîțu.
În ceea ce privește susținerea turismului, premierul a anunțat că voucherele de vacanță vor fi acordate și în 2021 și se păstrează la valoarea de 1450 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române