7.4 C
Braşov
AcasăNationalCriză politică: Orban forțează revenirea la șefia Guvernului

Criză politică: Orban forțează revenirea la șefia Guvernului

l Liberalii au votat în unanimitate și merg cu două variante la negocieri: Orban premier, Cîțu șef la Senat sau Cîțu premier și Orban șef la Camera Deputaților

Liderii PNL, reuniți aseară în ședința Biroului Politic Național (BPN), au votat în unanimitate „flexibilizarea” mandatului de negociere pentru formarea coaliției de guvernare, oferindu-i lui Ludovic Orban libertatea de a merge la discuțiile cu USR Plus cu două variante: 1. șefia guvernului pentru Orban și președinția Senatului pentru Cîțu, ceea ce înseamnă că revine USR Plus Camera Deputaților și 2. Cîțu prim-ministru și Orban șef la Cameră, au declarat surse participante la ședință pentru G4Media.ro. Cu toate acestea, Florin Cîţu nu ar fi prea mulţumit de varianta de a prelua şefia Senatului şi oscilează să aibă în continuare portofoliul Finanţe în noul Executiv, au adăugat sursele news.ro 
O altă decizie a liderilor PNL a fost că fiecare partid din coaliție, după ce se va ajunge la un acord asupra împărțirii funcțiilor, să aibă libertatea de a-și numi oamenii pe care îi dorește, fără ingerințe din partea celorlalte formațiuni partenere. Propunerea de extindere a mandatului de negociere a fost făcută de Ludovic Orban, după ce săptămâna trecută BPN votase ca la discuțiile cu USR PLUS și UDMR liberalii să ceară șefia guvernului pentru Florin Cîțu și președinția Camerei pentru Orban.

USR PLUS respinge varianta Ludovic Orban premier

Alianța USR PLUS a nunțat ieri, într-un comunicat de presă, că respinge varianta acceptării lui Ludovic Orban ca premier: „Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”. USR PLUS mai arată în comunicatul integral că sprijină variantele Dacian Cioloș și Florin Cîțu pentru postul de premier. Poziția USR PLUS a venit cu d două ore înainte de ședință conducerii PNL în care Ludovic Orban urma să ceară sprijinul partidului pentru funcția de premier în locul lui Florin Cîțu, desemnat săptămâna trecută candidatul partidului.

Preşedintele Klaus Iohannis bate în retragere

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că aşteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorităţi parlamentare şi la desemnarea unui premier.  „Să formeze o majoritate şi şi să îmi propună un nume. Că este Orban – îl accept, că este Cîţu – îl accept”, a afirmat şeful statului.
Iohannis a afirmat, întrebat despre anunţul făcut de Dan Barna care a propus liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă să preia şefia Camerei Deputaţilor, că nu comentează acest aspect, însă negocierile trebuie să aibă loc intern, între cele trei partide, nu „via media”. Şeful statului a adăugat că nu câştigăm nimic dacă scădem încrederea în politicieni, poate doar ridicarea unor partide cu abordări extremiste şi antisistem, lucru care nu rezolvă deloc problemele. Acesta a mai spus că este evident că la negocierile PNL – USR PLUS – UDMR trebuie discutat şi despre funcţii, argumenând că sunt discutate şi principii, dar cineva trebuie să le pună în practică.

Negocierile sunt blocate de 5 zile

Negocierile s-au blocat în weekend, după ce USR Plus nu a acceptat ca liberalii să ia și funcția de prim-ministru și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, cerând PNL să aleagă una dintre cele două poziții. Ludovic Orban s-a repliat și a propus marți partenerilor de viitoare coaliție să îl susțină pe el pentru funcția de prim-ministru, promițându-le în schimb celor de la USR PPLUS șefia Camerei Deputaților. Ca variantă de „exit onorabil” pentru Florin Cîțu, care ar fi la a doua retragere din calitatea de candidat la funcția de premier, Orban i-a propus să preia șefia Senatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române