-0.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPatru "insule" de purificare a aerului, la Brașov

Patru „insule” de purificare a aerului, la Brașov

l„CityTrees”, proiectul de curăţare a aerului, a fost scos la licitaţie
l Inclus pentru finanțare prin Programul de bugetare participativă, proiectul „CityTrees“ propune amenajarea în oraș a  patru  „insule” de purificare a aerului, formate din pereți acoperiți cu mușchi, fiecare echivalând cu 275 de copaci

După ce a fost inclus pentru finanțare prin Programul de bugetare participativă, proiectul „CityTrees“  – propus de mai brașovenii Scânteie Mihaela Adina, Goran Constantin-Cornel și Marian Papară, a intrat în etapa de implementare.  Prin acest proiect, brașovenii au propus amenajarea în oraș a  patru  „insule” de purificare a aerului, formate dintr-un perete care este acoperit de mușchi, ce poate echivala cu 275 de copaci. Sistemul de purtificare a aerului a fost scos la licitație de Primăria Brașov, fiind evaluat la 406.723 lei (fără TVA). Suma include achiziționarea, proiectarea și montarea unui „sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului în mediul urban prin intermediul bio-tehnologiei”. În contractul care va fi atribuit firmei câștigătoare sunt incuse și obligațiile legate de obținerea avizelor necesare. De asemenea, firma care va obține acest contract va trebui să obțină și toate avizele necesare. Acest sistem ar urma să devină funcțional în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a contractului. 


Cum va arăta „insula verde” 

Conform caietului de sarcini aferent licitației, „sistemul integrat de filtrare a aerului” va fi dotat cu un set de senzori care detectează calitatea aerului, cu senzori de zgomot, cu p conexiune de date, dar și cu ventilatoare de dimensiuni mari, care „inspiră” aer murdar și „expira” aer curățat. Filtrarea aerului se realizează prin intermediul unor panouri cu mușchi. De asemenea, pentru funcționarea sistemului va fi nevoie de racordarea acestuia la rețelele de apă și canalizare, dar și la cele de alimentare cu apă. 

Se caută un loc pentru amplasarea primului sistem 

În documentația aferentă licitației, reprezentanții municipalității au menționat că încă nu a fost stabilit unde va fi amplasat acest ansamblu, însă au oferit câteva indicii: va fi o zonă poluată, în care nu se pot planta arbori.  Pe lângă amenajarea „insulei verzi” , Mihaela Scânteie a mai depus un proiect prin Programul de bugetare participativă, care presupunea plantarea de gard viu de-a lungul arterelor intens circulate din oraș. De altfel, și a acesta a fost declarat câștigător, iar în cursul lunii trecute s-au făcut deja plantările pe Bulevardul Saturn. Prin acest proiect, gard viu pe vertivală se va mai planta pe Calea București.

1 COMENTARIU

  1. Chestia cu 275 copaci e cam gogo. Problema e că vor fi surse de zgomot, având ventilatoare, care vor fi acționate de motoare electrice. Propun să se instaleze doar unul, la început și dacă e suportabil și își face treaba, merg și altele. În zona Aulei, Ceasul Rău ar trebui instalat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE