23.8 C
Braşov
AcasăSanatateUrechea te poate pune la pământ

Urechea te poate pune la pământ

Urechea te poate pune la pământ, și asta pentru că bolile care afectează urechea internă pot provoca adesea amețeli și vertij. Cei drept, și afecțiunile care au un impact asupra creierului pot face acest lucru.

Vertij
Vertijul este un simptom – sentimentul că fie tu, fie spațiul din jurul tău se învârte. Asta vă poate deranja echilibrul sau vă poate face să vă fie rău la stomac. Afecțiunile care afectează urechea internă determină cel mai des vertijul, dar și cele care au un impact asupra creierului o pot face.

Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB)
Cristalele minuscule din interiorul urechii intră într-unul dintre canalele pline de lichid, adesea când te lovești de cap. Apoi, când te întorci sau stai în picioare, îți dau confuzie și te amețesc, îți provoacă greață sau te fac să îți miști ochii rapid înainte și înapoi, fără control. VPPB poate dura de la câteva secunde până la câteva minute și, de obicei, dispare de la sine. Este posibil ca medicul să vă trateze cu manevre care să facă aceste cristalele să iasă din canalele urechii.

Labirintita
Un virus gripal sau unele bacterii infectează labirintul de canale pline cu fluide din adâncul urechii. Acest „labirint”, care în mod normal vă ajută să vă mențineți echilibrul, se umflă, dă confuzie și provoacă vertij. De asemenea, s-ar putea să aveți febră, vărsături, pierderi de auz și sunete în ureche (tinitus). De obicei, trece fără tratament, dar în cazuri rare, poate fi nevoie de antibiotice pentru a elimina o infecție bacteriană.

Neuronita vestibulară
Un virus provoacă umflarea bruscă a nervului vestibular care leagă urechea internă și creierul. Acest lucru te poate face să te simți amețit, nesigur și deranjat la stomac, dar nu provoacă în mod normal pierderi de auz sau tinitus. Poate să dureze de la ore până la câteva zile, dar este posibil să dureze și o lună până când trece complet. De obicei trece de la sine, dar poate fi necesar să te odihnești la pat dacă simptomele sunt puternice.

Migrena vestibulară
Alimentele, stresul și alte cauze ale migrenei ar putea inflama nervul vestibular, ceea ce uneori duce la vertij. Este posibil să fii amețit, deranjat la stomac, sensibil la lumină și la sunet sau să îți țiuie urechile. În mod ciudat, s-ar putea să nu ai dureri de cap reale. O tratezi cu schimbări în alimentație, exerciții fizice, somn și alte metode. Medicul poate adăuga medicamente și terapie fizică dacă ai nevoie de ele.

Răul de mișcare
Uneori, mersul cu o barcă, o mașină, un tren sau un avion vă poate produce greață și amețeală. De obicei se oprește când coborâți din vehiculul în cauză. Dar dacă trebuie să rămâi la bord, sunt medicamente te pot ajuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române