-5.9 C
Braşov
AcasăCititori(P) Intoleranța la gluten: sensibilitatea non-celiacă la gluten

(P) Intoleranța la gluten: sensibilitatea non-celiacă la gluten

Sensibilitatea non-celiacă la gluten este o afecțiune apărută relativ recent în terminologia medicală, fiind inclusă, abia în 2012, în lista tulburărilor legate de gluten. Motivul pentru care sensibilitatea non-celiacă la gluten a fost recunoscută ca boală de sine stătătoare l-a constituit faptul că aceasta era confundată, foarte des, cu boala celiacă – altă afecțiune din aceeași listă.
O altă confuzie legată de sensibilitatea non-celiacă la gluten consta în asocierea acesteia cu o alergie, considerându-se că intoleranța la gluten este unul și același lucru cu alergia la grâu. La fel era privită boala și în raport cu boala celiacă, mulți crezând că este vorba de aceeași afecțiune, cu două denumiri diferite. Cercetările din ultimii ani au relevat, însă, că există o serie de elemente care deosebesc intoleranța la gluten de alergia la grâu și de boala celiacă. Pentru a se evita astfel de confuzii, a fost recunoscută această nouă afecțiune, care se referă, în fapt, la intoleranța la gluten.

Ce este intoleranța la gluten

Pentru a înțelege mai bine mecanismul acestei boli, trebuie explicat, mai întâi, ce este glutenul. Acesta este o proteină care se regăsește, în special, în grâu, orz și secară. Alimentele care au ca ingredient aceste cereale conțin gluten și nu sunt bine tolerate de unele persoane. Mai exact, sistemul lor digestiv nu acceptă această proteină, iar consumul alimentelor care conțin gluten generează o serie de probleme digestive. Intoleranța la gluten este o afecțiune care implică doar sistemul digestiv nu și pe cel imunitar. Din acest motiv, nu trebuie asociată cu alergia la grâu, întrucât o alergie reprezintă un răspuns exagerat al sistemului imunitar la anumiți stimuli.

Simptomele sensibilității non-celiace la gluten

Și din acest punct de vedere, intoleranța la gluten este confundată, uneori, cu alte afecțiuni, având simptome asemănătoare. Spre exemplu, durerile abdominale, vărsăturile și constipația sunt asociate cu simptomele unei ocluzii intestinale, însă, pentru cineva care știe ce este ocluzia intestinală, este ușor de făcut diferența. Alte simptome ale intoleranței la gluten sunt balonarea și diareea cronică. În cazul adulților, boala se manifestă și prin oboseală, anemie, depresie și anxietate, dureri ale articulațiilor, migrene, afte bucale, furnicături la nivelul extremităților și dereglări menstruale. În timp, adulții cu intoleranță la gluten pot dezvolta osteoporoză și infertilitate.

Stabilirea diagnosticului și a tratamentului

Fiind vorba de o afecțiune recunoscută relativ recent, încă nu există un test sau un protocol specific pentru diagnosticare și nici un tratament care să dea rezultate garantate. Diagnosticul se stabilește eliminând, treptat, celelalte afecțiuni care au simptome asemănătoare, astfel că, la final, nu va rămâne decât varianta sensibilității non-celiace la gluten.
Din păcate, nu există un tratament care să vindece boala, medicamentele administrate având doar rolul de a ameliora simptomele specifice. Singura modalitate prin care pacienții pot evita apariția acestor simptome este eliminarea din alimentație a produselor care conțin gluten.

Ce alimente să eviți dacă ai intoleranță la gluten

Lista este foarte lungă și include toate alimentele care au la bază cereale ce conțin gluten. Este vorba, în primul rând de alimentele pe bază de făină din grâu, care sunt cele mai numeroase. Astfel, pâinea, biscuiții și tot ce înseamnă produse de panificație și patiserie trebuie excluse din alimentație, pentru a evita orice neplăceri. Urmează pe listă pastele făinoase, cerealele integrale, burgerii și pizza de la fast-food, chipsurile dar și berea.
Din fericire, și lista produselor pe care le poți consuma este la fel de generoasă, conținând o gamă variată de alimente fără gluten. Carnea de orice fel, peștele, ouăle și lactatele sunt alimente de bază în dieta pacienților cu intoleranță la gluten. Lor li se adaugă fructele și legumele, uleiurile vegetale, nucile, alunele, migdalele și cerealele fără gluten, precum porumbul, orezul sau meiul.

În concluzie, sensibilitatea non-celiacă la gluten nu este o alergie la grâu și nici boală celiacă. Este o afecțiune de sine stătătoare, caracterizată prin intoleranța manifestată de sistemul digestiv față de gluten.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE