13.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovVirusul corupției: Kadas și alți 6 inculpați în Dosarul mitei din...

Virusul corupției: Kadas și alți 6 inculpați în Dosarul mitei din spitale rămân în arest

l Curtea de Apel Brașov a respins, ieri, ca nefondate, contestațiile celor șapte persoane, arestate inițial de un judecator de drepturi și libertăți de la Tribunalul Brașov

- Advertisement -

Controversatul afacerist Andrei Kadaș, consilierul local din Săcele, Cristian Popa, Mirică Emanoil, șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, și ceilalți patru inculpați din dosarul de corupție privind mita și achiziții medicale pentru spitale din Brașov și Harghita, rămân 30 de zile în arest.
Curtea de Apel Brașov a respins, ieri, ca nefondate, contestațiile celor șapte persoane, arestate inițial de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Brașov. Decizia de ieri a Curții de Apel Brașov este definitivă. Ceilalți patru inculpați cărora li s-a respins ca nefondată contestația la arest sunt fostul manager al Spitalului de Infecțioase Ionescu Ramona Delia, Lukacs Antal, Balint Eniko, şi Bertea Doru Dumitru.

Kadas are COVID și ar vrea să fie tratat acasă

Controversatul afacerist brașovean Andrei Kadas, unul dintre inculpații arestați în dosarul mitei din spitale, pentru corupție privind achizițiile de produse și instrumente sanitare inutile sau la prețuri umflate de la spitalul de Boli Infecțioase Brașov și cel din Odorheiul Secuiesc, este infectat cu COVID. Conform stiripesurse.ro, el ar fi internat în prezent la Spitalul Sfântul Patric din localitatea Băicoi, iar audierea sa la momentul judecării propunerii de arestare preventivă, din 4 decembrie, s-a făcut prin videoconferință. Acum, Kadas ar vrea să fie tratat acasă. Avocatul lui Kadas ar fi ridicat dilema în fața judecătorului de fond dacă este oportună trimiterea lui Kadas după gratii, unde există riscul infectării altor persoane sau stabilirea unei măsuri preventive mai blânde precum arestul la domiciliu sau cercetarea sa sub control judiciar. Iluna Marius Andrei Kadas era la data faptelor cercetate în dosarul de corupție consilier județean liberal și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov, dar și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

- Advertisement -

Mită și trafic de influență

Anchetatorii de la DNA Brașov arată că în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Aparatură scumpă și inutilă

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus. Din probele administrate până în prezent, arată procurorii DNA, a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent. Grupul, din care fac parte și alte persoane este acuzat de fapte directe de corupție, precum luare și dare de mită, complicități la aceste fapte, trafic de influență sau abuz în serviciu.

Șeful BOS sifona informațiile pe bani, produse alimentare și intervenții stomatologice

Surse judiciare au creionat pentru stiripesurse.ro profilul ofițerului Emanoil Mirică, care se pare că era șeful Biroului de Operațiuni Speciale, din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale, structură aflată în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, care avea atribuții în interceptarea comunicațiilor telefonice, pentru toate parchetele arondate Curții de Brașov. Potrivit surselor citate bărbatul nu ar fi fost la prima abatere, el fiind cunoscut in mediul de informații pentru comportamente similare cu cel pentru care este anchetat acum în dosarul procurorilor DNA Brașov. Emanoil Mirică este acum cercetat de DNA Brașov pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, compromiterea intereselor justiției, patru fapte de luare de mită și 5 fapte de trafic de influență. Legat de această situație, DNA Brașov a declanșat cercetările penale și pentru obținerea unor probe solide a cerut judecătorilor brașoveni emiterea de mandate tehnice, pentru interceptări, filaje, montarea de tehnică ambientală sau localizare prin satelit și celule GSM a țintelor din dosar. După obținerea mandatelor legale procurorii DNA au apelat la instituția competentă pentru efectuarea propriu-zisă a interceptărilor și a celorlalte tehnici de obținere a probelor, respectiv la BOS din cadrul IPJ Brașov. În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov. Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice).

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina