-3.3 C
Braşov
AcasăNationalIohannis l-ar dori premier în noul guvern pe premierul interimar Nicolae...

Iohannis l-ar dori premier în noul guvern pe premierul interimar Nicolae Ciucă

Klaus Iohannis l-ar dori premier în noul guvern tot pe premierul interimar Nicolae Ciucă, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Ciucă a fost numit premier interimar după ce Ludovic Orban și-a anunțat luni seara demisia din funcția de premier. ”Urmează un an foarte greu, cu o criză sanitară și economică, vom avea o campanie de vaccinare, de votat bugetul și de realizat o serie de reforme. Partidul va sprijini această formulă, chiar dacă Nicole Ciucă nu are experiență politică. Este nevoie de o figură care să impună autoritate în fața partenerilor de guvernare, în interiorul partidului, la Bruxelles etc”, au explicat pentru G4Media surse la vârful PNL.
Dacă va fi nomnializat premier, Nicole Ciucă ar urma să formeze un guvern în jurul PNL, cu USRPLUS și UDMR.
Cele trei partide contează pe 244 de mandate de senatori și deputați în viitorul Parlament, după redistribuirea procentelor obținute de partidele care nu au intrat în Parlament, deci cu zece peste minimul de 233 necesar formării unei majorități, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.
Potrivit acestora, viitoarea coalție parlamentară contează și pe voturilor minorităților naționale.
Un alt motiv pentru care Nicolae Ciucă este considerat o soluție bună este faptul că, PNL ar fi într-o poziție mai bună de negociere cu ceilalți parteneri de guvenare. Dacă Ludovic Orban va conduce mai departe negocierile politice pentru formarea viitorului guvern, dar nu va mai avea un interes personal, capacitatea de negociere a USRPLUS scade considerabil, mai ales că viitorul premier este un om nou intrat în politică, fără probleme de integritate și cu o carieră profesională ireproșabilă.
Nicolae Ciucă a intrat în PNL în octombrie 2020 pentru a putea candida la alegerile parlamentare. El a deschis lista PNL la Dolj, la Senat. Ciucă nu a mai făcut politică, fiind pentru o vreme consilier la Cotroceni după ce a plecat din funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (53 de ani), este un pro-atlantist convins. A participat la bătăliile din Irak alături de soldații americani. A fost centrul unui scandal politic major între președintele Iohannis și PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leș, a încercat să-l schimbe din funcție. Cazul a ajuns în instanță, care a dat dreptate ministrului.
Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).
Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.
Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE